Aktuellt / Senaste nytt

Naturbruksgymnasiet i Kalmar utbildar skogsspecialister

Publicerad 2018-12-01

Naturbruksgymnasiet Kalmar är det nya samlingsnamnet för tidigare Ingelstorpgymnasiet och Helgesbogymnasiet. All verksamhet är nu samlad i Smedby utanför Kalmar. Skolan erbjuder baland annat utbildningar för skogsmaskinförare och skogsvårdsspecialister.

Skogsmaskinförare

En utbildning anpassad mot maskinföraryrket. Kunskaper om maskinlära, att manövrera maskinerna, service och underhåll, virkeslära, skogsskötsel, certifiering, planering, uppföljning, rapportering och ekonomi är centrala delar i utbildningen.

Skogsvårdsspecialist

Behovet av duktigt skogsvårdsfolk är stort. Nyckelord i den här yrkesutgången är: Föryngring, röjning, motormanuell avverkning, lövskog/ädellövskogsskötsel, avverkningsplanering,
arbetsledning och uppdatering av skogsbruksplan.

Högskolebehörighet

Som alla yrkesprogram i gymnasieskolan erbjuder skolan de elever som önskar att läsa in allmän högskolebehörighet. Förutom den allmänna behörigheten erbjuds eleverna att läsa extra matematik och har på så vis full behörighet till vidarestudier vid Skogsmästarskolan.

Duktiga elever

Under många år har duktiga elever passerat igenom den skogliga utbildningen på skolan. Flertalet är idag verksamma i skogsbruket med olika arbetsuppgifter.

Några har utmärkt sig i tävlingssammanhang och man kan bara nämna de senaste årens framgångar då Simon Gustafsson 2017 på Skogs Elmia blev trea vid SM i skotarkörning för skolungdom. Joel Slättengren vann 2018 SM i skog för skolungdom i Södra Viken. Frågan är inte om, utan när nästa elev kliver upp på prispallen.