Aktuellt / Senaste nytt

När pandemin slog till

Publicerad 2020-07-01

När plötsligt en pandemi skoningslöst kastar om världsordning och tillvaro för oss alla är det i alla fall för mig lätt att i tankarna falla tillbaka till enkla filosofiska grundregler skapade redan för en sisådär 2500 år sedan. Då någon gång i ett sammanhang, som jag har dålig koll på, myntade den filosofi ske greken Herakleitos det latinska uttrycket Panta Rei – Allting flyter.

Han ville förtydliga att du aldrig kan stiga ner i samma flod två gånger. Vattnet flyter konstant förbi och skapar en ny flod. Allting förändras och ingenting varar heller för evigt. Inte ens en pandemi.

Enkelt och kanske också vägledande för vårt eget förhållningssätt till en jobbig och ansträngd situation som vi under våren och försommaren befunnit och fortfarande befinner oss i.

Hitta guldkornen

Kan vi då vaska fram de positiva guldkornen ur Coronafloden som flöt förbi? Väga, bedöma och förädla dem till nya lärdomar och erfarenheter för livet efter covid-19. En sak är i alla fall stensäker för min egen del. Oj, vad man saknar sin familj, vänner, bekanta, kollegor… Fysiska möten, som det fanns risk att man i den hektiska vardagen före Corona, ibland kunde ta för givna. För de fanns ju hela tiden där.

Saknaden av att ses skapade däremot med digitaliseringens hjälp ett helt nytt beteende. Vi håller istället tätare kontakt! Umgås via Facetime, Skype, Teams eller andra kanaler. Sannolikt blir det några av guldkornen som är värda att förädla. Att bry oss ännu mer om varandra och att hålla tätare kontakt även på distans.

Kan vi då vaska fram de positiva guldkornen ur Coronafloden? Väga, bedöma och förädla dem till nya lärdomar och erfarenheter för livet efter covid-19. En sak är i alla fall stensäker för min egen del. Oj, vad man saknar sin familj, vänner, bekanta, kollegor…

Berättelsen om skogen

Ett annat guldkorn är också att fler och fler vistas ute i skog och mark. Inte minst för att i rekreationssyfte hålla kropp och själ i god form. Många har också blivit intresserade av att söka kunskap om skog, skogsbruk och skogsindustri. I och med det markant ökande friluftslivet finns också en möjlighet för oss som skogsägare och skogsnäring att dela med oss av vår fantastiska berättelse om vad skogen kan ge och om hur vi hållbart brukar den.

Stanna upp och ta dig tid och berätta! Ibland behövs det kanske också ett förtydligande av vad som är ok och inte ok när vi lånar plats i någon annans skog. En allemansrätt som också innebär vissa skyldigheter och respekt.

En grön omstart – på riktigt

Vi ser nu dessutom hur skog och skogsnäring hamnar högt upp på den globala agendan och med sin enorma potential kan ta täten för en ekonomisk och hållbar tillväxt såväl i Sverige som globalt. En så kallad grön omstart – på riktigt!

Alltså, medan vi med tålamod kämpar oss igenom pandemin så fortsätter skogen att växa, vattnet i bäcken att flyta vidare och när vi är igenom så har vi också samlat på oss lärdomar för det "nya normala vardagslivet".

Njut din skog och din sommar! Och framförallt – ta hand om varandra!

Daniel Fellenius, marknadschef på Sydved

Daniel Fellenius, marknadschef på Sydved

Text: Daniel Fellenius