Skogsbruk / Plantering

Planterings – ABC

Publicerad 2020-09-29

Går du i planteringstankar? Kanske redan i höst eller är du på gång till våren? Här delar vi med oss av några tips för plantering av gran!

Jag ska plantera redan i höst

  • Bra idé! Du kan plantera på de flesta granmarker, i princip fram tills att det blir tjäle. Undantaget är finjordrika och fuktiga marker.
  • Vänta inte med att sätta plantorna! Väntar du för länge kan plantorna behöva vattnas innan själva planterings tillfället.
  • Ta reda på hur tätt du ska sätta plantorna på hygget. Det varierar beroende på hur bördig marken är, men omkring 2500 plantor per hektar på bördig mark i södra Sverige är en fingervisning.
  • Välj rätt planteringspunkt när plantan ska ner i marken. Sikta på en hög punkt i mineraljord, ofta klarar plantan torka bättre än att bli dränkt. Undvik därför att plantera i botten på gropar eller i körspår.

Jag tänker plantera i vår

  • Beställ plantor redan i höst, så att du får de plantor du vill ha; det vill säga rätt typ av planta och rätt proveniens (den plats varifrån plantan härstammar). Härkomsten har stor betydelse för tillväxt, kvalitet och frostkänslighet.
  • Plantval: Täckrot är billigast och har god överlevnads- förmåga. Är det mycket gräs kan man välja en något större planta; en barrot eller en pluggplanta.
  • Markberedning ökar chansen till en lyckad föryngring. Om hygget inte är för stenigt, brant eller blött är det alltid bäst att markbereda. Gör det helst redan i höst, det är bra om jorden får vila ett tag.
  • Vid själva planteringen skiljer sig inte hantverket och tipsen åt för höst- och vår plantering, så kika på tipsen för höstplantering!

Hur går det med dina nya planteringar?

Kolla nya planteringar regelbundet. Hur ser överlevnaden ut? Kanske behöver du hjälpplantera? Om du behöver någon att rådgöra med, kan du alltid kontakta din Sydvedare. Och du, vänta inte för länge med nästa steg, nämligen röjningen!

Anlita professionell hjälp?

Plantering är en skoglig åtgärd som en hel del skogsägare tänker att de kan och vill göra själva, men glöm inte bort att det är ett ganska så tidskrävande jobb. Det kan ju vara lönsamt att anlita professionell hjälp, så att plantorna verkligen kommer i jorden när du tänkt det.

Text: Annsofie Öhman Foto: Oskar Nilsson