Vid gallring tar man bort träden med sämre kvalitet, så att de träd som lämnats kvar får större möjlighet att utvecklas genom att de får mer ljus, näring och vatten. Det leder till mer livskraftiga träd med bättre virkeskvalitet vilket gör träden mer värdefulla vid en slutavverkning.
Börja gallra i tid!
Men det gäller att komma i gång med gallringsprogrammet i tid, så man hinner med de gallringar man planerat innan beståndet blir för högt och risken för stormskador ökar.
Förstagallringen vid 11-13 meter
När ska man då gallra? En tumregel är när granarna närmar sig 11-13 meter. För tallskog kan man utgå från 10-12 meter. Beroende på hur väl skogen röjts tidigare, så görs den första gallringen med en gallringsstyrka som motsvarar 25 till 40 procent av grundytan. Är det någon gång i gallringscykeln du bör ta i lite extra för att justera ner ett allt för högt stamantal så är det i just förstagallringen.
Färdiggallrat vid 20-22 meter
Den sista gallringen i beståndet ska göras innan 20-22 meters höjd. Risken för stormskador ökar markant ju högre skogen är, och i vissa bestånd kan gallring öka risken ytterligare för stormfällningar under några år direkt efter gallringen. Stamantalet bör i slutavverkningsförband vara runt 600-800 stammar/hektar, beroende på bördighet
samt gallringsfrekvens och planerad slutavverkningsålder.