Skogsbruk / Skogsskötsel

Just nu i din skog – januari, februari och mars

Publicerad 2020-12-21

Här tipsar vi om skogliga aktiviteter som passar bra att göra i skogen i vår. Kontakta din Sydvedare om du har frågor!

Vinterjobba säkert i din skog

För dig som tänker göra något jobb i skogen i vinter så vill vi dela med oss av några tips för att det ska bli så säkert som möjligt. Berätta alltid för någon vart du ska, och när du tänker vara tillbaka. Glöm inte att ta med första förband. Parkera alltid bilen åt det håll du ska åka sen, så kommer du snabbare iväg om olyckan är framme. Och se till att ha komplett skyddsutrustning om du röjer eller hugger träd, det vill säga hjälm med visir, hörselskydd, skyddsbyxor, handskar och skyddsstövlar.

Beställ plantor till vårplanteringen

Nu är det hög tid att beställa plantor till vårens planteringar. Kontakta din Sydvedare om du är osäker på plantval!

Skaffa en skogsbruksplan

Att beställa en skogsbruksplan är en investering som är väl värd att göra, speciellt om du är ny som skogsägare. Använd den både för att planera åtgärder som behöver göras och som underlag för att göra ekonomiska beräkningar kring ditt skogsinnehav. Är det snart dags att planera in röjning, gallring eller föryngringsavverkning?

Tid för planering

Nu är julhelgerna snart här, och kanske även några dagars extra ledighet att varva god mat och sällskap med nära och kära med aktiv tid i din skog. Jakt, vedhuggning, snabba promenader eller kanske skidåkning? Mörka kvällar framför en sprakande brasa är en bra tid att summera året som gått och göra upp planer för kommande år.

Text: Annsofie Öhman Illustration: Tinna Ahlander/Tinna Design