Stora och små nyheter från distrikt Aspa

Här delar vi med oss av små och stora nyheter från hela distriktet! Aspa har 13 anställda och kontor i Askersund och Mariestad. Webbredaktör Bitte Jernberg tar gärna emot förslag på idéer och uppslag till nya artiklar.

Kontakt?

Jag vill gärna ha kontakt med en virkesinköpare

 

Möt Sydved Artikelbild

Öppet hus på Ahlstrom-Munksjö Aspa Bruk

Välkommen till Öppet hus på Ahlstrom-Munksjö Aspa Bruk
Möt Sydved En lyckad självföryngring av tall

En lyckad självföryngring av tall

​På en fastighet strax norr om Borensberg finns denna lyckade självföryngring av tall. Vid avverkningen 2011 lämandes frötallar och 2012 markbereddes hygget.

Möt Sydved Välkommen till Sydveds monter på Medevimässan!

Välkommen till Medevimässan på Medevi Brunn!

​Fredag och lördag den här veckan (18-19 augusti) är du varmt välkommen till Sydveds monter på Medevimässan. Det blir spännande och upplevelserika dagar, inte minst för dig som gillar skog, hundar och jakt.

Möt Sydved Full fart i skogen!

Full fart i skogen!

Vi har stor efterfrågan på barrsågtimmer och barrmassaved i sommar och höst!
Möt Sydved Artikelbild

En skön och avkopplande sommar!

Vi på distrikt Aspa önskar skogsägare och samarbetspartners och andra besökare på Sydved.se en riktigt skön och avkopplande sommar!
Möt Sydved Skogsbrand i Forsvik

Skogsbrand i Forsvik!

Att brandrisken är stor fick skogsägaren Jan Stureson i Forsvik erfara när ett område med storskog i åldern omkring 120 år av okänd anledning tog fyr.

Möt Sydved Distrikt Aspa får förstärkning i sommar

Distrikt Aspa får förstärkning i sommar

​I sommar får distrikt Aspa förstärkning av Johan Nordstrand och Kristoffer Bergman. De har nyligen avslutat andra året på skogsskolan i Skinnskatteberg. Deras arbetsuppgifter kommer att bestå av uppföljningar av stubbehandlingar och gallring.

Möt Sydved TM Skog & Maskin AB har diplomerats i Spårlös avverkning

TM Skog & Maskin AB har diplomerats i Spårlös avverkning

​Nu har ytterligare en avverkningsgrupp diplomerats på distrikt Aspa. Denna gången är det  TM Skog & Maskin AB, där Per Karlsson och Tim Karlsson är förare. 

Möt Sydved Alexander är ny skogsaspirant i Askersund

Alexander är ny skogsaspirant i Askersund

Den 12 juni började Alexander Bjelke som aspirant på distrikt Aspa i Askersund. Han är 22 år och kommer närmast från en två-årig skogsutbildning på Gammelkroppa skogsskola.
Möt Sydved Artikelbild

Besök oss på Elmia Wood 2017!

Onsdagen den 7 juni öppnar portarna till Elmia Wood. Distrikt Aspa finns på plats i monter 558 där vi hoppas få träffa dig och prata skog och skogsbruk.
Möt Sydved Artikelbild

Ytterligare en avverkningsgrupp diplomerad på distrikt Aspa

Nu har avverkningsgruppen JW Skogstjänst AB och UB Skotning AB diplomerats i Spårlös avverkning på distrikt Aspa.
Möt Sydved Artikelbild

Markus är ny skogsaspirant på distrikt Aspa

Den 24 april började Markus Moberg på distriktet som aspirant. Han är 27 år och har tidigare varit skördarförare på distriktet i åtta år och har nu anställts som aspirant i Mariestad.
Möt Sydved Diplomering av Thunborgs Skog på distrikt Aspa

Diplomering av Thunborgs Skog på distrikt Aspa

​I veckan har ytterligare en avverkningsgrupp på distrikt Aspa, Thunborgs Skog, diplomerats i spårlös avverkning, ett arbetssätt som Sydved har för att undvika körskador i skogsmiljön.

Möt Sydved Lammsläpp i Grimserud

Lammsläpp i Grimserud

​Första maj var första gången som Linda och Mattias Sjölund Bergh anordnade ett lammsläpp i denna omfattning och bjöd in allmänheten att beskåda det hela.

Möt Sydved Hänsyn vid kultur- och fornlämningar

Hänsyn vid kultur- och fornlämningar

Sydved har tillsammans med Skogsstyrelsen genomfört utbildningsaktiviteter med särskilt fokus på hänsyn vid kultur- och fornlämningar.
Möt Sydved Distriktet trampade loss i Spin of Hope.

Distriktet trampade loss i Spin of Hope

​Lördagen den 25 mars cyklade hela Sverige i kampen mot barncancer och självklart var distrikt Aspa med och trampade loss.

Möt Sydved Grotskotningskickoff på distrikt Aspa

Grotskotningskickoff på distrikt Aspa

Fokus på grot var det på den kickoff som arrangerades på distrikt Aspa den 31 mars. Allt för att få bästa möjliga ekonomi och kvalitet på groten, genom hela kedjan.

Möt Sydved Artikelbild

Utbildningsdag i entreprenörsappen

​Vårtider är lika med utbildningstider för oss på Sydved. En av årets utbildningar handlar om hur man använder Sydveds nya app för entreprenörer.

Möt Sydved Artikelbild

I spåren från Sälen till Mora

Distrikt Aspa tävlade i årets stafettvasa som gick av stapeln fredagen den 3 mars. Totalt i år deltog 2 400 lag med ca 12 000 deltagare.

Möt Sydved En liten skogsdag i Gårdsjö

En liten skogsdag i Gårdsjö

I samband med att Sydveds skulle gallra ett skifte hos Familen Kiss i Gårdsjö passade inköpare Viktor Andersson på att bjuda in till en liten skogsdag och entreprenör Markus Moberg som jobbar hos Mattias Bergh Skogstjänst visade besökarna hur det går tlll.
Möt Sydved Ytterligare en avverkningsgrupp har diplomerats distrikt Aspa

Ytterligare en avverkningsgrupp har diplomerats på distrikt Aspa

​Entreprenörsgruppen F:a Stefan Eriksson och Peter Ardland  har nu diplomerats i spårlös avverkning, ett arbetssätt som Sydved har för att undvika körskador i skogsmiljön.

Möt Sydved Skogsmaskiner från förr och det allra senaste

Skogsmaskiner från förr och det allra senaste

​ASPA  Många intresserade tog sig till skogsdagen i Kållsäter för att titta på gamla, men fullt fungerande skogsmaskiner. Dagen var ett samarbete mellan LRF Lugnås och Grålleklubben. Harald Johansson äger både marken och flera av maskinerna som fanns på plats under dagen. Givetvis var även Sydved på plats!

​Vi är Aspas Sydvedare

Vill du sälja virke eller få skoglig rådgivning? Vi kommer gärna ut till dina marker för att prata om allt från gallring till skogsplanering över en mugg kaffe. Välkommen att höra av dig! (PS. All vår skogliga rådgivning är kostnadsfri.)

Andreas Rönnqvist DC Andreas Rönnqvist
Viktor AnderssonViktor Andersson
Stefan AnderssonStefan Andersson
Nils DensbornNils Densborn
Jacob Rehnman Jacob Rehnman
Bitte JermbergBitte Jernberg
Mikael SvenssonMikael Svensson
Håkan JohanssonHåkan Johansson
Martin JohnsonMartin Johnson
Peter NelanderPeter Nelander
Christer OlsonChrister Olson
Andreas AppelbringAndreas Appelbring
Alexander BjälkeAlexander Bjelke
Markus MobergMarkus Moberg
   

 

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Möt Sydved Artikelbild

Full fart på avverkningarna

​Nu är augusti här och det är full fart på avverkningarna runt om på distrikt Hässleholm. Vi har god avsättning för samtliga sortiment.

Möt Sydved Välkommen till Sydveds monter på Medevimässan!

Välkommen till Medevimässan på Medevi Brunn!

​Fredag och lördag den här veckan (18-19 augusti) är du varmt välkommen till Sydveds monter på Medevimässan. Det blir spännande och upplevelserika dagar, inte minst för dig som gillar skog, hundar och jakt.

Inspiration Ladda för jakt!

Ladda för jakt!

​Nu väntar en ny härlig jaktsäsong. Men innan du ger dig ut i skogen är det viktigt att ha vapenvården gjord, hunden i trim och passen röjda. Här får du en checklista med det viktigaste inför jakten.

Inspiration På jakt efter skogens gula guld

Lyckad jakt på skogens gula guld

Den senaste tidens regn gör att det nu går att hitta fina gula kantareller i skogen på flera håll runt om i Götaland. Så nu är det bara att ge sig ut i skogen på svampjakt!

Möt Sydved Skogskväll på Österbymo motormuseum

Skogskväll på Österbymo motormuseum

Närmare 200 skogsägare besökte distrikt Jönköpings skogskväll på Veteranmotormuseet i Österbymo. På plats var också Kinda-Ydre Sparbank samt Brostorps Gårdsmejeri. Stämningen var härlig och det fanns en tro på framtiden och skogsägande.

Inspiration Kräftfisket – en del av det svenska

Kräftfisket – en del av det svenska

​Kräftor och kräftfiske i augusti är en del av den svenska traditionen, även om regleringen om tid försvunnit sedan några år tillbaka

Kunskap Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen, letande efter något som ser ut som en slutavverkning. En skotad trave timmer avslöjar att det är nära. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Möt Sydved Lär känna din Sydvedare – Tomas Trygg

Lär känna din Sydvedare – Tomas Trygg

​Passa på och bekanta dig mer med Tomas Trygg, som är distriktschef för distrikt Falköping. Han växte upp i skogarna utanför Färgelanda i Dalsland och bor nu med sin familj på norra Orust.

Inspiration Tarteletter med hallon och blåbär.

Tarteletter med hallon och blåbär

​Sommaren är kaffekalasens högsäsong. Bjud på sju sorters kakor eller nöj dig med denna enda delikata bärbakelse till kalaset i sommarblomstrande trädgård.

Inspiration Artikelbild

Såpa – skogens gröngula guld

Baserad på tallolja från svenska skogar bryts såpan lätt ner i naturen och klimatmedvetna hushåll har upptäckt att den inte bara biter på mattor och skurgolv.

Möt Sydved Försök med digital snitsling på Toverums Säteri

Försök med digital snitsling på Toverums Säteri

​På Toverums Säteri inom distrikt Kalmar har det gjorts försök med digital snitsling genom att använda ett drönarfoto. Fotot visas i skördarens dator och skördaren positioneras sedan via gps.

Kunskap Nya röjningstrenden: Skogsägarna mer på hugget

Nya röjningstrenden: Skogsägarna mer på hugget

​Sydsvenska skogsägare röjer som aldrig förr. Antalet röjda hektar per år har mer än fördubblats i Götaland de senaste 15 åren. Fortsätt så!, uppmanar Anders Ehrenström, skogsbruksutvecklare på Sydved. ”Det är dags för alla skogsägare att hoppa på röjningståget –för det kommer att behövas!”

Möt Sydved Vardagshjältar i syd

Vardagshjältar i syd

M.A. Skogsvård med ägare Mats Andersson i spetsen är en av de företag som håller i gång den viktiga sommarproduktionen av virke inom distrikt Hylte. Nyligen har de investerat i en skotare för att bli ännu effektivare.

Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Möt Sydved Min skog – dina personliga sidor

Min skog – dina personliga sidor

​Samarbetar du med Sydved? Genom Min skog, som är dina personliga sidor, får du ännu bättre koll på de skogliga uppdragen med Sydved.

Möt Sydved Artikelbild

Börje Axelsson skogsentreprenad investerar

​Börje Axelsson Skogsentreprenad utanför Ljungby fick under onsdagen sin fabriksnya John Deere 1070e levererad. Med denna nyinvestering har Börje tillsammans med sina anställda och den lokale inköparen Carl-Johan Savin stärkt sin position som den främsta gallringspecialisten runt Ljungby.

Kunskap Generationsväxla med enkla och robusta lösningar

Generationsväxla med enkla och robusta lösningar

​Många skogsägare överlåter sin fastighet som gåva. En överlåtelseform som ofta har flera  fördelar för både givare och mottagare. Martin Lindskogs tips är att inte krångla till det med  knepiga gåvovillkor och att noggrant dokumentera hela generationsväxlingen.

Möt Sydved What a tree can do – skogsråvaran behövs

What a tree can do – skogsråvaran behövs!

​What a tree can do är en kort film om skogen som en del i lösningen av klimatfrågan. Filmen kommer från Stora Enso, som är en av Sydveds ägare, och visar att det framtida behovet av svensk skogsråvara är stort.

Kunskap Skogen är en förnyelsebar resurs.

Fakta föryngring

​Slutavverkningen i ett bestånd är starten för nästa trädgeneration, den nya skogen. En väl utförd föryngring, i allt från markberedning och plantering till återväxtvård och röjning skapar värdefulla skogar.

Möt Sydved Se Sydvedsfilmen från Elmia Wood 2017!

Sydvedsfilm: Så minns vi Elmia Wood 2017!

​I dagarna fyra bjöds det på härlig stämning och massor av inspiration till ett aktivt skogsbruk. Välkommen och gör en tillbakablick i Sydveds monter på Elmia Wood 2017!

Möt Sydved Film: Nygallrat med Sydved

Film: Nygallrat med Sydved

Sydved är gallringsspecialisten med kompetensen att maxa värdet på din fastighet. Se den här filmen som visar på Sydveds fullservicekoncept.

Möt Sydved Sydveds app för skogsägare

Ny film visar finesserna med Sydveds app för skogsägare

​Nyfiken på Sydveds app för skogsägare? Titta då på den här filmen som kort och koncist visar vad du som skogsägare kan ha för nytta av appen Min skog.

Möt Sydved Fjärrmätningen kommer starkt i Sydsverige.

Fjärrmätningen kommer starkt i Sydsverige

​Fjärrmätningen är på stark frammarsch i Sydsverige under 2017. Fjärrmätning är en annan form av travmätning, än den som traditionellt skett vid mätbrygga. Den gäller i första hand enbart rundved.

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?