Inspiration / Hem och lantliv

Stämningsfullt ljus – så gör du

När mörkret väl har fallit är det dags att njuta av alla tända ljus. Vintern är en tacksam tid att inreda med både elektriskt ljus och levande ljuskällor. Med några enkla knep skapar du snabbt en mysig stämning.

Variation är viktigt

En enda stark ljuskälla, till exempel från en taklampa, är bra att ha när du dammsuger och städar – annars är det bara omysigt. Inred rummet med många olika ljuskällor i form av dimbar allmänbelysning, punktbelysning och läsbelysning.

Mixa tak-, golv- och väggarmaturer och komplettera med lite mer udda belysning som bokhyllebelysning och tavelramar med ljus.

Skapa egen "lägereld"

Vi människor är programmerade att samlas framför den öppna elden. Här känner vi värme och trygghet. Och du behöver faktiskt inte en öppen spis eller kamin för att återskapa känslan.

Skapa en egen lägereld genom att placera en golvlampa, till exempel i form av en milt lysande glob, i ett hörn.

Accentljus är viktigt

Genom att belysa väggar, tak och detaljer skapar du liv och variation i rummet. Använd en spotlight eller en lampa med uppljus, en så kallad uplight.

Armatur med dimmer

Välj armaturer som kan regleras, antingen genom en inbyggd dimmer eller via en dimmer i vägguttaget. Att be elektrikern installera en dimmer till taklamporna är en smart investering.

Text: Amelie Bergman