Inspiration / Kultur och tradition

Upplev action på sommarauktion

– Folket. Mötena. Sorlet. Jag älskar ljudet av en auktion. En av de mest fascinerande delarna är när sorlet plötsligt tystnar. Då är det kamp om ett föremål och alla vill se och höra när det går under klubban. Så beskriver erfarne auktionsförrättaren Gunnar Lidell sin fascination för auktioner, och uppmanar dig att testa det sociala spektaklet sommarauktion!

Som son till en auktionsförrättare fick Gunnar auktionslivet med sig från tidig ålder.

– Jag växte upp med det. När min far gick bort var jag bara 16 år och inte riktigt redo att axla auktionsmanteln. Men när vi 1996 skulle ta över Ekebro bygdegård i Frändefors med byalaget och behövde finansiera det var det någon som kom med idén om loppis/auktion. Då var jag redo och vi körde årliga auktioner. Efter det åkte jag även till andra ställen och höll auktioner. Under senare år med jobb som heltidspolitiker och skogsägare på min gård kör jag bara sommarauktionen på Ekebro, berättar han.

90 utrop i timmen

Sommarauktionen är ett skådespel i det svenska landskapet när det är som vackrast.

– Auktionen har något för alla. Är du inte ute efter att köpa något är det spännande att bara gå runt och känna stämningen, köpa en korv eller glass, och titta på folk.

Som förrättare vill han hålla tempo genom auktionen.

– Förra året började vi vid 11-tiden och sista föremålet klubbades 23.18. Då hade vi jobbat oss igenom ungefär 1,5 utrop per minut, alltså 90 föremål i timmen. Det är ett bra riktmärke. Då får vi med oss besökarna och skapar en auktion med action.

Förr var det vanligt med "bondauktioner" på landsbygden där ett helt dödsbo gick under klubban.
– Idag är det ofta samlingsauktioner – det vill säga att det är flera inlämnare av föremålen. Det ger en spännande mix. Från konst och inredning till verktyg och maskiner vilket gör att budgivarna under olika delar av auktionen kan variera mycket.

Bästa historielektionen

Den erfarne auktionsbesökare anländer i god tid. Går runt några varv på visningen, tar sig tid, frågar om föremålet och kontrollerar att det inte har några skador.

– Auktionen är som världens bästa historielektion och nostalgitripp i ett. Oavsett om du är på tillfälligt besök i din hembygd, bor permanent i området, på genomresa eller semesterbesök bjuder auktionen på fantastiska berättelser. Om prylar, människor, hus och skeenden. Plus då att du kan få den där härliga kicken av att ha ropat hem några ögonstenar. För jag lovar att prylarna som du köper på auktion får lite extra värde med de minnen från auktionstillfället du tar med dig hem, säger Gunnar Lidell.

– Det roliga är att de mest udda ting kan dyka upp när du minst anar det. Du kan aldrig riktigt veta vad som ska hända. Eller när sorlet plötsligt tystnar...

Tempot är högt, 90 utrop i timmen, när Gunnar Lidell kör auktion på Ekebro Bygdegård.

Tempot är högt, 90 utrop i timmen, när Gunnar Lidell kör auktion på Ekebro Bygdegård.

  Vilken auktionsbesökare är du?

 • Proffset
  Köper prylar för att sedan sälja i sin verksamhet. Är på plats tidigt på visningen. Har bra koll på priser och "fynd". Proffset jobbar ofta med små, subtila tecken för att visa auktionsförrättaren att hen är med i budracet.

  Entusiasten
  Åker på många auktioner och gillar fenomenet. Köper för att ha själv eller ge bort. Kan också vara samlare av en specifik inriktning. Har bra koll på priser.

  Fluktaren
  Mest nyfiken att få kika in i gårdens byggnader och höra lite skvaller om ditten och datten. Kan också höra sig lite för om priser för att få koll på vad servisen där hemma kan vara värd egentligen.

  Minglaren
  Besöker egentligen auktionen för att vara social och prata med folk. Köper hellre en korv eller plockar upp fikakorgen än budar på auktionen. Men kan absolut ramla dit på ett spontanköp om rätt föremål dyker upp.

  Sommargästen
  På tillfälligt besök i området för auktionen. Passar på att samla på sig lite historia. Ger sig gärna in i några spontana budgivningar.

  Hemvändaren
  Först och främst är på plats för att träffa gamla kompisar och uppleva minnen från hembygden. Bjuder helst på prylar med proveniens som "Greta i svängens-byrå".

Gunnars bästa auktionstips:

Var ute i god tid
Gå runt på visningen och skapa överblick. Är det speciella föremål du är intresserad av, till exempel speglar, kolla när i programmet det är dags för dessa, så att du inte missar dina favoriter i det höga tempot.

Kontant, kort eller swish
Kolla i annonsen för auktionen vilket betalningssätt som gäller. Ta också reda på vilken eventuell slagavgift som tillkommer ditt bud, så att du inte blir överraskad att saken du ropade in för 100 kr kostar 130 kr när du ska betala.

Sätt ett maxpris
Och håll dig till det. Många sätter sina max på jämna tal, till exempel 1 000, sätt istället 1 050. Var lite udda så kan föremålet bli ditt. Dras du med i auktionstempot och råkar bjuda lite mer än du tänkt... Känn lugnet. Du har troligen gjort ett bra köp ändå och du ville ju verkligen ha föremålet. Gläds åt det!

*På auktion.se kan du se aktuella auktioner över hela Sverige.

Text: David Söderlind