Det finns en hel del skogsägare som tycker att de har bra koll på sin skog, trots att de inte har en skogsbruksplan. Men det är svårt att ha full koll på allt, då skogen växer hela tiden, och oftast fortare än vad man tror.
Anders Ehrenström, som är skogsbruksutvecklare på Sydved, ser många fördelar med att skaffa sig en skogsbruksplan:
- Den innehåller mängder med information om din skog.
- Planen visar när olika åtgärder i skogen bör göras, och i vilken ordning.
- Vid ägar- eller arvskifte är en uppdaterad skogsbruksplan i princip nödvändig. Här finns grundläggande uppgifter för att värdera skogen på fastigheten.
Smidigare samarbete
Och även i mötet med Sydveds virkesinköpare finns det många fördelar med att ha en uppdaterad skogsbruksplan:
– Det blir lättare och tydligare för både skogsägaren och oss på Sydved när vi vet att vi pratar om samma åtgärd och samma område av skogen.
Kostnaden för en skogsbruksplan varierar, beroende på exempelvis arrondering, storlek och hur många skiften skogsägaren har. Generellt blir kostnaden per hektar lägre ju färre skiften och större innehav man har.
– För i det stora hela är kostnaden för en plan liten. Några års röjning som man missat för att det inte finns någon plan kan kosta så mycket mer.
Grön plan gäller
De flesta skogsbruksplaner som tas fram idag har en så kallad grön profil. Tidigare gjordes det skillnad mellan en "vanlig" skogsbruksplan och en grön skogsbruksplan. Den största skillnaden är att i en grön skogsbruksplan ska minst fem procent av den produktiva skogen vara avsatt, med naturvård som prioritet. Det behöver inte innebära att skogen ska lämnas helt orörd, utan ofta kan det finnas skötselåtgärder som syftar till att bevara naturvärdena. Kulturvärden ska vara markerade.
– På Sydved gör vi bara gröna planer. Många skogsägare vill certifiera sitt skogsbruk och då behövs en grön plan, konstaterar Anders Ehrenström.
Min skog – dina personliga sidor
När man har gjort en skogsbruksplan så får man den i pappersform i en pärm och även digitalt på Min skog, skogsägarens personliga sidor. Men vill du ha en helt annan och utökad användning av planen, så rekommenderar vi att du laddar ner Sydveds app Min skog i din telefon eller surfplatta.
– När du går runt på din fastighet ser du fastighetsgränser och kan också identifiera vilket bestånd du går i. Genom att klicka på beståndet i appen, får du information om volym, ålder och åtgärdsförslag och så vidare.
Extra dimension med appen
Men även du som ännu inte har en skogsbruksplan har användning av appen Min skog. Inte minst så kan den genom kartfunktionen hjälpa dig att hitta fastighetsgränser. Du kan också markera olika platser på kartan, genom spårningsfunktionen se var du gått och hur långt.
– Om man har skogsbruksplan och använder appen ger det en extra dimension. Det är bra att kunna orientera sig bland bestånden och se vad som behöver göras i bestånden man passerar, sammanfattar Anders Ehrenström.