Sydved.se / Senaste nytt / Nytt från distrikten / Hässleholm / Poppeldagen i Sångeltorp
Möt Sydved
Poppeldagen i Sångeltorp

Poppeldagen i Sångeltorp

I helgen hölls en temadag om poppel och hybridasp utanför Genarp. Det var poppel som var mest i fokus när poppelforskarna Almir Karacic och Henrik Böhlenius berättade om nyetablering och skötsel. Skogsstyrelsen och länsstyrelsen redogjorde för lagar och regler, vad gäller igenplantering och olika stöd som man kan söka.

Fördelen med poppel gentemot asp, är framför allt den enklare etableringen och större chanser att lyckas med sin plantering. 

Poppeln är inte alls är lika betesbegärlig som aspen och slipper därför oftast att hägnas. Däremot är det viktigt med förberedelserna för båda inför planteringen och i plantstadiet.

Ogräsbekämpning

Det är A och O med ogräsbekämpning för att plantorna ska komma igång och växa bra. Är det nedlagd åkermark man planerar att plantera igen så är rekommendationen att först bekämpa med roundup eller liknande innan plöjning och harvning, plus en eventuell sprutning igen några veckor innan plantering om det ser ut att behövas. 

1100 plantor/hektar

Plantförbandet  bör ligga på ca 3 x 3 meter och då hamnar man på 1100 plantor/hektar. De finns några olika sätt att få upp poppel. Det enklaste är en framtagen barrotsplanta som fungerar på de flesta marker. Annars finns det sticklingar i olika längder som man stoppar ner i jorden, som sedan rotar sig. De finns i längderna från 30-40 cm till 2 meters käppar. De kortare ställer högre krav på marken och markbearbetningen innan och är därför ett sämre alternativ att plantera på skogsmark.

När plantorna eller sticklingarna väl är på plats så är det noga att fortsätta hålla ogräs fritt mellan och runt plantorna de två första åren. Därför kan det vara idé att lägga planteringsraderna så man kommer emellan med sin traktor och fräs/kultivator ca två gånger om året för optimal etablering och tillväxt.

Poppel bidragsberättigad

Poppel på åkermark räknas som energiskog och är bidragsberättigad under förutsättning att man skördar de inom 20 år. Det är också den förväntade omloppstiden, och under den tiden så kan det med bra förutsättningar växa med en medeltillväxt på upp till 30-35 m3sk per hektar och år. Därmed så producerar den 3-4 gånger mer virke än gran på samma mark.

Beståndet ovan är andra generationens poppel. Marken var tidigare öppen odlad mark som planterades igen med poppel i slutet på 80-talet. Sedan dess har en generation vuxit upp som avverkades för 14 år sedan. Här är resultatet från stubbskotten efter den generationen.

 

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Hon är med och bekämpar barkborrarna

Hon är med och bekämpar granbarkborren

Kerstin Ström från Skogsstyrelsen i Växjö, är en av dem som jobbar med granbarkborrefrågan.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.
En resa bakåt i tiden

En resa bakåt i tiden

En undanskymd jordkällargrund har huggits fram av ett maskinlag på distrikt Kalmar.
Julgranen, en riktigt grann ljusspridare.

Julgranen – från granruska till pyntad prydnad

​En grann ljusspridare. Förr var den ett tecken på julens ankomst och ett skydd mot onda krafter. Traditionen med julgran är djupt rotad hos oss svenskar och många av oss skulle inte kunna tänka sig en jul utan pyntad gran. Kan du historien om julgranen?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Saffransbiscotti

Biscotti med smak av saffran

​Biscotti, den italienska skorpan, har blivit en svensk klassiker. Passar utmärkt till glöggen!

Kura skymning i vinter

Kura skymning i vinter

​Att "kura skymning" är en gammal nordisk tradition som är lätt att  ta till sig även för stressade nutidsmänniskor. En stunds lugn och stillhet innan ljusen tänds och kvällens sysslor tar vid.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.