Aktuellt / Senaste nytt

Minska plasten i din vardag

Publicerad 2019-09-23

Från ett hippt framtidsmaterial till ett problem. Plasten har många positiva egenskaper, men sätter också spår i naturen. Vendela Tedestam är en av dem som försöker göra sig av med plasten i sin vardag. – Jag brukar tänka: hur hade mormor gjort?

    Vendelas tips för att minska plast i vardagen

  • 1. Tänk till innan
    Behöver du verkligen köpa en produkt som innehåller plast? Finns det plastfria alternativ?

    2. Samla allt på ett ställe
    Samla allt plast i ditt hem i en låda, då får du en bra överblick. Återvinn det du kan och kolla vad du kan byta ut till miljövänligare alternativ, som trä, metall och glas.

    3. Var förberedd
    Ha med dig en termosmugg när du ska köpa kaffe på macken och en egen matlåda för takeaway. Tacka nej till sugrör och bestick. Det gör skillnad!

    4. Handla second hand
    På nätet och i secondhand-butiker går det ofta att hitta det du behöver utan att bidra till att nya råvaror används. Dessutom ofta till ett bra pris.

    5. Skippa syntetmaterial
    Kläder släpper ut massor av mikroplaster. Und­vik syntetmaterial och ska du tvätta den typen av kläder tvätta i en påse eller förhand. Använd gärna naturliga material.

    6. Plocka plast från marken
    Plocka upp plast i naturen, det kan rädda livet på många många djur. Dessutom är det mycket enklare att ta hand det på land än när det väl hamnat i vattnet.

    7. Köp inte flaskvatten
    Vatten på flaska kan innehålla mikroplaster. Sverige har dessutom ett fantastiskt vatten i kranen. Skaffa en flaska som du kan fylla på och spara mängder av plast och pengar.

    8. Påverka din arbetsplats
    Se till att ni börjar använda porslin, bestick och riktiga muggar på jobbet. Engångsartiklar ger mycket skräp i längden.

    9. Se det i ett större perspektiv
    Det är enklare att dra ner på plasten om man tänker att det verkligen spelar roll för dig och din omgivning.

    10. Lite i taget
    Allt behöver inte vara perfekt från början, dra ner på plasten pö om pö och testa vad som funkar för dig.

Kanske minns du 80­-talets plastpartyn? Grannfruarna träffades, åt något tillsammans och köpte burkar och matlådor i regnbågens färger. Det handlade om smart förvaring och allt var av plast. Men redan på 50 ­och 60­-talen fick plasten sitt stora genombrott i Sverige. Det lätta materialet var nytt och hippt och symboliserade framtiden.

Förpackningar, engångsartiklar som plastflaskor och bestick pro­ducerades i stora mängder för att sedan hamna på soptippen. Det var billigt att producera plast, hygieniskt och enkelt att använda. I dag vet vi mer om baksidorna av plastanvändningen.

– Det största problemet är att det inte bryts ner i naturen, utan
finns kvar. På en del platser finns det mer plast i havet än fisk, säger Vendela Tedestam, som jobbar för att minska plasten, både i sin egen vardag och inom gräsrotsrörelsen Trash Hero, där volontärer arbetar tillsammans med lokalbefolkningen på olika platser i värl­den för att förebygga plastavfall, undervisa barn, och plocka upp det som slängs i naturen.

Plasten smulas sönder långsamt och blir till mikroplaster som skadar miljö och djur. Mer än en miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år på grund av att de fastnat i, eller ätit, plast som finns i havet.

– Plasten är också en hälsorisk för oss människor. Enligt en ny studie får vi i oss motsvarande ett kreditkort i veckan genom livs­ medel, berättar Vendela Tedestam.
Ett annat problem är att bara nio procent av plasten återvinns idag. Resten förstörs i förbränning, hamnar på tippen eller i värsta fall i naturen.

Engagemanget växer

Men engagemanget för att minska och ersätta plast växer sig star­kare. Företag som Volvo, Ikea och McDonalds vill byta ut delar av sitt plastsortiment. eu kommer att förbjuda engångsartiklar i plast 2021. Det handlar om allt från sugrör till engångsbestick och tops.

Här i Sverige tar de flesta butiker betalt för plastpåsarna. Det kom­ mer även allt fler varianter av biologisk nedbrytbara material som kan ersätta plast, som exempelvis biokomposit. Det finns även saker som du kan göra för att minska på engångs­artiklarna i stället för plasten och ersätta det med mer hållbara material. Vendela Tedestam började sin plastbantarresa i sitt kök.

– Jag rensade ut allt som var hälsofarlig plast och framförallt alla engångsartiklar. När jag skulle ersätta plasten tänkte jag hur skulle mormor ha gjort? Plastfolien ersatte jag genom att lägga en tallrik över det som skulle skyddas. Det behöver inte vara så krångligt, säger Vendela.

Ett tips hon har till andra som vill dra ner på plasten är att samla allt plastavfall på ett ställe.
– Jag la allt i en burk och kunde se omfattningen av hur mycket plast jag förbrukade. Nästa steg blev att titta på vad jag kunde avstå eller ersätta.

Positiva reaktioner

Vendela har många enkla knep som hon tar till för att minska sin plastkonsumtion. Det handlar om allt från att ta med sin egna mat­låda i plåt när hon ska köpa lunch ute till att undvika syntetmaterial i kläder och att skippa engångsartiklar på arbetsplatsen.

– Jag har bara fått positiva reaktioner när jag kliver in med min matlåda på en restaurang. Kanske får matlådan de som jobbar där att också tänka ett varv till. Mycket i vardagen gör man bara av slentrian utan att tänka på det. Men det gäller att komma ihåg att din insats faktiskt spelar roll!

    4 heta alternativ – kanske från din skog!

  • 1. Köksverktyg i biokomposit
    Osthyvlar, smörknivar och skärbrädor tillverkade av Stora Ensos biokomposit DuraSense finns nu i butikerna. Materialet är en blandning av träfiber och biobaserad plast.

    2. Kartong till crème fraichen
    Skippa plastförpackningar och köp i stället till exempel Arlas förpackningar för crème fraiche. Där används pappers- folie i stället för aluminium och locket är gjort av återvunnen plast.

    3. Tepåse i bioplast
    Tepåsen BioWeb från Ahlstrom-Munksjö är nedbryt- bar och kan slängas direkt i komposten!

    4. Hållbara material
    När engångsvarianterna ändå behövs, till friluftsfikat eller grillfesten, välj muggar och tallrikar av kartong och papper.

Text: Sanna Casson Foto: Lasse Arvidson