Inspiration / Kultur och tradition

En guide till julgranen

Kanske är julgranen den symbol som är mest förknippad med julen? I vilket fall så kan man konstatera att vi är många som inte skulle kunna tänka oss en jul utan en pyntad gran.

Seden att klä hemmet med levande träd och kvistar är mycket gammal, och det var både ett tecken på att julen hade kommit och ett skydd mot onda krafter och väsen. Det var inte ovanligt att man ställde kvistade granar med en granruska i toppen på var sida om ytterdörren. Inomhusgranen har sitt ursprung i Tyskland, och i Sverige fanns den till en början bara i herrgårdar, prästgårdar och liknande.

Julgranen hängdes i taket

I början var julgranarna ofta små och ställdes på bord eller hängdes i taket. I mitten av 1800-talet började man ta in höga julgranar. De första julgranarna dekorerades med ätliga prydnader som äpplen, russin, nötter och pepparkaksfigurer. Så småningom började man även sätta i ljus och egna prydnader i papper och halm.

Första valet – rödgran

I Sverige använder vi 3 till 3,5 miljoner julgranar varje år. De flesta är svenskodlade och kommer från Skåne, och resten importeras från Danmark. 75 procent av alla hushåll har julgran. 80 procent av granarna är vanlig rödgran. Resten är kungsgran, blågran och silvergran. De doftar inte lika mycket gran, men barrar mindre.

Och för att inte granen ska barra så mycket så delar vi här med oss av några tips.

  Tips för att få en fin julgran

  • Hugg granen så sent som möjligt.
  • Om du måste transportera granen en längre sträcka på biltak eller släp, skydda den mot vinddrag med plast eller säckväv.
  • Börja med att skaka bort lösa barr från granen innan den tas in. Även en frisk gran har många gamla barr.
  • Låt granen vänja sig vid värmen inomhus långsamt. Bäst är det om granen kan stå i garaget eller farstun någon dag, i en hink med vatten.
  • Kapa av några centimeter av foten, så att stammen får en färsk snittyta.
  • Granen ska ha mycket vatten, om granen torkar så lossnar barren. En gran kan dricka 2–3 liter varje dag, så kolla vattennivån både morgon och kväll!
Text: Annsofie Öhman