Parallellt med att ekarna sågades upp och torkade beställde Alf ritning, planerade materialval och byggde upp mallarna, det vill säga själva ramen som båten byggs kring.
-Jag fick bland annat vända mig till en firma i Danmark för att få tag i kopparnitarna som används för att foga samman bordlagren.När jag byggde ekorna för 30 år sedan fanns mycket av materialet i bygghandeln, men nu är det mer ovanligt.
Alf uppskattar att det kommer gå åt omkring 1100 kopparnitar och totalt räknar han med tio, elva bordlager (antalet lager ekplankor från båtens skrov till reling). Nu har han hunnit ungefär halvvägs.
Värms upp for att formas
Varje del, varje ekplanka får gå igenom många timmars hantverk och omsorg. För att göra virket formbart basas det.
– Det innebär att jag eldar i en så kallad bastrumma så att virket värms upp till 90–95 grader. När det är "genomkokt" är det mycket formbart och kan fixeras med tvingar runt mallarna.
Därefter lannas och falsas (man skapar tät kontaktyta mellan de olika bordlagren) virket med speciella hyvlar. För att få det tätt används bland annat tjära i falsspåren.
Kopparnitarna kommer fram och knackas dit med ett speciellt mothåll. Dessutom försänks de för att senare kunna täckas med träplugg.
Nervös borrning
Till båtens för- och akterstäv användes en speciellt utvald stam med en kraftig gren för att skapa en stark "böj".
– Till bottenstockar och spant får det också gärna vara lite krumvuxet. Annars är det kvistrena plankor som jag vill ha, gärna långa längder, berättar Alf. Totalt räknar Alf med att båten kommer att väga omkring 800 kg.
– Motorn är redan inhandlad och inpassad. Att borra hål för propellern har väl varit det mest kritiska momentet hittills, man vill inte gärna förstöra den noga utvalda ekdelen.
Namnet klart sedan länge
Han beskriver arbetet som logiskt och harmoniskt.
– Man kan liksom inte hoppa över någonting, utan det är naturliga steg framåt i processen. Jag tröttnar aldrig på det här, det är lika kul att komma ner till verkstaden och bygga varje gång.
Tur är det, totalt räknar Alf med att båten kommer kräva 1500–2000 timmar innan den är klar.
– Inredningen kommer nog att ta mest tid. Jag tänker mig att båten ska ha däck och ruff. Men innan vi är där ska bordlagren först och främst byggas klart, sedan mättas med linolja och lackas.
Vad ska båten heta?
– Eva II. Det är bestämt sedan länge. Det är hon som ska bjuda oss på kaffe alldeles strax, skrattar Alf. När båten är klar ska jag, Eva I och Eva II segla Göta kanal.
När blir det tror du?
– 2016, säger Alf och lämnar en kort paus innan fortsättningen, är förhoppningen. Men det får ta den tid det tar. Det är roligt att vara noggrann.