Aktuellt / Senaste nytt

Hitta rätt jägare när du arrenderar ut jakten!

Publicerad 2019-01-11

Har du funderat på att arrendera ut jakten på din fastighet? Du får en extra inkomst till gården, samtidigt som du kan se till att få hjälp med viltvården. Jägareförbundets förbundsjurist Ola Wälimaa hjälper dig att undvika de värsta fallgroparna.

Upprätta alltid ett skriftligt avtal, så att du slipper eventuella diskussioner längre fram. Börja med att ange vem som är avtalspart samt om det är en juridisk person eller en fysisk person. Är det fler delägare till fastigheten måste den som tecknar avtalet ha fullmakt av de andra.

Det finns många fallgropar när man gör ett avtal. Gäller det till exempel jakt på allt vilt eller bara för vissa arter? På Jägareförbundet rekommenderar vi att man upplåter all jakt till en och samma person. Det minskar risken för konflikter i jaktskogen.

Långsiktiga avtal

En annan viktig punkt är att skriva långsiktiga avtal, på fem år eller längre. Skriver man korta avtal ökar risken att jägaren vill utnyttja sin jakt till max och jaga så mycket som möjligt under en kortare period, vilket inte alltid är det bästa för viltvården. Jägaren som vet att han eller hon har jakträtten i fem år agerar ofta mer långsiktigt.

Hitta "rätt" jägare

Vår erfarenhet är att det är viktigare att hitta rätt jägare, som man tror att man kan få ett bra samarbete med, än att utgå från att få ut så mycket pengar som möjligt för arrendet. Det här är ju någon som kommer att vistas på ens fastighet och ska fungera bra även med grannar och angränsande verksamhet, till exempel en ridskola.

På sikt tjänar man alltid på att få tag på en jägare som är kunnig och villig att hjälpa till med att till exempel utfodra och skapa skydd för viltet. Vad gäller just viltvården så är det generellt ett delat ansvar mellan fastighetsägare och jakträttsinnehavaren.

Avtala kring regler

Avtala också kring vilka regler som ska gälla kring till exempel jakttorn, skogsbilvägar och snöröjning. Reglera vilka skogliga åtgärder som jakträttsinnehavaren får göra; är det till exempel okej att röja vid ett pass? Ofta, men inte alltid, har den som arrenderar jakten rätt att köra på fastighetens vägar. Snöröjning brukar ofta jakträttsinnehavaren själv få ansvara för. Kom också ihåg att jakträttsavtalet belastar, det vill säga följer med, fastigheten och inte upphör om fastigheten byter ägare.

Svenska Jägareförbundets mall

Använd gärna Svenska Jägareförbundets mall för avtal om upplåtelse av jakt som checklista när du ska göra ett eget avtal.

Februari 2103

Text: Ola Wälimaa Foto: Kenneth Johansson