Sydved.se / Senaste nytt / Nytt från distrikten / Älmhult / Så hittar du granbarkborren
Möt Sydved
Så hittar du granbarkborren.

Så hittar du granbarkborren

Den mycket torra och varma sommaren har gjort att granbarkborren har börjat angripa granskog i större skala, vilket är första gången sen stormarna Gudrun och Per. För att rädda virkesvärden och minska spridningen av granbarkborren krävs nu att vi sätter in åtgärder snabbt. Men först måste angreppen hittas.

​Här är Sydveds guide för att du ska hitta dina granbarkborrar snabbt och effektivt, och samtidigt få ett bra underlag som kan nyttjas för avverkningsplanering.

  1. Utgå från en karta eller skogsbruksplan som är aktuell. Har du ingen bra karta kan du enkelt logga in och skriva ut en från Min Skog på Sydveds hemsida.
  2. Granbarkborren angriper endast gran. Äldre skog och skog i dålig kondition är mest intressant för granbarkborren. Identifiera dessa områden på kartan innan du går ut i fält, så du vet var du ska leta och blir effektiv i ditt sökande.
  3. Ta med dig märkfärg med synbarhet när du går i fält. Märk alla träd angripna träd. OBS! Minst från två håll så att de är lätta att hitta igen.
  4. I bestånden är det platser som hyggeskanter, torrare höjder och normalt sett blöta områden som ofta får angrepp först. Finns kvarlämnade vindfällor från förra vintern så ska du titta även där.
  5. Till sist, märk ut alla punkter och områden där hittar angrepp på din karta.

Ett tips är att använda dig av Sydved skogsägarapp Min skog och markera angreppen på kartan som finns i appen.

Glöm inte att kontakta din inköpare redan i ett tidigt läge! 

Hur ser ett granbarkborreangrepp ut just nu?

De angrepp av granbarkborre som hittas just nu avslöjas oftast av en eller några få röda granar där barken börjat falla av. Men angreppet är nästa alltid betydligt större än så. För runtomkring brukar det finnas 10 gånger så många träd som är angripna under sensommaren.

Det är dessa som är farliga, då granbarkborren håller på att föröka sig i dem just nu!

Träden är extra svåra att se just nu, då regnet har spolat bort det annars så avslöjande bruna borrmjölet som annars bruka ligga på marken i riklig mängd kring trädet.

Istället får vi titta efter är de 3-4 mm stora borrhålen som granbarkborren gjorde när de borrade sig in i trädet.

granbb7.jpg De små borrhålen är inte alltid lätta att se även om man tittar på nära håll.

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Barkborrarna kan vara svåra att hitta när angreppet är nytt. Det gäller att ha ögonen med sig i skogen, för att se de första tecknen på ett angrepp. När barken har börjat falla på granarna är det försent att hindra spridningen av granbarkborrana, och att rädda hem virkesvärdet.

Märk ut träden väl så att de går att hitta igen, som här där varje angripet träd är markerat med en blå ring.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Ett hektiskt yrkesliv i storstaden

Bekymmersfritt skogsägande på distans

​Ett hektiskt yrkesliv i storstaden lämnar inte mycket tid över för röjning och plantering. Ändå kan man ha ett bekymmersfritt skogsägande på distans. Per och Åsa Hultengård har hittat rätt balans mellan eget arbete och köpta tjänster. Det ska vara roligt att äga skog!

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Planera för vårplantering

Förberedelser inför vårens planteringar

Förberedelserna inför vårens planteringar är igång. Markberedarna kör så mycket de bara kan för hinna med alla hyggen som skall planteras till våren.
Snickra en holk till vårens skönsångare

Snickra en holk till vårens skönsångare

Det råder stor brist på naturliga bohål, så ta en liten stund i anspråk och bygg en fågelholk till de små skönsångarna. Du kommer att få lön för din möda!

Följ en föryngringsavverkning av småländsk tall

Följ en föryngringsavverkning av småländsk tall

Förra året i november föryngringsavverkades det här tallbeståndet på en fastighet i Vaggeryd, söder om Jönköping. Det var ett förhållandevis gammalt tallbestånd som på vissa håll stått lite trångt, vilket gjort att medeldiametern var relativt klen.

Vilda wraps

Vilda wraps

​Wraps med viltkött är enkel men läcker vardagsmat som förgyller vilken familjemåltid som helst. Använd gärna udda viltbitar från frysen!

Mat över öppen eld

Mat över öppen eld

​Laga mat över den öppna elden är lika härligt på långvandringen som på dagsutflykten. Och allting smakar ju som bekant bättre med utomhusluften som krydda.

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

​Den digitala omvandlingen som successivt förändrar vår vardag och vårt sätt att leva kan knappast ha undgått någon. Våra bankärenden blir digitala, samtidigt som vi anammar musik- och underhållningstjänster som Spotify och Netflix. På Sydved finns Frida Magnusdotter Ivarsson som genomför ett forskningsprojekt om digitalisering och svensk skogsindustri.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Fakta föryngringsavverkning

Fakta slutavverkning

Slutavverkningen är åtgärden som ger störst intäkter från skogsbruket. Det är nu du skördar allt arbete och alla pengar som har investerats i din skog under många år. Kunniga och erfarna avverkningslag använder effektiva metoder för avverkning i din skog. Det gör att vi kan garantera hög kvalitet på det utförda arbetet.

Artikelbild

Rödhake

​Rödhaken (erithacus rubecula) är en liten och rund fågel som man lätt känner igen på det roströda bröstet. Som en av våra vanligas​te fåglar har den under alla tider förekommit inom folktron, ofta beskyddande och lyckobringande.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Spår från en gammal järngruva

Sydvedaren Daniel Axelsson gjorde en ovanlig upptäckt i trakterna kring Ramkvilla. Insprängt bland träden hittade han tunnel eller en så kallad "stollgång".
Sundbergs Åkeri har gått över till det förnybara bränslet HVO.

HVO – klimatsmart bränsle som ger miljövänligare transporter

​Sundbergs Åkeri, som transporterar virke åt Sydved, har helt gått över till det förnybara bränslet HVO. Ett klimatsmart alternativ till fossil diesel som kommer att sänka lastbilarnas koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Skogskväll med inslag av energi och ekonomi i Bottnaryd.

Skogskväll i Bottnaryd

Torsdagen den 8 november anordnades en välbesökt skogskväll i Bottnaryd, med inslag av ekonomi och energi. Uppemot hundra skogsägare från närområdet strålade samman under denna kväll.