Skogsbruk / Skogsskötsel

Just nu i din skog – april, maj och juni

Publicerad 2021-03-29

Här tipsar vi om skogliga aktiviteter som passar bra att göra i skogen i vår och sommar. Kontakta din Sydvedare om du har frågor!

Vindfällen eller snöbrott?

Hur ser det ut i din skog efter vintern? Om det har stormat eller har kommit större mängder blötsnö behöver du ha koll på om det finns vindfällen eller snöbrott som behöver upparbetas och sedan tas till bilväg.

Röjning

De tidiga vårmånaderna är en bra tid för röjning. Både för att det är en behaglig arbetstemperatur i skogen och för att det är lättare både att se och ta sig fram innan all växtlighet kommit upp.

Plantering

Nu har vi planteringsmånaderna framför oss, när tjälen släppt och marken fortfarande är fuktig. I de sydligare delarna av Götaland så kan det vara läge redan i mars, april.

Här kommer några tips för att lyckas med planteringen:

  • När du får plantorna, förvara dem svalt och inte i sol. Du kan behöva vattna dem innan plantering, om de verkar torra. Sätt ner plantorna i jorden så snart som möjligt!
  • Välj rätt planteringspunkt! Är viktigare än att hålla ett jämnt avstånd mellan plantorna.
  • Välj helst höga planteringspunkter, där plantan får hög temperatur och god syretillgång i marken. Dessutom minskar risken för angrepp av snytbaggen.
  • Trampa till kring plantan när du satt ner den i jorden, men inte för hårt. Hård och kompakt jord gör det svårare för rötterna att växa ut.
  • Kontrollera regelbundet så att du har lagom avstånd mellan plantorna, både i sidled och längdled, så att du får det antal plantor du vill per hektar.

Inventera föryngringen

Hur ser fjolårets planteringar ut? Gör en check innan växtligheten kommit igång. Nysatta, och förhoppningsvis, gröna plantor är lätta att se i det bruna fjolårsgräset. Behöver du hjälpplantera?

Granbarkborren – sök och plock

Under vintermånaderna har granbarkborren varit i vintervila, men när temperaturen börjar stiga så gäller det att ha koll på granbarkborren. Svärmningen startar när dagstemperaturen når runt 18 grader. Kolla skogen regelbundet, börja söka där det tidigare har varit angrepp. Angripna träd ska avverkas och transporteras till industrin. Kontakta din Sydvedare för råd.

Text: Annsofie Öhman Foto: Örjan Henriksson