Skogsbruk / Skogsskötsel

Just nu i din skog – juli, augusti och september

Publicerad 2021-06-10

Här tipsar vi om skogliga aktiviteter som passar bra att göra i skogen i sommar och höst. Kontakta din Sydvedare om du har frågor!

Barkborrekoll: Sök efter rödbrunt borrmjöl !

Det är nu under sommarmånaderna som granbarkborren är som mest i farten. Var aktiv, rör dig runt i din skog och sök efter tecken på angrepp av barkborren. Det kan vara rödbrunt borrmjöl på stammen, i barkspringor och spindelnät, men även kåda på stammen.

När svärmningen startar i maj hittar man ofta de första angreppen på solbelysta lägen, där solen snabbt värmer upp marken. Längre fram under sommaren, när värmen spridit sig, hittar man angreppen i hela skogen.

På sensommaren börjar man se färgförändringar i barren, från grönt till gult-rött-brunt, på granarna som angreps under våren. Avverka och transportera bort angripna träd. Kontakta din Sydvedare om du har frågor!

Checklista för dig som bor långt från din skog

Det är en del att hålla koll på som skogsägare, och lediga sommardagar är en utmärkt tid att ägna sin skog extra uppmärksamhet.

Några punkter att bocka av:

  • Har du bestånd som behöver röjas eller gallras?
  • Hur ser läget ut efter vintern; finns vindfällen som behöver omhändertas?
  • Finns det spår av granbarkborren?
    Kom ihåg att en uppdaterad skogsbruksplan är ett ypperligt verktyg för att ha koll på skogsbruket!

Tydliga fastighetsgränser

Är gränserna på din fastighet väl utmärkta? Om inte kan det vara klokt att tillsammans med grannen se över gemensamma gränser. Väl markerade gränser underlättar arbetet i skogen vid till exempel avverkningar och när det drar ihop sig till jakt. Märk ut gränserna med riktiga rågångsstolpar, stolpar i metall står bra emot väder och vind. Hugg upp gränslinjen.

Planera för höstplantering

Hann du inte plantera i våras, kan du göra det i höst istället. På de flesta granmarker funkar både höst- och vårplantering. Det går att plantera från augusti tills det blir tjäle, beroende på vilken typ av planta man väljer. Kontakta din Sydvedare om du vill beställa plantor eller vill veta mer om rätt planta för just din mark.

Samarbetar du med Sydved ?

Logga in på dina personliga sidor, i nya Min skog, för att få ännu bättre koll på ditt skogsbruk. Logga in med bank-id (men lösenord och personnummer funkar också!)

Text: Annsofie Öhman Foto: Istock