Aktuellt / Senaste nytt

Praktik med utvecklingspotential för Amanda Andreasson

Publicerad 2021-01-27

Amanda Andreasson som läser tredje året på naturbruksgymnasiet i Svenljunga gör praktik hos familjeföretaget ägt av Anneli Svensson. Här får hon utföra skotningen på en avverkning strax utanför Svenljunga. Skotaren som Amanda sitter i är en Rottne F15.

När vi anländer till området som håller på att avverkas träffar vi först skördarföraren Magnus Erlandsson, som är en viktig kugge i familjeföretaget, och som tidigare kört skotare i många år. Trots att Amanda är "hack i häl" med skotaren så stannar han maskinen för en pratstund.

Viktigt med yngre personer

Samtalet leds snabbt in på hur det är att ha en elev från naturbruksgymnasiet på praktik och Magnus förklarar att det är viktigt för skogsnäringen och deras egna verksamhet att få in yngre personer som vill köra skogsmaskin.

– Amandas utvecklingskurva har varit positiv och hon utvecklas för varje dag som går, även om det än så länge bara gått tre veckor på praktiken (av totalt sju veckor). De olika momenten lär jag ut steg för steg.

Normalt sett brukar inte skotaren ligga så nära skördaren som i dag, men det finns fördelar med att vara på plats samtidigt på trakten, speciellt när Amanda har frågor.

– Det är bättre att det går i ett lugnt tempo till en början och att tempot i skotningen får komma med tiden, allt eftersom Amanda blir mer erfaren och trygg med att utföra skotningsuppdrag på egen hand.

Uppvuxen på gård

Kort därefter stannar Amanda till med skotaren, på väg mot avlägget och vi börjar prata om hennes bakgrund.

– Jag är uppvuxen på en gård och har länge varit intresserad av skog och maskiner. Men under andra året på naturbruksgymnasiet tvivlade jag på valet med inriktning skog och maskinförare, och tänkte att det kanske var jordbruksinriktningen som var det rätta. Men sen kom vändpunkten när jag fick köra mer maskin och då insåg jag att skog och skogsbruk känns rätt!

Amanda förklarar att hon är ensam tjej bland 23 killar på hennes utbildning och hon medger att det ibland varit kämpigt, men att hon klarat det ganska bra trots allt.

Bra mentor!

Vi fortsätter diskussionen och frågan ställs om hur hon upplever praktiken. Amanda ler och förklarar att första veckan var nervös och bestod av skräckblandad förtjusning, eftersom hon inte ville misslyckas med uppdraget. När Amanda insåg vilken bra mentor hon har vid sin sida i form av skördarföraren Magnus så började nervositeten släppa och självförtroendet ökade. Amanda hoppas kunna fortsätta utvecklas i samma takt och att det förhoppningsvis leder till anställning!

Min mentor Magnus är lugn och metodisk vilket gör att jag får otroligt bra förutsättningar för att utvecklas som maskinförare.
Amanda Andreasson
Text och foto: Adam Everås