Möt Sydved
Gallringseftermiddag på Träthult.

Inspirerande gallringseftermiddag på Träthult

Adam Svensson inköpare i Västerviks kommun hade bjudit in markägare i området för en inspirerande eftermiddag i gallringsskogen på Träthult gård i Norra Tjust, Helgenäs.

​Under fredagseftermiddagen den 13 november samlades en gallringsintresserad skara skogsägare på Träthult gård i Norra Tjust, Helgenäs. Adam Svensson inköpare i Västerviks kommun hade bjudit in markägare i området för en inspirerande eftermiddag i gallringsskogen.

Dagen började med fältlunch i form av grön ärtsoppa från Åtvidabergs Hotell och Restaurang där ingen gick hungrig ifrån serveringen.

De senaste forskarrönen

Deltagarna fick ta del av Sydveds syn på gallring och de senaste forskarrönen kring skogsskötsel.  Anders Ehrenström, ansvarig för Sydveds gallringsakademi, berättade bland annat om stickvägsbredd och kvalitet i gallring.

Sydveds gallringspolicy där vi reglerar maximal vägandel, skadeandelar och uttag med mera diskuterades.

Det viktigaste man ska tänka på som skogsägare är egentligen inte gallringen, det är ungskogsröjningen. Utan röjningen eller med en bristfällig röjning kan man inte skapa friska och sunda bestånd att gallra i. Våra gallringsmallar i skogen baseras på att man sköter ungskogarna.

Sydveds årliga kvalitetskontroller

Vidare berättade Anders om Sydved årliga kvalitetskontroller och att distrikt Kalmar ligger långt fram med det ständigt pågående kvalitetsarbetet i våra uppdrag. En trygghet för dig som anlitar Sydved i din skog.

Dan J Skog och Gallring  med hans entreprenör Thomas Thorsell som sedan många år utfört gallringar för distriktet fanns också på plats. Besökarna fick en inblick i Dans entreprenadföretag och hur verksamheten bedrivs med två skördare och två skotare.

Ett stort tack till markägarevärden Fredrik Synnerstad som lät oss visa upp hans välskötta skog, tack även till Björn Synnerstad som berättade om fastighetens historia och framtida mål.

Hur ofta använder du din röjsåg?

 

Träthult2.JPG 

Artikelbild

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Julbocken – föregångare till tomten

Julbocken – föregångare till tomten

Julbocken har en lång tradition i svenskt julfirandet och förekom förr i tiden i olika skepnader under juletid.

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Kura skymning i vinter

Kura skymning i vinter

​Att "kura skymning" är en gammal nordisk tradition som är lätt att  ta till sig även för stressade nutidsmänniskor. En stunds lugn och stillhet innan ljusen tänds och kvällens sysslor tar vid.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Saffransbiscotti

Biscotti med smak av saffran

​Biscotti, den italienska skorpan, har blivit en svensk klassiker. Passar utmärkt till glöggen!

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.