Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Inspiration / Kultur och tradition

Hur ser din drömgran ut?

Publicerad 2022-12-14

Hur ser din drömjulgran ut? Kanske en riktigt maffig Disney-gran, med täta, tjocka grenar och perfekt triangulär form. Eller så vill du hellre ha en stilren, stram variant, en gran som doftar som en gran ska. Den trendiga hoppar granen och låter jultallen flytta in stugvärmen

Själv väljer jag tveklöst den stolta rödgranen, för sitt enkla men vackra utseende. Men, det bästa är nog den utpräglade doften av gran och skog. Ett annat plus är att granarna kan se väldigt olika ut beroende på var och hur de vuxit, här finns alltså chans att hitta en perfekt julgran för nästan varje hem!

När jag tänker tillbaka på alla julgranar som passerat under åren, så är det inte de vackraste med täta
grenar och perfekt form som jag kommer ihåg mest. Nej, det är de fula granarna, med glesa grenar, sneda toppar och ranglig uppsyn. Granarna där man säger: ”Ja, men det är ju i alla fall en julgran! Och med ljus, pynt och glitter så blir den nog fin.” Och så skrattar man.

Se där, en portion julglädje redan innan julafton!

Vilken gran väljer du?

Rödgran (Picea Abies)
Rödgran är granen som växer i våra skogar och den gran som finns i de flesta svenska hem. Kan vara tätväxande eller ha mer sparsamt med grenar. Har en härligt doft av barr och kåda. Barrar ganska lätt.

Kungsgran (Abies Normanniana)
Ädelgran med täta, mjuka grenar och symmetrisk form. Kungsgranens barr är längre än rödgranens.
Barrar väldigt lite och håller sig fin länge. Doftar nästan ingenting alls.

Silvergran (Abies Alba)
Ädelgran med kraftiga grenar, alltifrån mörkgrön till silverfärgad. Barrar inte så lätt.

Blågran (Picea Pungens)
Även det här en ädelgran, med vackra glänsande blåaktiga barr. Mer tätvuxen är rödgranen. Styva grenar uppskattas av dem som vill ha levande ljus i granen. Barrar väldigt lite.

  6 tips för att få en fin julgran!

  1. Hugg granen så sent som möjligt.
  2. Om du måste transportera granen en längre sträcka på biltak eller släp; skydda den mot vinddrag med säckväv eller liknande.
  3. Börja med att skaka bort lösa barr från granen innan den tas in. Även en frisk gran har många gamla barr.
  4. Låt granen vänja sig vid värmen inomhus långsamt. Bäst är det om granen kan stå i garaget eller farstun någon dag, i en hink med vatten.
  5. Kapa av några centimeter av foten, så att stammen får en färsk snittyta.
  6. Granen ska ha mycket vatten, om granen torkar så lossnar barren. En gran kan dricka 2–3 liter varje dag, så kolla vattennivån både morgon och kväll!
Familj som bär hem julgranen.

Foto: Sara Landstedt

Text: Annsofie Öhman