Sydved.se / Senaste nytt / Nytt från Sydved
Kunskap
Artikelbild

Nu ska stormvirket ut ur skogen

Skadorna efter stormen Egon är mycket spridda i hela Götaland. Nu gäller det att få ut virket i tid för att minska risken för allvarliga insektsangrepp på den friska stående skogen.

Stormen Egon fällde enligt en gemensam inventering av berörda skogsföretag och Skogsstyrelsen mellan 2,5 och 3 miljoner skogskubikmeter skog i Götaland. Skadorna är mycket spridda, men mest drabbat är Västra Götalands län och Jönköpings län. Det är i huvudsak enstaka träd i bestånden och kantzoner i utsatta lägen som har fällts av stormen.

Spridda vindfällen

På Sydved pågår nu arbetet med att upparbeta det stormfällda virket. Upparbetningen försvåras av att volymerna är mycket spridda i hela Götaland. Leverantörer med stormfälld skog som ännu inte har kontaktat sin Sydvedare, uppmanas att snarast göra det. Det fortsatta avverkningarbetet kan då planeras så att det blir så effektivt som möjligt.

Risk för skogsskadeinsekter

Spridda vindfällen ökar också risken för omfattande angrepp av granbarkborren. För att klara den friska stående skogen är det därför viktigt att upparbeta vindfällena. Antingen med hjälp av Sydved eller på egen hand.

Stormskadat granvirke och övrigt granvirke avverkat före den 1 juni ska vara transporterat till industri eller terminal senast den 1 juli i år.

Till sist; upparbetning av stormfälld skog kräver mycket kunskap och erfarenhet. Arbeta aldrig ensam och sätt alltid säkerheten främst!

 

​Granbarkborren

En av granskogens allvarligaste skadegörare. Blir barkborrarna för många kan de angripa och döda stående levande granar.

Svärmar när temperaturen stiger över 18 grader, ofta i maj. De lämnar sina övervintringsplatser för att leta efter lämpliga träd – gärna vindfällen – att lägga sina ägg i.

Om det är ett stående levande träd som angrips möts barkborrarna av trädets försvar, bland annat rinnande kåda. För att övervinna trädets försvar måste många barkborrar angripa trädet samtidigt. När de borrar sig in genom barken infekterar de trädet med blånadssvampar som försämrar kvaliteten på virket.

Merparten av föräldradjuren lämnar yngelplatsen efter några veckor och gör ett nytt gångsystem, en så kallad syskonkullsvärmning. Efter det dör föräldradjuren. Den nya generationen övervintrar i marken eller under barken på den angripna granen. De lämnar trädet som de har utvecklats i genom runda hål som leder ut genom barken.

barkborre6_Annie Svensson.jpg Foto: Annie Svensson

 

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Hämtar in feed...

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Rökt vilt på helgmenyn

Rökt vilt på helgmenyn

​Förr rökte man köttet eller fisken för att maten skulle hålla längre. Nuförtiden väljer vi rökt mat för den goda smakens skull. Här tipsar vi om tillbehören som ger det lilla extra till det rökta och vilda!  

Artikelbild

Spår av varg i nysnön

En snöig morgon i januari såg Sydveds inköpare Christer Olsson dessa tydliga spår av varg precis framför sin bil.
Korsberga Skogsentreprenad har investerat i ny lastbilshugg

Korsberga Skogsentreprenad har investerat i ny lastbilshugg

Nu finns det en ny lastbilshugg som kör i Skaraborgs skogar. Det är Korsberga Skogsentreprenad som i decmeber fick sin nya lastbilshugg.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.