Aktuellt / Senaste nytt

Vårsäsongen i skogen startar – tips och råd!

Publicerad 2022-03-11

Nu går vi in i säsongen där fokus för många skogsägare ligger på skogsvård. Hyggen ska föryngras och säkert finns det både ett och annat bestånd som mår bra av att röjas. Se också till att ha koll på hur din skog ser ut efter vinterns stormar. Här delar vi med oss av tips och råd inför vårens arbete i skogen.

Planteringsdags i vår?

Så snart tjälen släppt och marken är fuktig kan du börja plantera. Längst ner i södra Sverige står man redan i startgropen för vårens planteringar, längre norrut får man vänta åtminstone några veckor till. Kontakta din Sydvedare om du behöver plantor i vår.

Tänk på det här när du ska plantera: Förvara plantorna i skugga eller liknande, se till att de är välvattnade och inte torra. Ett gammalt beprövat knep är att vattenslå plantorna innan plantering.

Ett av de viktigaste momenten i planteringen är att välja rätt planteringspunkt. Välj en hög planteringspunkt om det är låglänt mark, där det är risk att plantan dränks. Sätt i markberedningsfåran för att minska skadorna av snytbagge. Men ej i botten av fåran där det kan bli för blött om rötterna om det inte är riktigt torra marker.

Här får du fler planteringstips av Sydvedaren Annalena Andersson.

Vindfällen?

Hur ser det ut i din skog efter vinterns stormar? Har du stormfällda träd i din skog bör du säkerställa att de kommer ur skogen i vår. Försök göra det innan granbarkborren börjar svärma, ofta i mitten av maj. Kontakta din Sydvedare om du behöver hjälp med att ta hand om träden.

Leveransvirke?

Tänker du avverka själv i vår och vill sälja ditt virke till Sydved? För att vi ska kunna ta hand om ditt virke önskar vi att du kontaktar din inköpare för att skriva kontrakt. Då blir det lättare för oss att planera arbetet.

Återväxtkontroll

Hur ser dina nya planteringar ut? De du gjorde för 1-2 år sedan. Plantorna kan ha skadats av viltet eller ogynnsamma väderförhållanden. Ett tips är att göra en återväxtkontroll innan gräset börjar växa på hygget, då är det enklare att se plantornas skick. Är det många plantor som inte har överlevt, kan du behöva hjälpplantera.

Röjning

Röjning är grunden till hur din skog ser ut i framtiden och ett skogsarbete som många skogsägare väljer att göra själva. Våren är en bra tid att röja, ofta med behaglig temperatur när man arbetar och lätt att få översikt i skogen. Läs mer här.

Text: Annsofie Öhman Foto: Sara Landstedt