Möt Sydved
Sydveds stora skogsdag i Tived. Skogsmaskin i full gång.

Sydveds stora skogsdag i Tived

Sydveds skogsdag i Tived den 28 oktober i härligt höstväder blev mycket lyckad, med många nöjda besökare. Ett 50-tal utställare fanns på plats, det bjöds på pytt i panna, kokkaffe och bullar. Markägarna Anders och Barbro Olofsson fanns på plats och hjälpte till under hela dagen.

Skogsdagen började redan innan solen gått upp, och man hörde  maskiner och bilar som ställdes iordning på sina utställningsplatser. Vid åttatiden började besökare komma till parkeringen, där inköpare från distrikt Aspa visade hur de skulle parkera och delade ut matbiljetter.

50-tal utställare

Vid första platsen på slingan bjöds besökarna på kokkaffe och kanelbulle, vilket verkligen uppskattades på morgonen innan solen hade börjat värma. Slingan var ca 3 km lång och det fanns ett 50-tal externa utställare inom segmentet natur, jakt, lantbruk och skogsbruk. Sydved fanns på flera platser längs slingan och visade upp hela vår verksamhet.

Efter halva slingan bjöd Tiveds Handel på pytt i panna. Där fick besökarna också kaffe efter maten hos markägaren Barbro, medan Anders åkte omkring bland utställarna och kollade så att allt fungerade och servade med matlådor till dem som inte kunde lämna sin plats. 

Mycket lyckad skogsdag!

Många besökare tyckte dagen hade varit lyckad med många intressanta företag som visade upp och pratade om sina produkter. Familjen Olofsson hade även fått samtal och sms om att det varit en mycket trevlig och intressant skogsdag.

Det gick åt ca 1000 st matportioner och 800 st kanelbullar, så det kom många intresserade den dagen. Titta på denna film där ni kan följa vad som hände under dagen!

Vi på distrikt Aspa får tacka Barbro och Anders för en mycket lyckad skogsdag!

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Överst: Sydvedare. Här fanns möjlighet att testa sin hund på björn, med en så kallad permobilbjörn.
Mittenrad: Pytt i panna i mängder. Janne Rickard visar sina fina träskulpturer.
Nederst: Sydveds åkare Roger Bodin på Finnerödjas Virkesfrakt AB med sin nya virkesbil.  Markägaren Anders Olofsson i sin servicebil.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Rekordstora angrepp av granbarkborre även nästa år

Rekordstora angrepp av granbarkborre även nästa år

Även nästa år kommer skadorna av granbarkborre på skogen i Sydsverige att ligga på årets rekordnivåer. I bästa fall. Blir sommaren torr och varm kan skadorna femdubblas. Det visar nya beräkningar. Därför bildas nu en krisgrupp tillsammans med skogsbruket för att om möjligt begränsa skadorna.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.
Hon är med och bekämpar barkborrarna

Hon är med och bekämpar granbarkborren

Kerstin Ström från Skogsstyrelsen i Växjö, är en av dem som jobbar med granbarkborrefrågan.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
En resa bakåt i tiden

En resa bakåt i tiden

En undanskymd jordkällargrund har huggits fram av ett maskinlag på distrikt Kalmar.
Julgranen, en riktigt grann ljusspridare.

Julgranen – från granruska till pyntad prydnad

​En grann ljusspridare. Förr var den ett tecken på julens ankomst och ett skydd mot onda krafter. Traditionen med julgran är djupt rotad hos oss svenskar och många av oss skulle inte kunna tänka sig en jul utan pyntad gran. Kan du historien om julgranen?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Lussekatter till Luciafirandet

Lussekatter till Luciafirandet

​Lussekatter, lussebullar eller saffranskusar – kär bulle har många namn. Vad vore julen utan saffransbröd? Här får du ett recept på saftiga och goda bullar.

Kura skymning i vinter

Kura skymning i vinter

​Att "kura skymning" är en gammal nordisk tradition som är lätt att  ta till sig även för stressade nutidsmänniskor. En stunds lugn och stillhet innan ljusen tänds och kvällens sysslor tar vid.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.