Möt Sydved
Artikelbild

Gallring – en bra investering

En rätt utförd gallring är en bra investering för framtiden samt en viktig åtgärd för att kunna öka på kvaliteten i skogen.

Sydved ser till att skogen får utvecklas på ett bra sätt genom gallring, både för pengar i handen direkt efter gallring samt ett ökat värde i en framtida föryngringsavverkning.

Sydved ligger alltid ett steg före med utveckling av nya tekniker, senaste gallringsrön m.m. för att kunna bemöta alla typer av skogar. Vi ser även till att alla våra entreprenörer och tjänstemän kontinuerligt utbildas med ny fakta för att kunna utföra ett så bra jobb som möjligt i skogen.

Tillsammans med dig som skogsägare så hittar vi den bästa lösningen för just din skog. Vi har olika maskinsystem samt olika typer av sortiment för att kunna uppfylla just din önskan kring skogen.

På bilden syns en typisk första gallring av ett blandbestånd bestående av tall, gran och björk.

Fem lönsamma skäl att gallra

  1. Ökad tillväxt och utveckling av de träd som lämnas. Det ger bättre kvalitet på kvarvarande stammar samt mer volym. Även minskade kostnader vid kommande andra gallring.
  2. Vid gallring så förs produktionen över till rätt träd vilket ökar andelen timmer i skogen.
  3. Redan vid en förstagallring så får du din första intäkt från skogen. Därefter får du minst en intäkt till innan du föryngringsavverkar skogen.
  4. Skogen får bättre skydd mot stormskador, snö och insekter
  5. Vid gallringen kan man påverka trädslagsblandningen och på så vis förstärka natur och kulturmiljövärden.

Har du funderat på att gallra? Kanske har du en gallring du inte hinner med att utföra själv? Eller är du osäker på om gallringen går ihop?

Tveka inte, kontakta din närmsta Sydvedare här för att få svar på just dina frågor kring gallring!

 

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Hämtar in feed...

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Rekordstora angrepp av granbarkborre även nästa år

Rekordstora angrepp av granbarkborre även nästa år

Även nästa år kommer skadorna av granbarkborre på skogen i Sydsverige att ligga på årets rekordnivåer. I bästa fall. Blir sommaren torr och varm kan skadorna femdubblas. Det visar nya beräkningar. Därför bildas nu en krisgrupp tillsammans med skogsbruket för att om möjligt begränsa skadorna.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.
Hon är med och bekämpar barkborrarna

Hon är med och bekämpar granbarkborren

Kerstin Ström från Skogsstyrelsen i Växjö, är en av dem som jobbar med granbarkborrefrågan.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
En resa bakåt i tiden

En resa bakåt i tiden

En undanskymd jordkällargrund har huggits fram av ett maskinlag på distrikt Kalmar.
Julgranen, en riktigt grann ljusspridare.

Julgranen – från granruska till pyntad prydnad

​En grann ljusspridare. Förr var den ett tecken på julens ankomst och ett skydd mot onda krafter. Traditionen med julgran är djupt rotad hos oss svenskar och många av oss skulle inte kunna tänka sig en jul utan pyntad gran. Kan du historien om julgranen?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Lussekatter till Luciafirandet

Lussekatter till Luciafirandet

​Lussekatter, lussebullar eller saffranskusar – kär bulle har många namn. Vad vore julen utan saffransbröd? Här får du ett recept på saftiga och goda bullar.

Kura skymning i vinter

Kura skymning i vinter

​Att "kura skymning" är en gammal nordisk tradition som är lätt att  ta till sig även för stressade nutidsmänniskor. En stunds lugn och stillhet innan ljusen tänds och kvällens sysslor tar vid.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.