Möt Sydved
Vardagshjältar på mitten – Henrikssons Skogsentreprenad, med framtiden runt hörnet

 Uffe Arvidsson utanför cockpit till sin John Deere 1070E.

Vardagshjältar på mitten – Henrikssons Skogsentreprenad

På temat vardagshjältar i skogen hittar sydved.se Henrikssons Skogsentreprenad i en eftersatt grangallring i Falkenbergs inland. Ulf är distriktets färskaste fullblodsproffs med både skördare och skotare.

​Han navigerar sin JD 1070 E som om han aldrig gjort annat. I kölvattnet smyger delägaren, tillika farsan Anders, mjukt fram med sin JD 810 E och lastar vant massaved och timmer längs stickvägen.

– Jag trivs fantastiskt bra med det jag gör idag, svarar Ulf spontant på frågan om hur han ser på sin yrkesroll och kontakterna med uppdragsgivare i form av skogsägare och Sydved.

Utmaningen att, i samråd med dessa, få förädla ett skogsbestånd via exempelvis gallring triggar mig varje dag. Ända sedan starten har vi också haft förmånen att gallra åt ett av de större godsen i Halmstadstrakten. Jag upplever det som extra stimulerande att få jobba med godsets egen personal och förutom arbete i traditionella gran- och tallbestånd också gallra  sitka, lärk och douglas med mera.

Sydved i framkant i sydsvensk drivningsteknik

Förbättringsområden enligt Ulf är branschens och Sydveds förmåga att kommunicera budskapet om fördelarna med ett aktivt skogsbruk, och att visa på och nå ut med vad vi är duktiga på.                                                                                                                                                                       

Han anser att S​ydved ligger fortsatt i framkant i kunskap om skogsskötsel och sydsvensk drivningsteknik, och vill att Sydved blir ännu bättre på att förmedla det.

​Han vill använda samma teknik för att locka fler unga till skogen: information och positiv beslutspåverkan om varierande yrkesval, alltifrån biologi till high tech i kombination med frihet och förmånen att få vistas i det gröna rummet.

Lite mer, lite bättre ...

På frågan vad han gör du om fem år svarar Ulf utan betänketid:

– Samma som idag, kanske lite mer, kanske lite bättre, kanske lite snabbare.                                                                                                  

Vad han exakt menar får tiden utvisa och sydved.se önskar honom och företaget all lycka till  framöver.

Anders i cockpit på 810E.
Henrikssons in action i halländsk grangallring.

Anders Hernriksson inne i cockpiten på John Deere 810E. Henrikssons in action i halländsk grangallring.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Ett hektiskt yrkesliv i storstaden

Bekymmersfritt skogsägande på distans

​Ett hektiskt yrkesliv i storstaden lämnar inte mycket tid över för röjning och plantering. Ändå kan man ha ett bekymmersfritt skogsägande på distans. Per och Åsa Hultengård har hittat rätt balans mellan eget arbete och köpta tjänster. Det ska vara roligt att äga skog!

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Artikelbild

Benchmarking mellan distrikten: klengallring och skogsbränsle

Lite för sällan får vi Sydvedare, fyllda med skoglig erfarenhet, tillfälle att utbyta erfarenheter och goda idéer i skogsskötselfrågor till nytta för ditt skogsbrukande. Helt nyligen gavs dock ett sånt tillfälle, då distrikt Älmhult gästade den östra delen av distrikt Hylte för att diskutera klengallring och uttag av skogsbränsle.
Fladdermusen - den nattlige jägaren

Fladdermusen – den nattlige jägaren

​Fladdermöss anses av många vara mystiska och lite skrämmande. Kanske för deras utseende och nattliga vanor? Här bekantar vi oss med våra svenska  fladdermöss som enbart livnär sig på insekter.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Chokladtryffel och annat gott

Chokladtryffel och annat gott

Pröva och gör egna chokladtryfflar som med en kopp kaffe blir en perfekt avslutning på en festmåltid. Fridas fudge och chokladgodis med ris och russin är annat smarrigt godis för den sötsugne.

Mat över öppen eld

Mat över öppen eld

​Laga mat över den öppna elden är lika härligt på långvandringen som på dagsutflykten. Och allting smakar ju som bekant bättre med utomhusluften som krydda.

Möt tre studenter som ser framtiden i skogen

Möt tre studenter som ser framtiden i skogen

​Ekonomiskt ovärderlig. Sysselsättningsmässigt betydelsefull. Miljömässigt livsavgörande. Ändå vet svenska folket i allmänhet väldigt lite om svenskt skogsbruk och skogsindustrin. Vi åkte till Linnéuniversitetet för att prata med tre studenter som alla ser framtiden i skogen.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Hasselmus

Hasselmus

​Inte många har sett den – den nattaktiva, vintersovande och oemotståndligt söta hasselmusen. Helst vistas den i täta, snåriga buskar eller träd.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Spår från en gammal järngruva

Sydvedaren Daniel Axelsson gjorde en ovanlig upptäckt i trakterna kring Ramkvilla. Insprängt bland träden hittade han tunnel eller en så kallad "stollgång".
Sundbergs Åkeri har gått över till det förnybara bränslet HVO.

HVO – klimatsmart bränsle som ger miljövänligare transporter

​Sundbergs Åkeri, som transporterar virke åt Sydved, har helt gått över till det förnybara bränslet HVO. Ett klimatsmart alternativ till fossil diesel som kommer att sänka lastbilarnas koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Skogskväll med inslag av energi och ekonomi i Bottnaryd.

Skogskväll i Bottnaryd

Torsdagen den 8 november anordnades en välbesökt skogskväll i Bottnaryd, med inslag av ekonomi och energi. Uppemot hundra skogsägare från närområdet strålade samman under denna kväll.