Möt Sydved
Sydved på besök på Linnéuniversitetet i Växjö

Sydved på besök på Linnéuniversitetet i Växjö

Torsdagen den 15 februari gästade Sydved kursen skogsteknik på Linnéuniversitetet i Växjö. På förmiddagen lärde sig studenterna om hur Sydved arbetar med kedjan skogsägarmöte, drivningsplanering, avverkning och uppföljning. På eftermiddagen tog Karl-Magnus Hembjer från skogsrådgivarna över och föreläste om maskinkalkylering, planering och avverkningslag.

​Sydveds inköpare i södra Växjö kommun Ludwig Björkman och distriktschef Oskar Swahn blev för tredje året i rad inbjudna till Linnéuniversitetet i Växjö för att föreläsa för stundenter som läser kursen skogsteknik. Kursen är en del av det treåriga Skogskandidatprogrammet.

Från skog till industri

Studenterna får i kursen lära sig att förstå försörjningskedjan från skog till industri för olika sortiment. Ludwig inledde föreläsningen med att berätta vad som är viktigt att tänka på när man åker ut till en skogsfastighet och träffar en skogsägare.

Därefter gick han igenom hur en kontraktskrivning kan gå till och hur han gör den övergripande planeringen av avverkningstrakten redan på plats i skogen. Studenterna fick även klart för sig vilka olika skogsmaskiner som används i skogsbruket och vad som skiljer de olika maskintyperna åt.

Oskar tog sedan över för att förklara hur vi på Sydved arbetar med ruttplanering av våra maskiner och vad som är viktigt för att få alla pusselbitar att falla på plats. På tavlan illustrerade Oskar olika scenario av avverkningsobjekt och vad som är viktigt att tänka på för att utnyttja så bra drivningsförhållande som möjligt.

Studenterna fick sedan tillsammans komma med egna förslag och idéer på vad som är viktigt för att få till en bra ruttplanering och hur man kan tänka annorlunda.

Modern teknik

Dagens skogsbruk är full av modern teknik och tekniska lösningar. Oskar förklarade för studenterna vad SDC-rapportering är för något och hur vi i skogsbruket kan använda oss av tekniken för att få ut värdefull information om virkesflödet.

HPR-gallring används idag av samtliga Sydveds gallringsgrupper och är ett system som möjliggör automatisk gallringsuppföljning. Skördarföraren kan under avverkningens gång kalibrera sig och ser hur mycket som plockas ut i volym och grundyta, samt vad som är kvar i det kvarvarande beståndet såsom volym, stamantal, grundyta samt trädslagsfördelning.

Verktyget är ett viktigt verktyg för att kunna ajourhålla skogsbruksplaner på enskilda fastigheter. På större fastigheter och egendomar har detta ett stort värde för att skapa bra beslutsunderlag för framtida hushållningsberäkningar och åtgärdsplaner.

Vi på Sydved tackar för att vi fick förtroendet att komma och föreläsa på Linnéuniversitetet och hoppas att vi får komma tillbaka även nästa år!

Bilder från föreläsningen på Linnéuniversitetet i Växjö.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Hämtar in feed...

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!