Möt Sydved
Artikelbild

Miniskogsdag i Kräbbleboda

Den 7 Juni arrangerade Sydveds inköpare Ola Persson och Ludwig Björkman tillsammans med avverkningsentreprenören JiKå Gallring en miniskogsdag i Kräbbleboda utanför Lönsboda. Temat för skogsdagen var gallring. Den stora skaran skogsägare som valde att gå på skogsdag i stället för sol och bad fick en trevlig eftermiddag med kaffe och livliga och intressanta diskussioner kring skogsskötsel.

​Skogsdagen bestod av ett par olika stationer där det diskuterades förröjning inför gallring, gallringsutförande och gallringsuppföljning. Vid varje station hölls först ett mindre föredrag och därefter bjöds det till allmän diskussion.

Bestäm skötselstrategin från start

Ola Persson var tydlig med att skogsägaren bör tänka först och handla sen när det kommer till gallring. Hur många gånger beståndet ska gallras och vilket slutresultat man vill uppnå, är frågeställningar som bör besvaras redan innan förstagallringen.

Helst ska skogsägaren ha sin strategi klar redan innan första åtgärden. Om skogsägaren vill göra två eller tre gallringar under omloppstiden påverkar uttaget i gallringarna. Det är viktigt att veta hur många stammar som bör vara kvar till slutavverkning och på så sätt anpassa gallringarna för att nå ner till slutmålet stammar per hektar. Att gallra flera gånger och i rätt tid är avgörande åtgärder för att minska risken för stormfällning och driva på tillväxten för att minska omloppstiden och på sikt få ut mer timmer vid slutavverkning.

Sundins Skogsplantor pratade röjning

Sundins Skogsplantors representant Jan-Olle Winqvist pratade om vikten av röjning; en viktig del i förberedandet inför gallring. Beroende på skogens utseende och beskaffenhet kan vi välja mellan om vi bara ska slutröja eller också förröja inför gallring.

Slutröjningen bör göras 10-15 år innan gallring för att gynna och tillföra näring till de stammar som skall fortsätta växa. Förröjning kallas den röjning som utförs precis inför en gallring. Den stora skillnaden är att stammarna från slutröjningen som utförs flera år innan gallring hinner komma skogen till gagn. Inför en gallring är förröjningen i de flesta fall nödvändig för att skördarföraren ska få bättre sikt i beståndet och inte hindras av röjstammar nära skördaraggregatet.

Sydved stark gallringspecialist

Sydved fokuserar starkt på gallring och vill att gallring ska vara en självklar åtgärd för att hålla en friskare och bättre skog. Gallringen ska utföras för att bibehålla en hög tillväxt och höja värdeutvecklingen såväl i det enskilda beståndet som på hela skogsfastigheten.

Nya produkter och stark framtidstro

Massaved står för det största sortimentsutfallet vid gallring och förädlas på en industri till pappersmassa och papper. Idag arbetas det stort för att kunna utvinna ytterligare produkter av massaveden. På Stora Enso Hylte har man lyckats ta fram ett nytt material vid namn biokomposit som på sikt ska kunna ersätta platsen med träfibrer.

Den stora utvecklingen har bara börjat och framtidstron är stark på att flera pastbaserade samhällsprodukter på sikt kommer ersättas med Stora Ensos biokomposit.

Sydved tackar markägarna Margret och Bengt Winkvist för förtroendet till att få gallra på fastigheten i Kräbbleboda och önskar alla besökare en trevlig sommar.

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Inga nyheter hittades.

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Ingen kan gallring som vi

Ingen kan gallring som vi

​Just nu har vi ett starkt erbjudande för din gallring. För mer informationom vilka fördelar det innebär i just din skog är du välkommen att vända dig direkt till din Sydvedare. Klicka på kartan överst på sidan så hittar du din Sydvedare.

Stora Enso och Gasum ingår samarbete om att göra förnybar energi av spillvatten.

Satsning på biogas på Nymölla: förnybar energi av spillvatten

​Stora Enso och energibolaget Gasum bygger en biogasanläggning vid Stora Ensos pappersbruk i Nymölla. Anläggningen kommer att förvandla brukets spillvatten till förnybar energi.

Sydved söker en logistiker

​Vill du jobba i en framtidsbransch i ett av landets mest intressanta skogsföretag? Trivs du med att ha många olika kontakter och uppskattar ett varierande och fartfyllt jobb? Då kanske du är vår nya logistiker!

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.

Artikelbild

Bland tomtar och troll i Bauerskogen

​Sagokonstnären John Bauer har mer än någon annan påverkat bilden av hur en svensk skog ska se ut. Med sina folkkära illustrationer för "Bland tomtar och troll" skildrade han skogens kraft och mystik på ett sätt som fortfarande förför.

Artikelbild

Nu är jakten i gång

Hösten börjar göra sitt intåg och i måndags drog älgjakten igång i de södra delarna av landet. I ett jaktlag i skogarna runt Älmhult är älgtjuren inte lovligt, men ett fotografi i farten förevigade händelsen.
Inspiration Äggmacka med avokado och chili

Äggmacka med avokado och chili

​Varför nöja sig med ett ägg rakt upp och ner? Gör lite mer av äggen i år! Testa äggmacka med avokade och chili.

Sydved: Tips och råd för dig som planterar i höst

Tips & råd för dig som höstplanterar

​Hann du inte med planteringen i våras? Ingen fara, på de flesta granmarker kan man plantera både höst och vår. Här ger vi dig några tips på hur du lyckas med planteringen.

Julgransskötsel i Degeberga

Julgransskötsel i Degeberga

Efter ett distriktsmöte gjorde distikt Hässleholm ett studiebesök hos Gunnars Granar i Degeberga. Tillsammans träffade distriktet Gunnar Göthner och besökte hans julgransodling som går under namnet Gunnars granar.​

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Fakta röjning

Fakta röjning

Röjning innebär att man glesar ut i bestånden så att de bäst lämpade träden får större möjlighet att växa och utvecklas. Höjer kvaliteten och värdet på skogen, samtidigt som ekonomin i efterföljande gallringar förbättras.

Instagram: En vacker höstdag i skogen
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Fem snabba frågor med nya distriktschefen Mattias Sjödin

Möt Mattias Sjödin, ny distriktschef på distrikt Aspa. Ny på Sydved är han däremot inte, utan kommer senast från skogsbruksavdelningen i Jönköping.

Skogsdag i Ebbehult utanför Nybro. Skogsskötsel i fokus.

Skogsskötsel i fokus på skogsdag i Ebbehult

​Skogsskötsel och spår av sommarens torka var ämnen som engagerade besökarna på skogsdagen i Ebbehult den 28 september.

Sydved på Instagram: Nu 1000 följare!

1000 följare på Sydveds Instagram

​Nu firar vi att Sydved har fått 1000 följare på Instagram. Ett stort tack till alla som följer oss!

Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

​Sydvedaren Tina delar med sig av sin betraktelse om hösten, och livet. På fritiden skriver hon bland annat i tidskriften Populär Poesi.

Skogsmård

Skogsmård

​Skogsmården finns i nästan hela Sverige och är nästan lika skicklig som ekorren på att klättra i träd och kasta sig mellan trädkronorna. Bäst trivs den i gammal skog där den både hittar skydd och varierad föda.

På Lugnås utanför Mariestad: Nygallrat med produktionsfokus

Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås

​Med starkt produktionsfokus och åtta kilometers strandgräns mot Vänern är gallringen strategiskt viktig på Sjöberg. Rätt gallrad, i rätt tid får granen en rejäl skjuts i tillväxten och goda chanser att klara de friska vindarna. Möt  skogsägarna som gallrar tidigt för att få stabila bestånd.

Ljus framtid för skogsstudenter

Ljus framtid för skogsstudenter

​Stark konjunktur. Satsande industri. Ökad produktionskapacitet. Stora pensionsavgångar. Faktorer som tillsammans talar för att framtiden för dig som väljer en utbildning med skoglig inriktning är ljus. Attraktiva jobb på innovativa företag med etablerade varumärken väntar.