Sydved.se / Senaste nytt / Nytt från distrikten / Kalmar / Skaffa dig koll på skogsbilvägen
Möt Sydved
Skaffa dig koll på skogsbilvägen

Skaffa dig koll på skogsbilvägen

Jonas Augustsson, logistiker på Sydved, tipsar om hur en bra skogsbilväg ska se ut. Till exempel bör man se till att det inte hänger grova grenar längre ner än 4,5 meter där lastbilen ska gå.

​Som ny inköpare är det mycket information som ska tas in och processas på kort tid. En utmaning som är väldigt roligt och lärorik! Sällan blir inlärningsprocessen så lyckad och lärorik som ute i fält med en mer erfaren kollega.

Lyfta blicken!

En dag i början av november träffade jag Jonas Augustsson, logistiker på Sydved och med lång erfarenhet av att köra timmerbil. Det gör att han väl känner till timmerbilarnas utmaningar ute på skogsbilvägarna.

Vi gav oss ut på en fastighet där jag höll på att planera gallring ute i fält. När vi kom in på skogsbilvägen, så påpekade Jonas direkt om hur viktigt det var att lyfta blicken som inköpare och kolla efter om det finns grova grenar som hänger ner lägre än 4,5 meter där det är tänkt att bilarna ska gå.

Hänger grenarna för långt ner är det väldigt viktigt att åtgärder tas för att bilarna ska ha fritt ovanför. I värsta fall får timmerbilarna skador på sig och får vända tillbaka och rapportera in att vägen är oframkomlig, hur fin och bred själva skogsbilvägen än må vara.

Mjuk kurva i vändplan

Jonas påpekade även att om det i kurvor fanns hinder på ena sidan i form av stenblock i större storlek så måste det vara fritt från liknande hinder på andra sidan av kurvan just för att timmerbilen ska kunna ta ut svängen ordentligt och komma runt hinder utan skada.

Vi tog även en titt på en vändplan där Jonas tipsade om vikten av en mjuk kurva in i vändplanen för att timmerbilen ska kunna vända och positionera sig på ett förmånligt sätt för att sedan kunna lasta och komma ut igen utan besvär.

Det är även viktigt att hålla rent från sly och annan vegetation längs med skogsbilvägarna som kommer upp snabbt på grund av mycket ljusinsläpp.

Minskar extraarbete och stress

Sammanfattningsvis tar jag med mig flera lärdomar från detta möte:

  • Lyft blicken, håll rent från grövre grenar och stammar som hänger ut längs vägen upp till 4,5 meter från marken.
  • Se till att det endast finns hinder på ena sidan av vägen i kurvor.
  • Se till att vändplanen möter åkeriernas krav.
  • Håll rent från stammar och sly längs med vägen för att minska risk för skador på timmerbilar och därmed minska stressen för förarna.

Om alla dessa kriterier uppfylls kan alla inblandade parter vänta sig ett framgångsrikt resultat även vid utforsling av virket från fastighet till industri.

Det minskar extraarbete och stress för alla inblandade, som markägaren som vill ha ut sitt virke från skogen, inköparen som ska planera att detta blir gjort på ett bra och smidigt sätt och åkerierna som ogärna vill se onödiga skador på sin materiel och få ut volymer i skogen på ett effektivt sätt.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Artikelbild

Nygallrat utanför Brösarp

Gyllebo Skogsentreprenad har gjort en tredje gallring i ett tallbestånd utanför Brösarp.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.
Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Mustig gulaschsoppa

Mustig gulaschsoppa

Efter en härlig tur i skidspåret eller en rask promenad i skogen kan man behöva fylla på energin. Njut av en mustig gulaschsoppa med doft av kummin efter välförrättat värv.

Artikelbild

Spår av varg i nysnön

En snöig morgon i januari såg Sydveds inköpare Christer Olsson dessa tydliga spår av varg precis framför sin bil.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.