Aktuellt / Senaste nytt

På uppdrag med Sveriges första skogsbrandhund

Publicerad 2019-06-27

Doften är skarp. Bränt gräs. Varm jord. Varje gång jag sätter ner fötterna dammar det till. Svart, så svart och dammröken frestar på andningen. Jag råkar gå emot ett par grenar och skjortan färgas med svarta streck från de svedda träden. Vorstehrn Ripa tycks inte bekommas av de tuffa förhållandena. Hon söker målmedvetet av brandytan.

Det är flera dagar sedan räddningstjänsten lämnade området. Hennes matte Malin Kyllesjö följer henne i lina bara några meter bakom. Plötslig fryser Ripa till. Stirrar rakt ner på marken vid en förkolnad stubbe. "Hon markerar. Hon har hittat glöd!"

Ripa och Malin är Sveriges första certifierade ekipage för skogsbrandhund.

– Jag var med och administrerade ett eftersläckningsarbete på en skogsbrand förra sommaren. Vi pratade om hur svårt det är att upptäcka glödbränderna när någon sa att det kanske kunde var ett jobb för hundar. Jag som har varit hundutbildare tog kontakt med en god vän som utbildat hundar åt försvaret i specialsök. Han trodde nog att det skulle gå och vi bestämde oss för att testa, berättar Malin. Lydnadsprov, teoriprov, praktiskt arbetsprov är några av delarna i utbildningen. Liksom att hundförarna utbildas i skogsbrand.

– Intresset har varit jättestort. Sex ekipage drog igång utbildningen under förra året och är nu nära certifieringar. Tolv ekipage börjar utbildningen i år och många står i kö, säger Malin.

Lek är belöningen

Jag kan inte med ögat se om Ripa har rätt i sin markering vid stubben. Malin känner med handen mot marken. Ingen märkbar värme. Hon gräver lite lätt med handen och då förstår vi att Ripa känner saker som inte vi människor gör. Det stiger en liten, liten rökstrimma när Malin kommer ner i jordlagret. Under stubben finns fortfarande glöd!

Ripa belönas med lek med tennisboll och Malin markerar platsen med snitsel.

– Vår uppgift är att märka ut möjliga glödbränder och sen kommer eftersläckningsteamet till de utmärkta platserna, säger Malin, tar en klunk vatten och förbereder Ripa för nästa sök.

– Genom sökkommando och utrustning; till exempel tjänstetecknet som jag har på henne, vet hon vad det är hon ska leta efter. Hon är en duktig jakthund också, men jag har lärt henne att nu är det glödsök som gäller, säger Malin.

Förkortar släckningstiden

Annie Johansson är skogsbrandsspecialist och tror att en skogsbrandhund kan bidra med mycket i det krävande eftersläckningsarbetet.

– När räddningstjänsten lämnar och markägaren jobbar med eftersläckningen gäller det att hitta glödbäddarna. Ju fortare du gör det ju mindre risker, och desto mer pengar kan sparas.

Området som Ripa och Malin tilldelades vid den här skogsbranden har markerats som släckt, men ska gås över några gånger till innan man är helt klar.

– Det är ett arbetsintensivt moment som kräver mycket personal. Och vi människor har ju inte alla de verktyg som hunden har för att upptäcka glöden som kan pyra i dagar i väntan på rätt vindpust som får den att tända igen. Den största delen av skogsbränderna i torkans spår förra året var återantändningsbränder, berättar Annie Johansson.

Jag köpte faktiskt Cox med tanke på certifieringen, det är så fascinerande att se att det fungerar.
Malin Kyllesjö

"Arbetsvilliga med mycket motor"

Ingela Sörqvist och labradoren Cox anländer till sökområdet. Ett av ekipagen som gått utbildningen, men som ännu har några moment kvar till certifiering.

– Jag köpte faktiskt Cox med tanke på just detta, det är så fascinerande att se att det fungerar, säger Inger.

Hon ska genomföra några längre sök i det tilldelade området och visst hittar Cox flera glödbäddar.

– Det är kul att se hur han arbetar. Hundarna för den här uppgiften måste vara arbetsvilliga med mycket motor, säger Malin.

Och förarna?
– Haha, ja de får inte vara rädda för att ta i. Det är smutsigt, varmt, slitigt. Men känslan att vara med och hjälpa till, sammanhållningen i de här arbetslagen kring skogsbränder är så stärkande. Det har varit roligt att se hur många som är intresserade av våra hundars arbete.

Efter en paus vid bilarna när både hundar och förare vilat och intagit dryck och mat är det dags igen. Från slumrandet i sin bur blir Ripa snabbt alert och redo igen och sätter av in i det svarta området. Det är en vacker sommardag. Fågelkvitter och blå himmel när jag tittar upp. Vänder du blicken neråt är det svart, svart, svart och du kan fortfarande ibland känna värmen från marken genom skorna. Det är lite sorgligt att se det svarta landskapet – men samtidigt hoppfullt att veta att Cox och Ripa inte kommer lämna något åt slumpen. Varje glödbädd ska nosas upp!

    Certifierad skogsbrandhund

  • Utbildningen Certifierade Ekipage Skogsbrand­hund som arrangeras av Kyllesjö Hund kräver uthålliga hundar med stor arbetslust. Utbild­ningen är intensiv och hunden testas för lämp­lighet innan kursstart. Under kursens gång får du bland annat kunskap om skogsbrandens beteende, lydnadsmoment och markerings­- och sökinlärning.

    Intresseanmälan inför 2020 års utbildningar görs på info@herrgardskliniken.se

    Malin Kyllesjö och hennes vorsteh Ripa är Sveriges första ekipage skogsbrandhund.

Text och foto: David Söderlind