Möt Sydved
Skogsägarbesök på Nymöllas pappersbruk

Skogsägarbesök på Nymöllas pappersbruk

I samband med att sommarvärmen kom på allvar till södra Sverige passade Sydveds distrikt Älmhult på att bjuda ett drygt 80-tal skogsägare på två bussresor till Stora Ensos massa- och pappersbruk Nymölla utanför Bromölla. Resan bjöd bland annat på en förevisning av fjärrmätning, en rundvandring i pappersbruket och ett besök i områdets vackra bokskogar.

Syftet med resan var att presentera nyheter och utvecklingar som har skett sista tiden på Nymölla och hos Sydveds ägare Stora Enso. Distrikt Älmhult ville också informera och inspirera skogsägarna genom ett besök i skogarna utanför Vånga.

För många började dagen tidigt då bussarna startade från Lammhult ena dagen och Lagan i mörka Småland andra dagen och på sina resor ner till Nymölla fyllde man två bussar med skogsägare.

Den nya fjärrmätningen på Nymölla

Sedan slutet av 2017 har mätstationen på Nymölla haft en ny utformning och numera sker all rundvedsmätning med hjälp av videokameror som systematiskt tar bilder över virkeslassen.

Sydveds transportledare Anders Westström kunde med hjälp av utsikten över timmerbilarna från bussen förklara den nya mätningsrutinen för skogsägarna, medan timmerbilarna i god ordning rullade igenom mätriggen.

Den nya mätningsrutinen skiljer sig inte mycket från den gamla förutom att numera sitter virkesmätaren på fjärrmätningscentralen i Sundsvall och har god tid på sig att i lugn och ro mäta massaveden. På plats i Nymölla sker än kontrollmätningar på slumpvis utvalda provlass. En annan av fördelarna med den nya rutinen är bilderna sparas och finns kvar under flera år efter mätningen.

Rundvandring i pappersbruket

Nymölla har sedan 1972 haft ett pappersbruk inkopplat till massabruket och i två olika grupper fick skogsägarna sig en trevlig rundvandring och se hur brukets berömda Multicopy skrivarpapper tillverkas. De skogsägare som inte besökte pappersbruket fick lyssna på information om Nymölla och fick även se ett axplock av nya spännande produkter inom Stora Ensos produktportfölj såsom CLT (Cross Laminated TImber) eller biokomposit som tillverkats på Stora Enso Hylte.

Middag på kunglig mark

Efter besöket på Nymölla åkte bussen vidare till Bäckaskogs Slott för lunch innan det bar ut i skogen för att avslutande pass.

Grangallring och gallringsstrategi och ny beståndsdata

Sydveds Ludwig Björkman hade verkligen gått till botten för att ta fram ett intressant underlag för att ge en snygg presentation av det 27 åriga granbestånd som han valt.

Beståndet gallrades 2016 på våren och tack vare att många av Sydveds skördare tidigt hade installerat funktionen med automatisk gallringsfunktion fanns ett gott underlag för att laborera vidare med tänkbar skötsel med gallringsprogrammet Ingvar som hjälpmedel.

Ingvar ville med automatgenerering inte gallra beståndet mer men med två gallringar enligt Ludwigs förslag så kunde beståndet drivas fram till en högre slutavverkningsvolym än för grundförslaget och med nästa dubbel så grov medelstam vid samma slutavverkningsålder. Ludwigs nuvärdeskalkyl för beståndet blev också betydligt bättre med två gallringar.

En annan sak som gallringsdatan avslöjade var att det ståndortsindex som var satt i skogsbruksplanen från 2010 var underskattat då överhöjden pekade på en högre tillväxt och istället för G32 var den G36.

En inblick i bokskogsskötsel

Nymölla förbrukar inte bara en stor mängd barrmassaved utan också mycket bokmassaved. Bokens utbredning är främst i Skåne och de sydliga delarna av Blekinge och Halland. Men enskilda bokbestånd finns spridda över hela Kronoberg, dock saknas ofta traditionen och kunskapen att sköta bokskogen som en produktionsskog.

Därav höll Sydveds Viktor Jonsson en grundlig genomgång om vad som är viktigt att tänka på vid skötsel av ädellöv som bok med Trolle Ljungbymodellen. Man kan till skillnad från barr gallra boken många fler gånger och med hjälp av försiktiga och återkommande uttag plocka bort kvalitetsmässigt sämre träd ur bestånden. På detta sätt styrs tillväxten till rätt träd och ger möjligheten att under kontrollerade förhållanden självföryngra skogen på ett enkelt och billigt sätt samtidigt som de stora träden fortfarande växer och ökar i värde.

Som avslutning bjöds det än en gång på kaffe, denna gången i en glänta i skogen innan bussarna åter rullade iväg hemåt och passerade bland annat vackra vägar med fruktodlingar och sjöar ner mot dalen i Vånga.

Bilder från rundvandringen på Nymöllas pappersbruk och besöket i skogarna söder om Vånga.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Artikelbild

Nygallrat utanför Brösarp

Gyllebo Skogsentreprenad har gjort en tredje gallring i ett tallbestånd utanför Brösarp.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.
Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Mustig gulaschsoppa

Mustig gulaschsoppa

Efter en härlig tur i skidspåret eller en rask promenad i skogen kan man behöva fylla på energin. Njut av en mustig gulaschsoppa med doft av kummin efter välförrättat värv.

Artikelbild

Spår av varg i nysnön

En snöig morgon i januari såg Sydveds inköpare Christer Olsson dessa tydliga spår av varg precis framför sin bil.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.