Möt Sydved
Tiveds hembygdsförening och Sydved arrangerade kolmiledag.

Tiveds hembygdsförening och Sydved arrangerade kolmiledag

Sedan många år bygger Tiveds hembydsförening årligen upp en kolmila i Dammtorp. I år arrangerades den tillsammans med Sydved.

​Sedan många år bygger Tiveds hembygdsförening årligen upp en kolmila i Dammtorp. I år arrangerades den tillsammans med Sydved.

Storleken på årets mila har beräknats till omkring 85 m3. Den är därmed dubbelt så stor som tidigare års milor. Milan har döpts till Ines. Namnet fick milan efter Ines 7 månader´, som är barnbarn till Christer Olson, inköpare på distrikt Aspa. 

Välkomsthälsning till Kolmiledagen

Björn Palmqvist, som var dagens speaker, Ulla Carlsson, ordförande i Tiveds hembygdsförening, kolarbasen Tommy Callmyr samt Andreas Rönnqvist och Christer Olson från distrikt Aspa hälsade alla välkomna.

Kolartroll som vinst

Ett kolartroll fanns också här dagen till ära. Sydved anordnade två lotterier; ett lotteri med förslag till kolartrollets namn och ett lotteri med kolartrollet som vinst. Namnet blev Kålle Kol och trollet vanns av Margareta Ahlström i Finnerödja.

Det ordnades även en vedhuggartävling vid milan. I finalen tävlade tre herrar och segrare i tävlingen blev Tommy Callmyr. Roland Karlsson blev tvåa och Christer Olson från distrikts Aspa kom på tredje plats. Duktiga killar!

Kolbullar med fläsk

Kolbullar med fläsk och lingonsylt smakade bra! Duktiga medarbetare såg till att ingen behövde köa allt för länge. Rykande färska kolbullar smakades av tillsammans med lingondricka. En härlig och solig Kolmiledag med förnämlig utspisning. Även varm korv , kaffe och bulle fanns att tillgå vid milan.

Milarbetet fortgår

Så fortgår milarbetet ännu några dagar efter Kolmiledagen. I runt en vecka pågår milarbetet innan kolarna får vila ut. Nästa fas vid milan blir att släcka ner den och kontinuerligt vattna milan under cirka 14 dagar. Detta görs för att avsluta kolningsprocessen. Milarbetarna får turas om att sova i kolarkojan när de har nattvakten.

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
co kolmilan troll3.jpg
Artikelbild
co kolmilan koltrollet.jpg

Överst: Fullt upp med kolmilan. Milan fick namnet Ines efter Sydvedaren Christers Olsons barnbarn.
Mitten: Vedhuggartävling och två spisar där kolbullar gräddas.
Nederst: Kolarkojan och kolartrollet Kålle Kol.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Hämtar in feed...

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!