Inspiration / Hem och lantliv

Ljusstöpning i mörka vintertider

Hemma hos Sydvedaren Carl-Erik Ohlsson stöper man egna ljus.

Så här gör man

Smält ljusmassan i stöpkärlet. Stöpkärlet ska stå i ett vattenbad (du häller ljusmassan i ett metallkärl, som du placerar i ett annat metallkärl med vatten i). Smält aldrig ljusmassan direkt i en kastrull (risk för överhettning). Ljusmassan ska vara 70 grader under själva stöpningen.

Häll försiktigt i 70-gradigt vatten i stöpkärlet. Vattnet lägger sig under den smälta ljusmassan.

Vekarna ska vid första doppet ligga kvar i ljusmassan tills alla luftbubblor försvunnit ur veken. Vekarna får inte komma i kontakt med vattnet under ljusmassan vid första doppet.

Doppa därefter vekarna rakt ned i massan och vidare ned i vattnet. Doppa vekarna i jämn takt men se till att de svalnar lite mellan doppen.

Efter cirka 30 dopp har vekarna fått tillräckligt med ljusmassa och de är klara.

Du behöver

  • Ljusmassa (finns i hobbyaffärer och färgaffärer). Använd ljusmassa med stearin och paraffin.
  • Vekar. Knyt fast vekarna i en pinne så att du kan doppa flera vekar åt gången i den smälta ljusmassan. Ju tunnare veke, desto längre brinntid – men också lägre ljusstyrka.
  • Termometer
  • En stor kastrull till vattenbadet och en hög burk eller kastrull som stöpkärl (som får plats i vattenbadet).
Carl-Erik berättar att de vid det här tillfället  stöpte 120 stycken vanliga ljus, och till det gick det åt 11 kg ljusmassa. För att få ljusen raka band de en mutter som tyngd i veken innan de började doppa. Om man inte använder tyngd får man dra ljuset rakt mellan doppningarna.

Carl-Erik berättar att de vid det här tillfället stöpte 120 stycken vanliga ljus, och till det gick det åt 11 kg ljusmassa. För att få ljusen raka band de en mutter som tyngd i veken innan de började doppa. Om man inte använder tyngd får man dra ljuset rakt mellan doppningarna.