Sydved.se / Senaste nytt / Nytt från distrikten / Älmhult / Så hittar du granbarkborren
Möt Sydved
Så hittar du granbarkborren.

Så hittar du granbarkborren

Den mycket torra och varma sommaren har gjort att granbarkborren har börjat angripa granskog i större skala, vilket är första gången sen stormarna Gudrun och Per. För att rädda virkesvärden och minska spridningen av granbarkborren krävs nu att vi sätter in åtgärder snabbt. Men först måste angreppen hittas.

​Här är Sydveds guide för att du ska hitta dina granbarkborrar snabbt och effektivt, och samtidigt få ett bra underlag som kan nyttjas för avverkningsplanering.

  1. Utgå från en karta eller skogsbruksplan som är aktuell. Har du ingen bra karta kan du enkelt logga in och skriva ut en från Min Skog på Sydveds hemsida.
  2. Granbarkborren angriper endast gran. Äldre skog och skog i dålig kondition är mest intressant för granbarkborren. Identifiera dessa områden på kartan innan du går ut i fält, så du vet var du ska leta och blir effektiv i ditt sökande.
  3. Ta med dig märkfärg med synbarhet när du går i fält. Märk alla träd angripna träd. OBS! Minst från två håll så att de är lätta att hitta igen.
  4. I bestånden är det platser som hyggeskanter, torrare höjder och normalt sett blöta områden som ofta får angrepp först. Finns kvarlämnade vindfällor från förra vintern så ska du titta även där.
  5. Till sist, märk ut alla punkter och områden där hittar angrepp på din karta.

Ett tips är att använda dig av Sydved skogsägarapp Min skog och markera angreppen på kartan som finns i appen.

Glöm inte att kontakta din inköpare redan i ett tidigt läge! 

Hur ser ett granbarkborreangrepp ut just nu?

De angrepp av granbarkborre som hittas just nu avslöjas oftast av en eller några få röda granar där barken börjat falla av. Men angreppet är nästa alltid betydligt större än så. För runtomkring brukar det finnas 10 gånger så många träd som är angripna under sensommaren.

Det är dessa som är farliga, då granbarkborren håller på att föröka sig i dem just nu!

Träden är extra svåra att se just nu, då regnet har spolat bort det annars så avslöjande bruna borrmjölet som annars bruka ligga på marken i riklig mängd kring trädet.

Istället får vi titta efter är de 3-4 mm stora borrhålen som granbarkborren gjorde när de borrade sig in i trädet.

granbb7.jpg De små borrhålen är inte alltid lätta att se även om man tittar på nära håll.

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Barkborrarna kan vara svåra att hitta när angreppet är nytt. Det gäller att ha ögonen med sig i skogen, för att se de första tecknen på ett angrepp. När barken har börjat falla på granarna är det försent att hindra spridningen av granbarkborrana, och att rädda hem virkesvärdet.

Märk ut träden väl så att de går att hitta igen, som här där varje angripet träd är markerat med en blå ring.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Rökt vilt på helgmenyn

Rökt vilt på helgmenyn

​Förr rökte man köttet eller fisken för att maten skulle hålla längre. Nuförtiden väljer vi rökt mat för den goda smakens skull. Här tipsar vi om tillbehören som ger det lilla extra till det rökta och vilda!  

Artikelbild

Spår av varg i nysnön

En snöig morgon i januari såg Sydveds inköpare Christer Olsson dessa tydliga spår av varg precis framför sin bil.
Korsberga Skogsentreprenad har investerat i ny lastbilshugg

Korsberga Skogsentreprenad har investerat i ny lastbilshugg

Nu finns det en ny lastbilshugg som kör i Skaraborgs skogar. Det är Korsberga Skogsentreprenad som i decmeber fick sin nya lastbilshugg.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.