Inspiration / Hem och lantliv

Så skapar du julstämning hemma

Publicerad 2023-11-29

Undrar om inte julen är vår mesta tradition? Levande ljus, julbak och dekorationer från din egen skog skapar en härlig julkänsla hemma. Här får du tips på hur du kan få det vinterfint till helgerna.

Lys upp med ljus

Mörka december lyser vi upp så gott vi kan. Plocka fram ljusstakar, adventsstjärnor, ljusslingor och levande ljus. Adventsstjärnor finns i många olika former och stilar, kanske dags att testa något nytt? En adventsstjärna i modern stil kan med fördel hänga med ytterligare några mörka månader.

Tänd en brasa, om du har en öppen spis eller kamin. Kanske en uppmaning som inte behövs i dessa tider med dyr el, men ett måste även för mysfaktorn.

Ta in naturen

Satsa på det gröna och gör kransar, julgrupper eller egna stilleben med det naturen har att bjuda på. Som skogsägare hittar du mycket i din egen skog, som tall och granris, kottar, kala kvistar från lövträd, lingonris och mossor. Kanske har du också några röda fina vinteräpplen från trädgården, kastanjer, kvistar av en, nypon eller rönnbär att dekorera med. Tall och gran är enkla att jobba med och ger fint resultat även om man inte är proffs.

Fyll hemmet med julens dofter

Pepparkakor och lussekatter ger en oslagbar doft av jul, för att inte tala om glöggen när den värms.

Blommor som julstjärnor, amaryllis och hyacinter skapar julstämning – ett extra plus till hyacinten med sin härliga doft. Sätt den i hyacintglas eller skapa en julgrupp med mossa, kottar, kvistar eller andra dekorationer som du gillar.

Apelsiner med nejlikor är en klassiker. Dekorera i olika mönster och häng upp dem med röda band eller lägg dem i en skål som ett stilleben.

Välj naturmaterial

En vacker duk i linne med matchande servetter gör sig fint på julbordet. Vik ihop en linneservett, knyt ett naturfärgat snöre runt servetten. Dekorera med till exempel kvist från en och rönnbär. Mjuka, varma filtar i soffan ger en ombonad känsla. Fårskinn passar året om, men extra bra till julhelgen.

Så här gör du en julkrans

Välj tall- eller granris, som du lägger i buntar som du sedan lindar runt med ståltråd. Dekorera med kottar, bär, snören och band. Extra myskänsla får du med en ljusslinga i kransen.

Vill du göra det lite enklare köper du en stomme i halm till kransen. Både stommar, snören och band hittar du i blombutiken eller handelsträdgården. En krans kan du ha både på ytterdörren och som bordsdekoration.

Fint inslagna julklappar

Slå in dina julklappar i extra fint papper och dekorera med en grankvist, snöre och/eller rosetter. Låt dem gärna ligga framme, under granen eller på annat synligt ställe.

Grann gran

Du kanske redan såg ut årets julgran i somras eller höstas, men nu är det dags att hämta hem den. Rödgranen med sin doft av barr och kåda doftar som en gran ”ska” och är ju den som finns i flest svenska hem.

    Några tips för att julgranen ska sig hålla över helgerna

    • Hugg granen så sent som möjligt och låt den vänja sig vid värmen inomhus långsamt. Låt den stå i en hink med vatten i garaget någon dag.
    • Kapa av några centimeter av foten, så att stammen får en färsk snittyta.
    • Granen ska ha mycket vatten. En gran kan dricka 2–3 liter varje dag, kolla vattennivån både morgon och kväll!

    Sist, men inte minst. Glöm inte att ställa ut gröten till tomten. Enligt gammal folktro var det ett sätt att hålla sig på god fot med gårdstomten.

Gör en enkel julkrans. Välj tall- eller granris, som du lägger i buntar som du
sedan lindar runt med ståltråd. Dekorera med kottar,bär, snören och band.
Foto: Sara Landstedt

Gör en enkel julkrans. Välj tall- eller granris, som du lägger i buntar som du sedan lindar runt med ståltråd. Dekorera med kottar,bär, snören och band. Foto: Sara Landstedt

Låt det dofta jul därhemma. Pepparkakor och lussekatter ger en
oslagbar juldoft, för att inte tala om glöggen när den värms och så alla hyacinter.
Foto: Angela Kotsell

Låt det dofta jul därhemma. Pepparkakor och lussekatter ger en oslagbar juldoft, för att inte tala om glöggen när den värms och så alla hyacinter. Foto: Angela Kotsell

Slå in dina julklappar i extra fint papper och dekorera med en grankvist, snöre och/eller rosetter.
Foto: Mel Poole

Slå in dina julklappar i extra fint papper och dekorera med en grankvist, snöre och/eller rosetter. Foto: Mel Poole

Text: Annsofie Öhman