"Få egendomar i riket hafva i en enda egares hand till den grad förskönats, förbättrats och förökats i värde som Källunda." När lantmätare Jonas Allvin tecknade sin beskrivning av Östbo Härad år 1852, så snålade han inte på berömmet. Den gamla frälsegården Källunda hade förvärvats av den driftige Carl-Gustaf Danckwardt 1810, och
under Danckwardts ledning blomstrade gården. Danckwardt hade bland annat anlagt dammar och kanaler för vattenkraft och låtit uppföra en alldeles ny mangårdsbyggnad, inspirerad av den italienske renässansarkitekten Palladio. Dessutom hade han anlagt bruket på granngården Åminne, som han också ägde.
200 år senare är det fortfarande Carl-Gustaf Danckwardts släktingar i rakt nedstigande led som förvaltar Källunda – och nog verkar det som om hans entreprenörsgen har vandrat vidare genom generationerna. Här händer det nämligen saker!
Skogen ger livskvalitet
Sommaren 2018 invigdes den nya storsatsningen på Källunda. 2 700 kvadratmeter värpstall där det produceras ekologiska ägg under varumärket Kärda Ekoägg.
I Carl-Fredriks "äggeri" sprätter det runt 18 000 glada höns av rasen Bovans robust. De här elithönsen värper i genomsnitt 17000 ägg om dagen vilket innebär att de har en 98-procentig leveranssäkerhet. Därmed är Kärda Ekoägg en av distributörens mönsterleverantörer, konstaterar Calle stolt.
Förklaringen är enkel.
– Det är sociala och glada höns som mår bra. De får sina behov tillfredsställda i form av en bra livsmiljö, högkvalitativt foder och god hygien. Det är som med all djurhållning. Det spelar ingen roll om du har två djur eller 20000. Djur som mår bra växer, lägger ägg och får ungar, konstaterar Calle vars höns dessutom har lyxen
att lufta sig på sju hektar skogsmark som han har hägnat av runt hönshuset.
– Sunt förnuft. Höns är i grunden skogsdjur, så utevistelsen i skogen ger extra livskvalitet, året runt.
Noggrann kalkyl
Men hur kommer man på idén att man ska bygga ett gigantiskt värpstall?
– Jag ville ha en verksamhet som är rationell och lönsam. Traditionellt jordbruk kräver stora investeringar i maskinparken och lönsamheten för köttdjur är inte särskilt bra. Ett tag var jag inne på slaktkycklingar men insåg att äggproduktion har större potential. Mitt mål är att verksamheten ska gå så pass bra att jag kan utveckla den med en viss hastighet. Det är ingen livsstilsinvestering utan bygger på en noggrann kalkyl, förklarar Calle.
Anläggningen är helautomatiserad, utfodring och utgödsling är förprogrammerad och när hönsen har värpt i sina reden transporteras äggen skonsamt ut på ett band. Varje morgon klockan sju står Calle redo att köra fram äggen. Han packar vant och snabbt men erkänner att det inte är hans favoritsyssla.
– Nä, packa ägg är rätt själsdödande. Det är djuren som är det roliga!