Aktuellt / Senaste nytt

Sydvedaren om ett år av hemarbete

Publicerad 2021-03-10

Nu har det gått nästan precis ett år sedan Sydveds personal blev uppmanade att arbeta hemifrån utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har intervjuat Sydvedaren Magnus Bergström på distrikt Hässleholm om det gångna året och även fått ta del av några av hans tankar om framtiden.

Hur har det här året varit?

Jo, tack! Det har gått bra, den första tiden var lite annorlunda och det var en del praktiska detaljer som skulle ordnas, bland annat att få till en vettig arbetsplats. Men allt har ordnat sig och nu fungerar det bra!

Hur har det gått att hålla kontakt med skogsägarna, när det har varit svårt att träffas fysiskt?

Helt klart över förväntan, man ska komma ihåg att alla vi omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och både jag och skogsägarna har full förståelse för att man till exempel ska hålla fysisk distans. Därför får exempelvis åka ut själv i skogen och titta, och se återkomma på telefon eller mejl.

Kontakterna med kollegorna, hur har det gått?

Vi har försökt att ha ett informellt möte i veckan via Teams, utan agenda. Visst har det varit trevligt, men det ersätter inte det fysiska mötet. Det är svårare att "läsa av" människor via en skärm.

Finns det något positivt med att jobba hemma?

Ja det tycker jag. Som exempel så jobbar även min fru hemifrån vilket gett oss tid att prata lite mer med varandra på ”kafferasten”, andra exempel är att diskmaskinen blir körd under dagtid.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Oj, i grunden är väl dagarna ganska lika. Men samtidigt är det kontakter med nya människor nästan varje dag, med nya infallsvinklar som rör deras skogsägande. Mycket handlar om att ha koll på läget, såsom vad gör mina avverkningsresurser och var på en avverkning de befinner sig. Jag brukar också försöka att titta till någon eller några skogsfastigheter som jag skött en längre tid varje vecka.

Finns det något som du tagit med dig i ditt arbetssätt från året som gått?

Att betydligt mer än vad man trodde går att lösa på distans via olika digital verktyg, det har helt klart gått i en positiv riktning.

Magnus besöker en skogsägares fastighet. Hunden Uno, en Kleiner Münsterländer, hänger glatt med husse på jobbet.

Magnus besöker en skogsägares fastighet. Hunden Uno, en Kleiner Münsterländer, hänger glatt med husse på jobbet.