Inspiration / Mat och recept

Älgfajitas och viltwraps

Wraps med viltkött är enkel men läcker vardagsmat. Passa på och använd udda viltbitar som finns kvar i frysen. Förhoppningsvis fylls det snart på igen…

Älgfajitas med hetta

4 portioner

800 g älginnanlår
60 g fajitakrydda (eller 2 påsar färdig mix)
2 gula lökar
1 stor röd paprika
1 stor gul paprika
1 stor grön paprika
8 st tortillabröd
Rapsolja till stekning

Fajitakrydda
2 msk chilipulver
1 tsk vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk torkad oregano
0,5 tsk rökt paprikapulver
3 tsk spiskummin
0,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar, malen
1 krm cayennepeppar

Gör så här
Strimla och bryn köttet i rapsoljan. Tillsätt strimlad lök, paprika och kryddmix. Blanda väl. Bryn tills löken och paprikan blir mjuk, utan att de bränns. Värm tortillabröden enligt beskrivningen på paketet. Fördela fyllningen på tortillabröden och rulla ihop. Servera med gräddfil och tomatsalsa.

Fajitakrydda: Blanda alla kryddor. Förvara mörkt i burk med tättslutande lock.

Tomatsalsa

600 g plommontomater
6 salladslökar
1 röd chili, urskrapad och finhackad
1 msk flytande honung
2 msk färsk hackad koriander
Salt, svartpeppar

Gör så här
Skölj, skala och kärna ur tomaterna. Hacka dem fint. Ansa sallads­lökarna och hacka dem. Blanda tomat, salladslök och chili. Blanda ner honungen och koriandern. Smaka av med salt och svartpeppar.

Viltwraps med vitlökssås

4 portioner

1 gul lök, finhackad
500 g skav från stek av vildsvin, hjort, älg eller rådjur (skär det halvtinat)
1 msk rapsolja
1 tsk spiskummin
salt, svartpeppar

Vitlökssås
2 dl matlagningsyoghurt
1 msk majonnäs
2 vitlöksklyftor, pressade
0,5 tsk dragon, torkad
1 tsk socker

Tillbehör
4 st tortillabröd
1 burk majskorn
1 dl soltorkade tomater, strimlade
½ gurka, hackad
1 påse salladsmix, ca 150 g

Gör så här
Fräs lök och skav i olja i en stor stekpanna. Krydda med spiskummin, salt och peppar. Blanda alla ingredienser till såsen. Lägg bröden på en bänk. Lägg på stekt skav, majs, gurka, tomater, sallad och sås. Vik upp botten på bröden och rulla ihop.

Fler viltrecept hittar du på viltmat.nu

Recept: Christer Eklund, Öster Malma

Foto: Lena Runer