Sydved.se / Senaste nytt / Nytt från Sydved / Intensiv höst i torkans spår
Möt Sydved
Intensiv höst i torkans spår

Intensiv höst i torkans spår

En blöt höst med svåra drivningsförhållanden avlöstes av en sträng och lång vinter med
mycket snö. Och på det en rekordtorr sommar där varje avverkning fick utvärderas mycket
noga för att inte riskera orsaka bränder. "Vi lär oss hela tiden. Anpassar flöden, arbetssätt och rutiner. Vi har trots dessa olika "extremväder" klarat att leverera virke till industrin. En industri som i konjunkturläget och valutasituationen dessutom snurrar för fullt och satsar för framtiden", säger Thomas Agrell, virkeschef på Sydved.

​– När vi sätts på prov visar det sig vilket gott samarbetsklimat det finns genom hela kedjan. Nya rutiner som vi bygger upp fungerar snabbt och det gör att helheten i skogen har vässats. Dialogen
mellan industri, Sydved, entreprenörer, åkare och skogsägare har blivit tätare. Alla drar åt samma håll för att vara flexibla och kunna parera väderförhållanden, beskriver Thomas Agrell.

Ett exempel är att massabruken varierat recepten för att balansera olika sortiment.

– Mixen av flis, tall, gran, löv har anpassats utifrån tillgång och det har fungerat väldigt bra. Med god kvalitet på massa och papper. I avverkningsskogen har apteringen av virket varit en viktig
faktor.

– Skog på rot har apteringsanpassats för att se till att virket hamnar där det behövs mest. Skogsägaren får betalt för "rätt" sortiment precis som tidigare, men vi som virkesbolag ser till att virket går till den industri där behovet är störst. Vi har också anpassat varje avverkning för att kunna hantera de torra skogsmiljöerna; genom att byta bestånd, köra på natten och vara noga med extra tillsyn.

Lokal avsättning

En annan tydlig trend är att industrin fortsätter att investera i innovation och produktutveckling.

– Resultatet av de goda tiderna som varit i rådande konjunktur används direkt i att investera för framtiden, säger Thomas Agrell.

Produkter som bedöms ha sämre framtidsutsikter byggs bort och fabrikerna ställer om till nya produkter.

– Ett sätt att framtidssäkra industrin. Och såklart positivt för alla som äger skog och vill ha en nära avsättning för sitt virke.

Ett exempel är Stora Enso Hylte där man satsar över 70 miljoner i nya maskiner för utveckling och bearbetning av grövre fibrer för fiberkomposit. På liknande sätt bygger Stora Enso om finpappersbruket i Oulo, Finland till kartong- och kraflinerbruk.

– Det visar att skogen har produkter värda att satsa på. Svårslaget med naturlig hållbarhetsprägel dessutom.

Håll koll på baggarna

Inför hösten ser han dock två orosmoln på en annars klarblå skogshimmel.

– Vi vet att varmt vatten i haven som det blir efter en sådan här sommar ökar risken för höststormar. Sedan ser vi nu sannolikt en tredje svärmning av granbarkborren i södra Sverige. Det är mycket ovanligt.

Uppmaningen är därför att hålla koll på dina bestånd. Gärna med tätare intervall än normalt.

– Vid angrepp, avverka snabbt och få ut virket ur skogen. Helst med baggarna kvar i träden. Tänk på att de vattentörstande träden är mindre motståndskraftiga så hellre avverka lite för mycket än
att inte riskera få ut allt. Vi har sett att angreppen kan fortsätta i kanter och angränsande bestånd. Kolla också om du har några områden som är extra stormkänsliga och rådgör med din Sydvedare
om lämpliga åtgärder för dessa, tipsar Thomas Agrell.

1 september 2018

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Inga nyheter hittades.

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Ingen kan gallring som vi

Ingen kan gallring som vi

​Just nu har vi ett starkt erbjudande för din gallring. För mer informationom vilka fördelar det innebär i just din skog är du välkommen att vända dig direkt till din Sydvedare. Klicka på kartan överst på sidan så hittar du din Sydvedare.

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

Spotify hjälper oss förstå skogsindustrins digitalisering

​Den digitala omvandlingen som successivt förändrar vår vardag och vårt sätt att leva kan knappast ha undgått någon. Våra bankärenden blir digitala, samtidigt som vi anammar musik- och underhållningstjänster som Spotify och Netflix. På Sydved finns Frida Magnusdotter Ivarsson som genomför ett forskningsprojekt om digitalisering och svensk skogsindustri.

Sydved söker en logistiker

​Vill du jobba i en framtidsbransch i ett av landets mest intressanta skogsföretag? Trivs du med att ha många olika kontakter och uppskattar ett varierande och fartfyllt jobb? Då kanske du är vår nya logistiker!

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.

Bössmakarkonsten - hantverk i väldsklass

Svenskt hantverk i världsklass

​Möt Dino Wildt, Stanley Stoltz och Jan Ström. En trio som tillverkar bössor och knivar i absolut världsklass. Tillsammans är de ett starkt team som tillverkar jaktvapen och knivar från råämne till färdiga vapen.

Artikelbild

Nu är jakten i gång

Hösten börjar göra sitt intåg och i måndags drog älgjakten igång i de södra delarna av landet. I ett jaktlag i skogarna runt Älmhult är älgtjuren inte lovligt, men ett fotografi i farten förevigade händelsen.
Inspiration Äggmacka med avokado och chili

Äggmacka med avokado och chili

​Varför nöja sig med ett ägg rakt upp och ner? Gör lite mer av äggen i år! Testa äggmacka med avokade och chili.

Vårda dina planteringar

Vårda dina planteringar!

​Skogsägare som planterade i våras bör redan vid sommarens slut göra en första koll av återväxten.

Julgransskötsel i Degeberga

Julgransskötsel i Degeberga

Efter ett distriktsmöte gjorde distikt Hässleholm ett studiebesök hos Gunnars Granar i Degeberga. Tillsammans träffade distriktet Gunnar Göthner och besökte hans julgransodling som går under namnet Gunnars granar.​

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Instagram: En vacker höstdag i skogen
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Fem snabba frågor med nya distriktschefen Mattias Sjödin

Möt Mattias Sjödin, ny distriktschef på distrikt Aspa. Ny på Sydved är han däremot inte, utan kommer senast från skogsbruksavdelningen i Jönköping.

Skogsdag i Ebbehult utanför Nybro. Skogsskötsel i fokus.

Skogsskötsel i fokus på skogsdag i Ebbehult

​Skogsskötsel och spår av sommarens torka var ämnen som engagerade besökarna på skogsdagen i Ebbehult den 28 september.

Sydved på Instagram: Nu 1000 följare!

1000 följare på Sydveds Instagram

​Nu firar vi att Sydved har fått 1000 följare på Instagram. Ett stort tack till alla som följer oss!

Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

​Sydvedaren Tina delar med sig av sin betraktelse om hösten, och livet. På fritiden skriver hon bland annat i tidskriften Populär Poesi.

Rödräven är en duktig jägare.

Rödräv

​Här har vi en duktig jägare som mättar magen med åkersorkar, fåglar, harar och emellanåt ett och annat rådjur. Och kanske är det rävens skicklighet som jägare som ligger till grund för talesätten en räv bakom örat och listig som en räv. Konstateras kan i alla fall att räven är ett av de vilda djur som tilldragit sig störst intresse i folktron.

På Lugnås utanför Mariestad: Nygallrat med produktionsfokus

Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås

​Med starkt produktionsfokus och åtta kilometers strandgräns mot Vänern är gallringen strategiskt viktig på Sjöberg. Rätt gallrad, i rätt tid får granen en rejäl skjuts i tillväxten och goda chanser att klara de friska vindarna. Möt  skogsägarna som gallrar tidigt för att få stabila bestånd.

Ljus framtid för skogsstudenter

Ljus framtid för skogsstudenter

​Stark konjunktur. Satsande industri. Ökad produktionskapacitet. Stora pensionsavgångar. Faktorer som tillsammans talar för att framtiden för dig som väljer en utbildning med skoglig inriktning är ljus. Attraktiva jobb på innovativa företag med etablerade varumärken väntar.