Aktuellt / Senaste nytt

Svensk skogsindustri – en industri i världsklass

Publicerad 2017-12-15

"En lång tradition där vi successivt vässat oss, högklassig forskning och ett innovationsdriv. Det är faktorer som tillsammans gör att svensk skogsindustri håller absolut världsklass. Och investeringstakten är hög. Det indikerar framtidstro", säger Carina Håkansson, VD för Skogsindustrierna.

​– Vi jobbar för att det politiska regelverket ska stärka industrins konkurrenskraft. Innovationer och forskning ska tillvaratas och stimuleras. Det, i kombination med att äganderätten värnas och stärks, är centrala frågor när vi 2018 går in i ett valår, säger Carina Håkansson.

Parallellt med arbetet att skapa opinion i viktiga frågor i Sverige gör Skogsindustrierna också ett stort arbete för att påverka EU.

– Växande skog är bra för klimatet. Produkter från skogen är bra att använda ur ett miljöperspektiv. Vi ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Det förutsätter ett skifte till en ekonomi som bygger på kretslopp istället för förbrukning. Produkter baserade på fossila råvaror, som kol och olja, måste bytas ut mot produkter tillverkade av förnybar råvara, som skog.

Två indirekta jobb av varje skogsjobb

Idag går ungefär 90 procent av produktionen av massa och papper på export och av de sågade trävarorna är motsvarande siffra 70 procent.

– Med det som utgångspunkt är vi också beroende av en skattepolitik som gör att vår industri kan hävda sig på en internationell marknad, säger Carina Håkansson.

Skogens ekonomiska betydelse summeras dock inte bara i exportkronor:

– Skogsindustrin är inte isolerad till något visst område eller del av landet utan ger jobb i hela Sverige. Varje jobb i skogsindustrin genererar dessutom två indirekta jobb. Det är unikt då man normalt inom industrin brukar räkna att varje jobb genererar ett indirekt jobb.

Evolution eller revolution

Nya produkter med träfibern som grund är under utveckling. Men också traditionella produkter genomgår spännande evolution.

– Det är en ständig utveckling med sikte på effektivare energi- och materialutnyttjande samt anpassningar efter kundens behov. Till exempel skulle inte en vätskekartong som den såg ut för fem år sedan ha en chans mot dagens kartonger. Så utvecklingen går snabbt och kan ibland nästan vara svår att upptäcka när du är mitt i den, säger Carina Håkansson.

Den evolutionära utvecklingen drivs naturligt av industrin. När det kommer till helt nya produkter eller nya användningsområden för träfibern kan det dock behövas externt stöd för att ta dem vidare i produktion.

– Det är så mycket dyrare att etablera fabrik ett, två och tre än vad det är att etablera fabrik fyra, fem och sex. När nya produkter ska börja produceras i stora volymer, så kallad uppskalning, kan det därför behövas någon form av hjälp på vägen för att det verkligen ska bli av.

Att vi dessutom mår bra rent hälsomässigt av att bo i trähus tror jag kan bli en konkurrensfaktor som ökar i betydelse.

Stark byggkonjunktur

2017 har varit ett starkt år i den svenska skogen.

– Pappers- och massaindustrin ökar leveranserna något. Sågverken gynnas av en bra byggkonjunktur både lokalt och globalt. Vår hemmamarknad i Europa är stark. De globala flödena påverkas av att exempelvis USA går bra. Amerikansk industri avstår vissa marknader för att klara av sin egen efterfrågan; marknader som då blir möjliga för oss att ge oss in på. Det ger precis samma effekt som att Ryssland styrt över sina flöden till den goda konjunkturen i Kina. Då blir nya marknader öppna för våra produkter, säger Carina Håkansson.

Vi blir fler, vi blir rikare, vi konsumerar mer. Många av de globala trenderna från en växande befolkning kan finna lösningar i skogen:

– Vi måste styra över mer till förnyelsebar råvara. Skogen har de kommande åren stor tillväxtpotential i utvecklingen av tyger, möbler, förpackningar och smarta, utrymmeseffektiva bostäder. Att vi dessutom mår bra rent hälsomässigt av att bo i trähus tror jag kan bli en konkurrensfaktor som ökar i betydelse, avslutar Carina Håkansson.

December 2017

Text: David Söderlind Foto: Mats Andersson