Möt Sydved
Jaga granbarkborren redan nu

Jaga granbarkborren redan nu

Det varma vädret har fört med sig att granbarkborren har vaknat och sedan några veckor svärmar de för fullt. Nu syns spåren efter var de har valt att landa. Det är dags att gå ut och leta då upp barkborrarna så att kan du rädda virkesvärdet.

​På många håll har det inte regnat sen granbarkborresvärmningen och det gör att det är lättare att hitta barkborrarna. Runt angripna träd ligger det just nu ett tjockt lager med brunt borrmjöl runt basen på stammen.

Har dock regnet hunnit falla innan du är ute så blir det lite svårare. Borrmjölet kan nu vara bortspolat, men tittar du noga kan du fortfarande hitta borrmjöl som fastnat i barken eller hängande i lite spindelväv. Har hela trädet angripits så kan du även hitta hålen i barken där granbarkborren har tagit sig in i trädet.

Var är det bäst att leta?

Granbarkborren är relativt förutsägbar, bara du vet var du ska leta. Den angriper helst grov granskog, så du ska prioritera ditt sökande främst till skog som är äldre än 30 år.

Bästa platsen att börja leta på är där du hade barkborreangrepp i fjol. Ofta sitter de nu i de träd som står närmast runt omkring.

Hittar du vindfällor från vinter som fått ligga kvar är det värt att kolla dem och träden runtomkring. Även fjolårets vindfällor kan vara värt att besöka om du tror de fortfarande kan vara färska.

Andra troliga platser är solbelysta kanter på äldre granskog eller i äldre granbestånd som mår dåligt, som om dom till exempel står och stressar av torka på torvmark eller annan lättdränerad mark. Men det finns inga regler utan undantag, trots alla försiktighetsåtgärder kan den ibland dyka upp på helt oväntade platser.

Detta gör du om du hittar granbarkborrar i din skog

Hittar du granbarkborrar så bör de angripna träden huggas ner så fort som möjligt. Hittar du träden tidigt så hinner du även fånga föräldradjuren i virket. Anmäl det så fort som möjligt till Sydved och meddela att det sitter granbarkborrar i så prioriterar vi att få bort det innan de har lämnat virket senare i sommar.

Kan du inte själv ombesörja avverkningen så vänd dig till din Sydvedare så hjälper vi till med planering och avverkning av träden.

Handlar det om något enstaka spridda träd som har angripits så kan det varar ett alternativ att endast fälla träden och barka dom istället. Genom att du barkar dom torkar ved och bark vilket medför att granbarkborrens larver dör innan dom är fullt utvecklade och kan sprida sig.

Så vänta inte, ge dig ut och titta över din skog!

IMG_0449.JPG 

Artikelbild

När skogen börjar tappa barren och bli röda är det för det mesta för sent att avverka skogen för att få bort granbarkborren. Utan leta redan nu efter angripna träd. Granbarkborren avslöjas bäst genom att du hittar de 3-4 mm stora borrhålen eller borrmjölet som ligger tjokt vid stambasen.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Hämtar in feed...

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!