Inspiration / Kultur och tradition

Påskens traditioner

Vad vet du egentligen om påsken? Ägg, påskris och påskkärringar är gamla sedvänjor som förknippas med påsken. Däremot är färgen gul och påskliljor betydligt senare traditioner.

Firas i kristendomen till minne av Jesus död och uppståndelse. Långfredagen, då Jesus korsfästes, var sorgens dag och firades stilla, ofta med svarta kläder. På påskafton började det festliga firandet.

Påskägget

Ägget är starkt sammankopplat med påsken. Både som kristen symbol och för att påsken infaller när hönorna kommit i gång med värpningen. På 1700-talet började man måla äggen för att göra måltiden festligare.

Påskriset som vi idag ser som en prydnad förknippades förr med lidande, men också med lekfullhet, till exempel använde man riset för att låtsaspiska varandra.

När häxorna flög till blåkulla...

Skärtorsdagsnatten var enligt gammal folktro häxornas natt, då de flög till Blåkulla på sina kvastar. I mitten av 1800-talet började det bli vanligt att småflickor klädde ut sig till påskkärringar och gick omkring med kvast och kaffepanna för att tigga godsaker.

Både färgen gul och påskliljor är sentida sedvänjor.

Text och foto: Annsofie Öhman