Så här gör man
Smält ljusmassan i stöpkärlet. Stöpkärlet ska stå i ett vattenbad (du häller ljusmassan i ett metallkärl, som du placerar i ett annat metallkärl med vatten i). Smält aldrig ljusmassan direkt i en kastrull (risk för överhettning). Ljusmassan ska vara 70 grader under själva stöpningen.
Häll försiktigt i 70-gradigt vatten i stöpkärlet. Vattnet lägger sig under den smälta ljusmassan.
Vekarna ska vid första doppet ligga kvar i ljusmassan tills alla luftbubblor försvunnit ur veken. Vekarna får inte komma i kontakt med vattnet under ljusmassan vid första doppet.
Doppa därefter vekarna rakt ned i massan och vidare ned i vattnet. Doppa vekarna i jämn takt men se till att de svalnar lite mellan doppen.
Efter cirka 30 dopp har vekarna fått tillräckligt med ljusmassa och de är klara.
Du behöver
- Ljusmassa (finns i hobbyaffärer och färgaffärer). Använd ljusmassa med stearin och paraffin.
- Vekar. Knyt fast vekarna i en pinne så att du kan doppa flera vekar åt gången i den smälta ljusmassan. Ju tunnare veke, desto längre brinntid – men också lägre ljusstyrka.
- Termometer
- En stor kastrull till vattenbadet och en hög burk eller kastrull som stöpkärl (som får plats i vattenbadet).