Sydved.se / Senaste nytt / Nytt från Sydved
Möt Sydved
Extremt hög brandrisk i södra Sverige

Extremt hög brandrisk i södra Sverige

SMHI varnar nu för extremt hög brandrisk i södra Sverige. Samtidigt har brandrisken minskat något på andra håll. Det är stora skillnader över landet, men också lokalt. Det finns därför fortfarande all anledning att vara försiktig i skogsbruket och följa skogsbrukets gemensamma riktlinjer för att undvika nya skogsbränder.

​SMHI:s brandriskprognos visar att risken för skogsbränder just nu är extrem hög i södra Sverige. På andra håll minskar riskerna, och skogsägare vill komma igång igen med skogsbruket. Men det krävs noggranna lokala bedömningar och särskilda säkerhetsåtgärder enligt skogsbrukets gemensamma riktlinjer och att man som skogsägare följer prognoserna.

Stora lokala variationer

– Vi ser nu att skogsbruket vill öka sin omfattning i takt med att brandrisken minskar och de flesta aktörerna följer de väl inarbetade rutiner som finns när det är hög brandrisk. Samtidigt ser vi att förhållandena skiljer sig åt över landet och det kan vara stora lokala variationer. I det läge vi är nu med långvarig torka och hög värme, kan det efter ett regn snabbt vara hög brandrisk igen, så det gäller att vara fortsatt vaksam, säger Carl Appelqvist, nationell skadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Anpassa aktiviteter efter brandriskvarningarna

För mindre skogsägare som är självverksamma finns en hel del man kan göra för att undvika en skogsbrand när man till exempel avverkar och använder röj- eller motorsåg:

  • Följ alltid brandriskvarningarna och anpassa dina aktiviteter efter dessa.
  • Ta med brandvakt.
  • Utför arbetet på natten eller tidig morgon.
  • Byt till andra objekt där brandrisken är lägre.
  • Undvik att arbeta ensam.
  • Förbered alltid hur du kan larma 112.

Storskogsbruket har i dag väl utarbetade riktlinjer för hur arbetet ska bedrivas när det är brandrisk. Riktlinjerna togs fram efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014. De beskriver bland annat vilken utbildning personalen ska ha och hur skogsmaskiner ska vara utrustade för att undvika och släcka bränder.

Ett särskilt brandriskindex följs dagligen, det görs lokala regnobservationer, experter kallas in och man säkrar upp arbetet med brandpumpar, brandvakter och brandgator.

Drabbad av skogsbränder sommaren 2018?

Är du en av många skogsägare som drabbats av sommarens skogsbränder? Skogsstyrelsen kan ge dig råd och vägledning i hur du ska hantera din brandskadade skog. 

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!