Möt Sydved
Skogsägarbesök på Nymöllas pappersbruk

Skogsägarbesök på Nymöllas pappersbruk

I samband med att sommarvärmen kom på allvar till södra Sverige passade Sydveds distrikt Älmhult på att bjuda ett drygt 80-tal skogsägare på två bussresor till Stora Ensos massa- och pappersbruk Nymölla utanför Bromölla. Resan bjöd bland annat på en förevisning av fjärrmätning, en rundvandring i pappersbruket och ett besök i områdets vackra bokskogar.

Syftet med resan var att presentera nyheter och utvecklingar som har skett sista tiden på Nymölla och hos Sydveds ägare Stora Enso. Distrikt Älmhult ville också informera och inspirera skogsägarna genom ett besök i skogarna utanför Vånga.

För många började dagen tidigt då bussarna startade från Lammhult ena dagen och Lagan i mörka Småland andra dagen och på sina resor ner till Nymölla fyllde man två bussar med skogsägare.

Den nya fjärrmätningen på Nymölla

Sedan slutet av 2017 har mätstationen på Nymölla haft en ny utformning och numera sker all rundvedsmätning med hjälp av videokameror som systematiskt tar bilder över virkeslassen.

Sydveds transportledare Anders Westström kunde med hjälp av utsikten över timmerbilarna från bussen förklara den nya mätningsrutinen för skogsägarna, medan timmerbilarna i god ordning rullade igenom mätriggen.

Den nya mätningsrutinen skiljer sig inte mycket från den gamla förutom att numera sitter virkesmätaren på fjärrmätningscentralen i Sundsvall och har god tid på sig att i lugn och ro mäta massaveden. På plats i Nymölla sker än kontrollmätningar på slumpvis utvalda provlass. En annan av fördelarna med den nya rutinen är bilderna sparas och finns kvar under flera år efter mätningen.

Rundvandring i pappersbruket

Nymölla har sedan 1972 haft ett pappersbruk inkopplat till massabruket och i två olika grupper fick skogsägarna sig en trevlig rundvandring och se hur brukets berömda Multicopy skrivarpapper tillverkas. De skogsägare som inte besökte pappersbruket fick lyssna på information om Nymölla och fick även se ett axplock av nya spännande produkter inom Stora Ensos produktportfölj såsom CLT (Cross Laminated TImber) eller biokomposit som tillverkats på Stora Enso Hylte.

Middag på kunglig mark

Efter besöket på Nymölla åkte bussen vidare till Bäckaskogs Slott för lunch innan det bar ut i skogen för att avslutande pass.

Grangallring och gallringsstrategi och ny beståndsdata

Sydveds Ludwig Björkman hade verkligen gått till botten för att ta fram ett intressant underlag för att ge en snygg presentation av det 27 åriga granbestånd som han valt.

Beståndet gallrades 2016 på våren och tack vare att många av Sydveds skördare tidigt hade installerat funktionen med automatisk gallringsfunktion fanns ett gott underlag för att laborera vidare med tänkbar skötsel med gallringsprogrammet Ingvar som hjälpmedel.

Ingvar ville med automatgenerering inte gallra beståndet mer men med två gallringar enligt Ludwigs förslag så kunde beståndet drivas fram till en högre slutavverkningsvolym än för grundförslaget och med nästa dubbel så grov medelstam vid samma slutavverkningsålder. Ludwigs nuvärdeskalkyl för beståndet blev också betydligt bättre med två gallringar.

En annan sak som gallringsdatan avslöjade var att det ståndortsindex som var satt i skogsbruksplanen från 2010 var underskattat då överhöjden pekade på en högre tillväxt och istället för G32 var den G36.

En inblick i bokskogsskötsel

Nymölla förbrukar inte bara en stor mängd barrmassaved utan också mycket bokmassaved. Bokens utbredning är främst i Skåne och de sydliga delarna av Blekinge och Halland. Men enskilda bokbestånd finns spridda över hela Kronoberg, dock saknas ofta traditionen och kunskapen att sköta bokskogen som en produktionsskog.

Därav höll Sydveds Viktor Jonsson en grundlig genomgång om vad som är viktigt att tänka på vid skötsel av ädellöv som bok med Trolle Ljungbymodellen. Man kan till skillnad från barr gallra boken många fler gånger och med hjälp av försiktiga och återkommande uttag plocka bort kvalitetsmässigt sämre träd ur bestånden. På detta sätt styrs tillväxten till rätt träd och ger möjligheten att under kontrollerade förhållanden självföryngra skogen på ett enkelt och billigt sätt samtidigt som de stora träden fortfarande växer och ökar i värde.

Som avslutning bjöds det än en gång på kaffe, denna gången i en glänta i skogen innan bussarna åter rullade iväg hemåt och passerade bland annat vackra vägar med fruktodlingar och sjöar ner mot dalen i Vånga.

Bilder från rundvandringen på Nymöllas pappersbruk och besöket i skogarna söder om Vånga.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Axel Salbo är ny skogshuggare på distrikt Älmhult.

Ny skogshuggare anställd hos distrikt Älmhult

Distrikt Älmhult utökar nu sitt eget lag av skogshuggare och nyanställer Axel Salbo. Sydved har under en längre tid sett en ökad efterfrågan av kompetenta skogshuggare för ädellövsavverkning från skogsägare runt om i Skåne och Blekinge. Nu kan vi ge en bättre service till alla.
Nötskrika

Nötskrika

​Nötskrikan är en skygg fågel som för det mesta håller till inne i de täta skogarna. Men dess hesa skränande brukar man kunna höra. I Skåne kallas den ibland regnkråka, då den förr sades skrika före regn.

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

På Skeinge Säteri hade familjen Brunnström precis genomfört ett generationsskifte när ödet drog ur proppen. I valet mellan fritt fall och hårt arbete valde Katarina Brunnström det senare och nu är livspusslet på Skeinge omlagt. Annorlunda, men lika vackert.

Äta länge, jaga lite

Äta länge, jaga lite

​På frågan varför jag jagar, blir svaret oftast; gemenskap, naturupplevelse och spänning. Fika vid en brasa och möte med vilda djur. Men man måste uppleva för att förstå. Gärna då den ursvenska jakten, äkta "bonnajakt" som jag upplevde den med Karsbo-Långarums byalag.

Checklista för distansskogsägaren

Checklista för dig som äger skog på distans

​Här får du som äger skog på distans, och kanske inte besöker din fastighet så ofta, tips på skogliga aktiviteter som det är bra att ha koll på.

Lyxigare matsäck till höstutflykten

Lyxigare matsäck till höstutflykten

​Hösten är tiden att lockas ut i skog och mark för att jaga, plocka bär och svamp, fiska eller bara vandra. Här bjuder vi på lite inspiration till matsäcken. Till exempel denna goda tonfiskrulle.

What a tree can do – skogsråvaran behövs

What a tree can do – skogsråvaran behövs!

​What a tree can do är en kort film om skogen som en del i lösningen av klimatfrågan. Filmen kommer från Stora Enso, som är en av Sydveds ägare, och visar att det framtida behovet av svensk skogsråvara är stort.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Morgonen gryr på älgpasset i Harshult
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm.
Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Fakta skogsbränsle

Fakta skogsbränsle

​Biobränsle är ett miljömässigt uthålligt bränsle som mer och mer ersätter olja och kol för uppvärmning och elproduktion. Med stor sannolikhet kommer vi i framtiden att se en ökad efterfrågan av denna energikälla.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Distrikt Jönköping utbildas i kultur- och miljöhänsyn

Sydveds distrikt Jönköping har i veckan genomfört en grönt kort-utbildning, för att öka kunskapen om värden i skogen som rör kultur och miljö. Utbildningen är ett krav för att kunna bedriva ett certifierat skogsbruk.
Skogen konung

Skogens konung

​En mycket ståtlig herre vilar ut i mossan. ​Denna granna tjur sågs i Härna. Kan han ha överlevt jakten?

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.