Sydved.se / Senaste nytt / Nytt från Sydved / Intensiv höst i torkans spår
Möt Sydved
Intensiv höst i torkans spår

Intensiv höst i torkans spår

En blöt höst med svåra drivningsförhållanden avlöstes av en sträng och lång vinter med
mycket snö. Och på det en rekordtorr sommar där varje avverkning fick utvärderas mycket
noga för att inte riskera orsaka bränder. "Vi lär oss hela tiden. Anpassar flöden, arbetssätt och rutiner. Vi har trots dessa olika "extremväder" klarat att leverera virke till industrin. En industri som i konjunkturläget och valutasituationen dessutom snurrar för fullt och satsar för framtiden", säger Thomas Agrell, virkeschef på Sydved.

​– När vi sätts på prov visar det sig vilket gott samarbetsklimat det finns genom hela kedjan. Nya rutiner som vi bygger upp fungerar snabbt och det gör att helheten i skogen har vässats. Dialogen
mellan industri, Sydved, entreprenörer, åkare och skogsägare har blivit tätare. Alla drar åt samma håll för att vara flexibla och kunna parera väderförhållanden, beskriver Thomas Agrell.

Ett exempel är att massabruken varierat recepten för att balansera olika sortiment.

– Mixen av flis, tall, gran, löv har anpassats utifrån tillgång och det har fungerat väldigt bra. Med god kvalitet på massa och papper. I avverkningsskogen har apteringen av virket varit en viktig
faktor.

– Skog på rot har apteringsanpassats för att se till att virket hamnar där det behövs mest. Skogsägaren får betalt för "rätt" sortiment precis som tidigare, men vi som virkesbolag ser till att virket går till den industri där behovet är störst. Vi har också anpassat varje avverkning för att kunna hantera de torra skogsmiljöerna; genom att byta bestånd, köra på natten och vara noga med extra tillsyn.

Lokal avsättning

En annan tydlig trend är att industrin fortsätter att investera i innovation och produktutveckling.

– Resultatet av de goda tiderna som varit i rådande konjunktur används direkt i att investera för framtiden, säger Thomas Agrell.

Produkter som bedöms ha sämre framtidsutsikter byggs bort och fabrikerna ställer om till nya produkter.

– Ett sätt att framtidssäkra industrin. Och såklart positivt för alla som äger skog och vill ha en nära avsättning för sitt virke.

Ett exempel är Stora Enso Hylte där man satsar över 70 miljoner i nya maskiner för utveckling och bearbetning av grövre fibrer för fiberkomposit. På liknande sätt bygger Stora Enso om finpappersbruket i Oulo, Finland till kartong- och kraflinerbruk.

– Det visar att skogen har produkter värda att satsa på. Svårslaget med naturlig hållbarhetsprägel dessutom.

Håll koll på baggarna

Inför hösten ser han dock två orosmoln på en annars klarblå skogshimmel.

– Vi vet att varmt vatten i haven som det blir efter en sådan här sommar ökar risken för höststormar. Sedan ser vi nu sannolikt en tredje svärmning av granbarkborren i södra Sverige. Det är mycket ovanligt.

Uppmaningen är därför att hålla koll på dina bestånd. Gärna med tätare intervall än normalt.

– Vid angrepp, avverka snabbt och få ut virket ur skogen. Helst med baggarna kvar i träden. Tänk på att de vattentörstande träden är mindre motståndskraftiga så hellre avverka lite för mycket än
att inte riskera få ut allt. Vi har sett att angreppen kan fortsätta i kanter och angränsande bestånd. Kolla också om du har några områden som är extra stormkänsliga och rådgör med din Sydvedare
om lämpliga åtgärder för dessa, tipsar Thomas Agrell.

1 september 2018

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Hon är med och bekämpar barkborrarna

Hon är med och bekämpar granbarkborren

Kerstin Ström från Skogsstyrelsen i Växjö, är en av dem som jobbar med granbarkborrefrågan.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.
En resa bakåt i tiden

En resa bakåt i tiden

En undanskymd jordkällargrund har huggits fram av ett maskinlag på distrikt Kalmar.
Julgranen, en riktigt grann ljusspridare.

Julgranen – från granruska till pyntad prydnad

​En grann ljusspridare. Förr var den ett tecken på julens ankomst och ett skydd mot onda krafter. Traditionen med julgran är djupt rotad hos oss svenskar och många av oss skulle inte kunna tänka sig en jul utan pyntad gran. Kan du historien om julgranen?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Lussekatter till Luciafirandet

Lussekatter till Luciafirandet

​Lussekatter, lussebullar eller saffranskusar – kär bulle har många namn. Vad vore julen utan saffransbröd? Här får du ett recept på saftiga och goda bullar.

Kura skymning i vinter

Kura skymning i vinter

​Att "kura skymning" är en gammal nordisk tradition som är lätt att  ta till sig även för stressade nutidsmänniskor. En stunds lugn och stillhet innan ljusen tänds och kvällens sysslor tar vid.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.