Möt Sydved
Artikelbild

Naturhänsyn

Sydveds naturvårdsstandard Generell naturvård är utgångsläget vid alla våra avverkningar.  Det är då viktigt att fundera på hur man ska utföra avverkningen.

​Vid alla typer av avverkningar är man skyldig att ta en viss naturvårdshänsyn enligt skogsvårdslagen. Sydveds naturvårdsstandard Generell naturvård, som ställer högre krav, är utgångsläget vid Sydveds alla avverkningar.

Exempel på vad man lämnar är naturliga högstubbar, tillskapande högstubbar, blöta områden i avverkningen, äldre löv- och barrträd, döda stående och liggande träd, evighetsträd, kantzoner med mera.

När man planerar en avverkning så ska man tänka till var man lämnar hänsyn för att få ut så mycket av skogen som möjligt.

På bilden ser vi hur en av Sydveds avverkningar kan bli efteråt. Här har man koncentrerat hänsynen till det blöta partiet i avverkningen, lämnat en hel del löv samt lite döda träd.

För att du som skogsägare ska få ut så mycket av skogen som möjligt följer här några tips på hur man kan tänka kring generell naturvård.

 • Blöta/sanka områden
  Här går det oftast inte att köra med maskinerna. Alternativt blir det dyrare att avverka denna bit då det blir en del manuellt jobb. Du tjänar på att lämna detta område som hänsynsyta
 • Branta områden
  Här kan man oftast räkna med att avverkningskostnaden ökar. Förslag är att lämna
 • Placering
  Avverkningsplanera så att du skapar hänsynen i beståndsgränsen. Då kan även beståndet bredvid nyttja den hänsyn du ställt i kanten mellan bestånden.
 • Äldre träd
  Dessa är oftast stora och grova och utviker sig från de övriga delarna i beståndet. Dessa kan då lämnas som evighetsträd då de ändå är för stora och svårhanterliga i virkesledet. De är mycket vackare och mäktigare att bara lämna dessa för fri utveckling.
 • Döda träd
  Gör stor nytta för naturvården, varför dessa ska lämnas. Låt dem stå kvar, alternativt fäll  dem och låta dem ligga.

Det är bra att tänka till lite innan avverkningen startar så att du inte själv förlorar på avverkningen vad avser både ekonomi och hänsyn. En bra planering av avverkningen innan start är att föredra så att resultatet blir så bra som möjligt. 

Våra entreprenörer är duktiga på att planera avverkningen innan start så att vi gör rätt från början till slut.

Generell naturvård är anpassad till den svenska FSC® - och PEFC-standarden.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Rekordstora angrepp av granbarkborre även nästa år

Rekordstora angrepp av granbarkborre även nästa år

Även nästa år kommer skadorna av granbarkborre på skogen i Sydsverige att ligga på årets rekordnivåer. I bästa fall. Blir sommaren torr och varm kan skadorna femdubblas. Det visar nya beräkningar. Därför bildas nu en krisgrupp tillsammans med skogsbruket för att om möjligt begränsa skadorna.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.
Hon är med och bekämpar barkborrarna

Hon är med och bekämpar granbarkborren

Kerstin Ström från Skogsstyrelsen i Växjö, är en av dem som jobbar med granbarkborrefrågan.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
En resa bakåt i tiden

En resa bakåt i tiden

En undanskymd jordkällargrund har huggits fram av ett maskinlag på distrikt Kalmar.
Julgranen, en riktigt grann ljusspridare.

Julgranen – från granruska till pyntad prydnad

​En grann ljusspridare. Förr var den ett tecken på julens ankomst och ett skydd mot onda krafter. Traditionen med julgran är djupt rotad hos oss svenskar och många av oss skulle inte kunna tänka sig en jul utan pyntad gran. Kan du historien om julgranen?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Lussekatter till Luciafirandet

Lussekatter till Luciafirandet

​Lussekatter, lussebullar eller saffranskusar – kär bulle har många namn. Vad vore julen utan saffransbröd? Här får du ett recept på saftiga och goda bullar.

Kura skymning i vinter

Kura skymning i vinter

​Att "kura skymning" är en gammal nordisk tradition som är lätt att  ta till sig även för stressade nutidsmänniskor. En stunds lugn och stillhet innan ljusen tänds och kvällens sysslor tar vid.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.