Möt Sydved
Sydved på besök på Linnéuniversitetet i Växjö

Sydved på besök på Linnéuniversitetet i Växjö

Torsdagen den 15 februari gästade Sydved kursen skogsteknik på Linnéuniversitetet i Växjö. På förmiddagen lärde sig studenterna om hur Sydved arbetar med kedjan skogsägarmöte, drivningsplanering, avverkning och uppföljning. På eftermiddagen tog Karl-Magnus Hembjer från skogsrådgivarna över och föreläste om maskinkalkylering, planering och avverkningslag.

​Sydveds inköpare i södra Växjö kommun Ludwig Björkman och distriktschef Oskar Swahn blev för tredje året i rad inbjudna till Linnéuniversitetet i Växjö för att föreläsa för stundenter som läser kursen skogsteknik. Kursen är en del av det treåriga Skogskandidatprogrammet.

Från skog till industri

Studenterna får i kursen lära sig att förstå försörjningskedjan från skog till industri för olika sortiment. Ludwig inledde föreläsningen med att berätta vad som är viktigt att tänka på när man åker ut till en skogsfastighet och träffar en skogsägare.

Därefter gick han igenom hur en kontraktskrivning kan gå till och hur han gör den övergripande planeringen av avverkningstrakten redan på plats i skogen. Studenterna fick även klart för sig vilka olika skogsmaskiner som används i skogsbruket och vad som skiljer de olika maskintyperna åt.

Oskar tog sedan över för att förklara hur vi på Sydved arbetar med ruttplanering av våra maskiner och vad som är viktigt för att få alla pusselbitar att falla på plats. På tavlan illustrerade Oskar olika scenario av avverkningsobjekt och vad som är viktigt att tänka på för att utnyttja så bra drivningsförhållande som möjligt.

Studenterna fick sedan tillsammans komma med egna förslag och idéer på vad som är viktigt för att få till en bra ruttplanering och hur man kan tänka annorlunda.

Modern teknik

Dagens skogsbruk är full av modern teknik och tekniska lösningar. Oskar förklarade för studenterna vad SDC-rapportering är för något och hur vi i skogsbruket kan använda oss av tekniken för att få ut värdefull information om virkesflödet.

HPR-gallring används idag av samtliga Sydveds gallringsgrupper och är ett system som möjliggör automatisk gallringsuppföljning. Skördarföraren kan under avverkningens gång kalibrera sig och ser hur mycket som plockas ut i volym och grundyta, samt vad som är kvar i det kvarvarande beståndet såsom volym, stamantal, grundyta samt trädslagsfördelning.

Verktyget är ett viktigt verktyg för att kunna ajourhålla skogsbruksplaner på enskilda fastigheter. På större fastigheter och egendomar har detta ett stort värde för att skapa bra beslutsunderlag för framtida hushållningsberäkningar och åtgärdsplaner.

Vi på Sydved tackar för att vi fick förtroendet att komma och föreläsa på Linnéuniversitetet och hoppas att vi får komma tillbaka även nästa år!

Bilder från föreläsningen på Linnéuniversitetet i Växjö.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Inga nyheter hittades.

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Ingen kan gallring som vi

Ingen kan gallring som vi

​Just nu har vi ett starkt erbjudande för din gallring. För mer informationom vilka fördelar det innebär i just din skog är du välkommen att vända dig direkt till din Sydvedare. Klicka på kartan överst på sidan så hittar du din Sydvedare.

Lek och artkunskap ska ge unga bättre skogskunskap

Lek och artkunskap ska ge unga bättre skogskunskap

​250 blivande förskollärare. Två dagar. Sex stationer. En bokskog. Det var minst sagt ett intensivt schema när branschorganisationen Skogen i Skolan testade ett nytt grepp för att nå framtidens pedagoger.

Sydved söker en logistiker

​Vill du jobba i en framtidsbransch i ett av landets mest intressanta skogsföretag? Trivs du med att ha många olika kontakter och uppskattar ett varierande och fartfyllt jobb? Då kanske du är vår nya logistiker!

Stora Enso och Gasum ingår samarbete om att göra förnybar energi av spillvatten.

Satsning på biogas på Nymölla: förnybar energi av spillvatten

​Stora Enso och energibolaget Gasum bygger en biogasanläggning vid Stora Ensos pappersbruk i Nymölla. Anläggningen kommer att förvandla brukets spillvatten till förnybar energi.

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.

Allemansrätten

Vad vet du om allemansrätten?

​Med allemansrätten rör man sig fritt på annans mark – men den ställer också krav på att visa hänsyn både till djur och natur och till markägare. Vet du vad som gäller? Testa dig här!

Artikelbild

Nu är jakten i gång

Hösten börjar göra sitt intåg och i måndags drog älgjakten igång i de södra delarna av landet. I ett jaktlag i skogarna runt Älmhult är älgtjuren inte lovligt, men ett fotografi i farten förevigade händelsen.
Plocka trattkantareller och gör en krämig soppa.

Trattkantarellsoppa med ädelost

​Hittade du många trattkantareller i skogen? Då kan du göra denna underbara trattkantarellsoppa till familjen. Svampsoppan blir krämig och matig tack vare tomatpuré, grädde och ädelost som du rör ner före du serverar soppan toppad med persilja.

Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Tänk långsiktigt – underhåll skogens näringskretslopp

Tänk långsiktigt – underhåll skogens näringskretslopp

​ I jordbruket är näringskompensering lika självklart som begreppet är okänt och outnyttjat i skogsbruket. Ändå har möjligheten funnits sedan början av 90 talet och Skogsstyrelsen rekommenderar att näringskompensering ska ske vid uttag av bioenergi. 

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Instagram: En vacker höstdag i skogen
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Julgransskötsel i Degeberga

Julgransskötsel i Degeberga

Efter ett distriktsmöte gjorde distikt Hässleholm ett studiebesök hos Gunnars Granar i Degeberga. Tillsammans träffade distriktet Gunnar Göthner och besökte hans julgransodling som går under namnet Gunnars granar.​

Skogsdag i Ebbehult utanför Nybro. Skogsskötsel i fokus.

Skogsskötsel i fokus på skogsdag i Ebbehult

​Skogsskötsel och spår av sommarens torka var ämnen som engagerade besökarna på skogsdagen i Ebbehult den 28 september.

Sydved på Instagram: Nu 1000 följare!

1000 följare på Sydveds Instagram

​Nu firar vi att Sydved har fått 1000 följare på Instagram. Ett stort tack till alla som följer oss!

Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

​Sydvedaren Tina delar med sig av sin betraktelse om hösten, och livet. På fritiden skriver hon bland annat i tidskriften Populär Poesi.

Petit basset griffon vendéen

Petit basset griffon vendéen

​Stor jaktlust, mod och förkärlek för snår och buskage är några utmärkande drag för den strävhåriga lilla kaninjägaren från Frankrike.

På Lugnås utanför Mariestad: Nygallrat med produktionsfokus

Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås

​Med starkt produktionsfokus och åtta kilometers strandgräns mot Vänern är gallringen strategiskt viktig på Sjöberg. Rätt gallrad, i rätt tid får granen en rejäl skjuts i tillväxten och goda chanser att klara de friska vindarna. Möt  skogsägarna som gallrar tidigt för att få stabila bestånd.