Sydved.se / Senaste nytt / Nytt från Sydved
Kunskap
Artikelbild

Nu ska stormvirket ut ur skogen

Skadorna efter stormen Egon är mycket spridda i hela Götaland. Nu gäller det att få ut virket i tid för att minska risken för allvarliga insektsangrepp på den friska stående skogen.

Stormen Egon fällde enligt en gemensam inventering av berörda skogsföretag och Skogsstyrelsen mellan 2,5 och 3 miljoner skogskubikmeter skog i Götaland. Skadorna är mycket spridda, men mest drabbat är Västra Götalands län och Jönköpings län. Det är i huvudsak enstaka träd i bestånden och kantzoner i utsatta lägen som har fällts av stormen.

Spridda vindfällen

På Sydved pågår nu arbetet med att upparbeta det stormfällda virket. Upparbetningen försvåras av att volymerna är mycket spridda i hela Götaland. Leverantörer med stormfälld skog som ännu inte har kontaktat sin Sydvedare, uppmanas att snarast göra det. Det fortsatta avverkningarbetet kan då planeras så att det blir så effektivt som möjligt.

Risk för skogsskadeinsekter

Spridda vindfällen ökar också risken för omfattande angrepp av granbarkborren. För att klara den friska stående skogen är det därför viktigt att upparbeta vindfällena. Antingen med hjälp av Sydved eller på egen hand.

Stormskadat granvirke och övrigt granvirke avverkat före den 1 juni ska vara transporterat till industri eller terminal senast den 1 juli i år.

Till sist; upparbetning av stormfälld skog kräver mycket kunskap och erfarenhet. Arbeta aldrig ensam och sätt alltid säkerheten främst!

 

​Granbarkborren

En av granskogens allvarligaste skadegörare. Blir barkborrarna för många kan de angripa och döda stående levande granar.

Svärmar när temperaturen stiger över 18 grader, ofta i maj. De lämnar sina övervintringsplatser för att leta efter lämpliga träd – gärna vindfällen – att lägga sina ägg i.

Om det är ett stående levande träd som angrips möts barkborrarna av trädets försvar, bland annat rinnande kåda. För att övervinna trädets försvar måste många barkborrar angripa trädet samtidigt. När de borrar sig in genom barken infekterar de trädet med blånadssvampar som försämrar kvaliteten på virket.

Merparten av föräldradjuren lämnar yngelplatsen efter några veckor och gör ett nytt gångsystem, en så kallad syskonkullsvärmning. Efter det dör föräldradjuren. Den nya generationen övervintrar i marken eller under barken på den angripna granen. De lämnar trädet som de har utvecklats i genom runda hål som leder ut genom barken.

barkborre6_Annie Svensson.jpg Foto: Annie Svensson

 

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Artikelbild

Benchmarking mellan distrikten: klengallring och skogsbränsle

Lite för sällan får vi Sydvedare, fyllda med skoglig erfarenhet, tillfälle att utbyta erfarenheter och goda idéer i skogsskötselfrågor till nytta för ditt skogsbrukande. Helt nyligen gavs dock ett sånt tillfälle, då distrikt Älmhult gästade den östra delen av distrikt Hylte för att diskutera klengallring och uttag av skogsbränsle.
Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

På Skeinge Säteri hade familjen Brunnström precis genomfört ett generationsskifte när ödet drog ur proppen. I valet mellan fritt fall och hårt arbete valde Katarina Brunnström det senare och nu är livspusslet på Skeinge omlagt. Annorlunda, men lika vackert.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Nu återupptäcker vi konsten att tälja.

Nu återupptäcker vi konsten att tälja

I jakten på avstressande och meningsfulla fritidssysselsättningar har vi börjat tälja igen. Att tälja är roligt, billigt och en kreativ utmaning för både nybörjare och erfarna. ​

Sundbergs Åkeri har gått över till det förnybara bränslet HVO.

HVO – klimatsmart bränsle som ger miljövänligare transporter

​Sundbergs Åkeri, som transporterar virke åt Sydved, har helt gått över till det förnybara bränslet HVO. Ett klimatsmart alternativ till fossil diesel som kommer att sänka lastbilarnas koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Stora Enso och Gasum ingår samarbete om att göra förnybar energi av spillvatten.

Satsning på biogas på Nymölla: förnybar energi av spillvatten

​Stora Enso och energibolaget Gasum bygger en biogasanläggning vid Stora Ensos pappersbruk i Nymölla. Anläggningen kommer att förvandla brukets spillvatten till förnybar energi.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Morgonen gryr på älgpasset i Harshult
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Skogsbilvägar och transport

Fakta skogsbilvägar och transport

​För att kunna bruka din skog rationellt behöver du ha bra skogsbilvägar. Bland annat för att det underlättar det vid olika skogsskötselåtgärder och för att det lättare för virkesbilarna att lasta och hämta virket.

Dovhjort

Dovhjort

På 1500-talet kom dovhjorten till Sverige och fanns då i hägn på gods och kungsgårdar. Nu finns flera vilda bestånd framför allt i landets sydligaste delar.

Skogen konung

Skogens konung

​En mycket ståtlig herre vilar ut i mossan. ​Denna granna tjur sågs i Härna. Kan han ha överlevt jakten?

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Spår från en gammal järngruva

Sydvedaren Daniel Axelsson gjorde en ovanlig upptäckt i trakterna kring Ramkvilla. Insprängt bland träden hittade han tunnel eller en så kallad "stollgång".

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Skogskväll med inslag av energi och ekonomi i Bottnaryd.

Skogskväll i Bottnaryd

Torsdagen den 8 november anordnades en välbesökt skogskväll i Bottnaryd, med inslag av ekonomi och energi. Uppemot hundra skogsägare från närområdet strålade samman under denna kväll.