Möt Sydved
Flytande avverkning i sjön Åsnen.

Flytande avverkning i sjön Åsnen

Det är inte alltid så lätt att komma fram till vissa skogsskiften. Ibland finns ingen väg eller så bär inte marken för avverkningsmaskinerna. Men det finns också skogar som bokstavligen står på en ö. Sydved har under våren utfört en avverkning av vindfällen och slutavverkat på Igelön i sjön Åsnen, Tingsryd kommun. Detta löste sig galant tack vare entreprenörer med rätt utrustning för jobbet!

Arbetet har utförts med hjälp av en hemmabyggd pråm av Pedersen & Söner Skogsentreprenad AB från Markaryd. Företaget har specialavverkningar som denna som specialitet och tar på sig avverkningar runt omkring i hela Götaland.

Två stora flytpontoner

Pråmen består av två stora flytpontoner som är hopsvetsade. Driften sker med hjälp av en lastbilsmotor i aktern och i fören sitter två ramper som nyttjas till lastning och lossning av maskinerna vid land.

Ramperna fungerar också som ankare vid land, då de har spetsar som håller fast i botten. Djupgåendet är bara dryga metern så denna smidiga farkost kommer in på grunt vatten och kan ta sig väldigt nära land.

Klarar 30 ton

Bärkraften i pråmen är så pass stor att den har inga problem att ta ombord en mellanstor skördare eller en full lastad skotare med en totalvikt på cirka 30 ton.

Den dagen då vår lokale inköpare Mattias Brantestad var på plats på avverkningen blåste det hård sidvind och skepparen fick visa upp sin skicklighet i att styra pråmen i de smala landstigningsplatserna.

Det är bara att konstatera att en pråm med skotare och fullt lass blir ett stort vindfång som ger mycket drift, vilket kräver sin man att bemästra, mycket på grund av att det saknas köl.

Att tänka på vid avverkning

  • På denna avverkning har ett lass tagit ungefär en timme att lasta, pråma, lasta av och sedan pråma ut till ön igen.
  • Det gäller att ha minst två skotare till hjälp för att hålla pråmen sysselsatt under avverkningen.
  • Att flytta en pråm till en avverkning är en lite dyrare sak och det gäller att nyttja tillfället när den väl är på plats i området. Det gynnar alla och det kan ta år innan chansen dyker upp igen i samma sjö.

Har du en ö eller ett annat skogsområde som man endast kommer åt via vattnet som behöver skötas? Tveka då inte till att ta kontakt med din Sydvedare så hjälper vi dig med planeringen och utförandet.

Hur gick det till när Sydved avverkade på Bjärkö i Bolmen?

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Artikelbild

Nygallrat utanför Brösarp

Gyllebo Skogsentreprenad har gjort en tredje gallring i ett tallbestånd utanför Brösarp.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Nya maskiner hos Persson Skog i Virserum

Nya maskiner hos Persson Skog i Virserum

Under 2018 har Persson Skog & Trädgård med bas i Virserum investerat i nyare maskiner. Det har gjort att produktionskapaciteten ökat avsevärt, och för att klara det så investerade man även i en ny skotare.
Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

​Här bjuder vi på en festlig rätt som passar alldeles utmärkt till nyårsfirandet eller till någon annan av helgerna.

Full fart på virkestransporterna!

Full fart på virkestransporterna!

En av Skogslogistiks timmerbilar lastar bok i det härliga vintervädret.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.