Möt Sydved
Finns det en växel till i granen

Finns det en växel till i granen?

Att skog som inte sköts inte heller ger någon avkastning är ju självklart. Om det blir skillnad på om skogen sköts mer eller mindre aktivt är en fråga som är mycket svårare att säga. På Erikstad norr om Ljungby har skogen alltid sköts aktivt och det ligger sannolikt bakom de fantastiska resultat som skogen presterar.

​På Erikstad håller Sydved just nu på att gallra igenom ett antal hektar gallring för andra gången då man också var med och förstagallrade 2011. Sydved var faktiskt även med och slutavverkade skogen 1988.

Lennart Jönsson som förvaltar Erikstad har en lång erfarenhet av barrskogsbruk på produktiva marker och hade en bra koll på läget, men Sydveds inköpare Carl-Johan Savin blev lite förvånad när gallringen i avdelningen kom på tal. Kunde det redan vara dags?

Hög tillväxt efter förstagallringen

Det var ju trots allt endast sju år sedan förstagallringen gjordes. Då låg uttaget på ca 45 m3fub/ha och 0,05 m3fub/medelstam. Ett besök i fält med relaskopet visade dock att det var hög tid att gallra enligt gallringsmallen. Framför allt hade höjdtillväxten verkligen dragit iväg och nu gäller det att vara med och gallra innan beståndet blev för högt.

Aktiva åtgärder mellan gallringar

På Erikstad görs det även aktiva åtgärder mellan gallringarna för att se till att skogen håller vitalitet och fortsätter att utvecklas efter den potential som finns. I skötselstrategin har det därför lagts in en dos med askåterföring mellan gallringarna.

Tack vare askåterföring kompenseras det för gamla grotuttag och depåerna av mikronäringsämnen fylls på. Detta för att göra uttag av grot försvarbart i framtiden och inte sänka markens produktionsförmåga.

Resultat och analys av andragallringen

Medelstammen i uttaget ligger idag på 0,12 m3fub/ha och ett volymsuttag på ca 55 m3fub/ha. Kvarstående skog har en övrehöjd på 19,5 meter och virkesförrådet per hektar är i medel 185 m3sk efter gallring.

När skördaren hade fällt en del av de bättre granarna passade föraren på att mäta några av toppskotten med tumstocken. Han kunde konstatera att den årliga höjdtillväxten var runt 60 cm! Skogen som bara är styvt 30 år med plantåldern inräknat har snart redan nått den höjd när risken för stormskador ökar dramatiskt.

Av denna anledning så är det nog också så att andragallringen också var en sistagallring tack vare övrehöjden. Ska alla gallringar hinnas med innan 20 meters höjd kan man alltså inte vila på hanen och både börja gallra tidigt och inte vänta med de andra gallringarna när det väl är dags.

Det är alltid kul att få komma tillbaka och se effekten av tidigare åtgärder men ännu roligare att få komma och gallra om skogen en andra gång.

IMG_0550.JPG 

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Ett hektiskt yrkesliv i storstaden

Bekymmersfritt skogsägande på distans

​Ett hektiskt yrkesliv i storstaden lämnar inte mycket tid över för röjning och plantering. Ändå kan man ha ett bekymmersfritt skogsägande på distans. Per och Åsa Hultengård har hittat rätt balans mellan eget arbete och köpta tjänster. Det ska vara roligt att äga skog!

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Artikelbild

Benchmarking mellan distrikten: klengallring och skogsbränsle

Lite för sällan får vi Sydvedare, fyllda med skoglig erfarenhet, tillfälle att utbyta erfarenheter och goda idéer i skogsskötselfrågor till nytta för ditt skogsbrukande. Helt nyligen gavs dock ett sånt tillfälle, då distrikt Älmhult gästade den östra delen av distrikt Hylte för att diskutera klengallring och uttag av skogsbränsle.
Fladdermusen - den nattlige jägaren

Fladdermusen – den nattlige jägaren

​Fladdermöss anses av många vara mystiska och lite skrämmande. Kanske för deras utseende och nattliga vanor? Här bekantar vi oss med våra svenska  fladdermöss som enbart livnär sig på insekter.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Vildsvinsjärpar

Vildsvinsjärpar - vilt och vackert

Vilt och vackert på tallriken. Ackompanjerat med ett glas rött vin blir detta en smakfull middag till helgen. Anders Levén delar med sig av ett av sina spännande recept på vildsvin.

Mat över öppen eld

Mat över öppen eld

​Laga mat över den öppna elden är lika härligt på långvandringen som på dagsutflykten. Och allting smakar ju som bekant bättre med utomhusluften som krydda.

Lek och artkunskap ska ge unga bättre skogskunskap

Lek och artkunskap ska ge unga bättre skogskunskap

​250 blivande förskollärare. Två dagar. Sex stationer. En bokskog. Det var minst sagt ett intensivt schema när branschorganisationen Skogen i Skolan testade ett nytt grepp för att nå framtidens pedagoger.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Fakta gallring

Fakta gallring

​Gallring är den viktigaste åtgärden du kan göra i skogen. Genom att ta ut svaga och skadade träd och koncentrera tillväxten till de mest kvalitativa stammarna skapar du ett värdefullt bestånd. Dessutom kan du göra lönsamma virkesuttag flera gånger under skogens omloppstid.

Östsibirisk laika

Östsibirisk laika

​Full av liv och kraft är denna Taigans jakthund nummer ett. Snabbtänkt jaktsätt parat med mod och skärpa är signumet när laikan jagar. Hemma är det en mjuk och familjekär hund som är trogen sin ägare och sitt hus.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Spår från en gammal järngruva

Sydvedaren Daniel Axelsson gjorde en ovanlig upptäckt i trakterna kring Ramkvilla. Insprängt bland träden hittade han tunnel eller en så kallad "stollgång".
Sundbergs Åkeri har gått över till det förnybara bränslet HVO.

HVO – klimatsmart bränsle som ger miljövänligare transporter

​Sundbergs Åkeri, som transporterar virke åt Sydved, har helt gått över till det förnybara bränslet HVO. Ett klimatsmart alternativ till fossil diesel som kommer att sänka lastbilarnas koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Skogskväll med inslag av energi och ekonomi i Bottnaryd.

Skogskväll i Bottnaryd

Torsdagen den 8 november anordnades en välbesökt skogskväll i Bottnaryd, med inslag av ekonomi och energi. Uppemot hundra skogsägare från närområdet strålade samman under denna kväll.