Sydved.se / Senaste nytt / Nytt från Sydved / Ny app för Sydveds entreprenörer
Möt Sydved
Artikelbild

Ny app för Sydveds entreprenörer

I december lanseras Sydveds app för entreprenörer. Appen är en förlängning av den populära appen för skogsägare, Min skog, och sedan tidigare finns även en app för Sydveds virkesinköpare. Nu tar vi steget fullt ut och lanserar en efterlängtad version för entreprenörer. Det här är appen som vet allt om uppdraget i din skog.

Inför arbetet får entreprenören Sydvedarens uppdragsbeskrivning digitalt i appen. Här finns all information; flygfoto, gränser, nyckelbiotoper, kulturlämningar och annan hänsyn, säger Urban Kloberg,  systemadministratör på Sydved.

Entreprenören kan också komplettera med egen information när uppdraget planeras; från bas- och stickvägar till genomgångar som gjorts tillsammans med skogsägaren. Information som sedan enkelt kan föras vidare till skördarföraren och skotarföraren. Det handlar om informationssäkring i alla led, förklarar Urban Kloberg.

I appen har entreprenören tillgång till fastighetsgränserna inom två kilometer från området som ska åtgärdas, samt kontaktuppgifter till grannarna om man av någon anledning skulle behöva nå dem.

Det är givetvis bara Sydveds entreprenörer som kan komma åt uppgifterna om ditt uppdrag och säkerheten är hög. Appen kommer att finnas tillgänglig för alla som jobbar för Sydved i din skog, alltså även de som röjer, markbereder och planterar.

En testpilot är röjningsexperten och manuellhuggaren Peter "Spiggen" Johansson. Han är mycket nöjd med utfallet. 

Appen underlättar mycket i planeringsarbetet. Häromdagen gick jag före en skördare och avverkade fröträd i en föryngring, då var det perfekt att bara mata över informationen i appen och skicka den vidare till skördarföraren. Appen bidrar till ytterligare effektivisering och kvalitetssäkring, vilket givetvis gynnar skogsägaren.  

 

Bilderna visar detta:

  • Så här kan uppdragslistan se ut för en skördarförare. Färgerna anger informationsstatusen på uppdraget.
  • En avverkning ritad av inköparen kompletterad med bro, basväg och kulturlämning tillagda i appen.
  • Entreprenören har planerat basvägar, stickvägar, broar och avlägg. Detta kan entreprenören sedan skicka till skördarföraren och skotarföraren.

 

Uppdragslista för skördarförare.      Avverkning ritad av inköparen. 

Entreprenören har planerat avverkningen. 

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Artikelbild

Benchmarking mellan distrikten: klengallring och skogsbränsle

Lite för sällan får vi Sydvedare, fyllda med skoglig erfarenhet, tillfälle att utbyta erfarenheter och goda idéer i skogsskötselfrågor till nytta för ditt skogsbrukande. Helt nyligen gavs dock ett sånt tillfälle, då distrikt Älmhult gästade den östra delen av distrikt Hylte för att diskutera klengallring och uttag av skogsbränsle.
Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

På Skeinge Säteri hade familjen Brunnström precis genomfört ett generationsskifte när ödet drog ur proppen. I valet mellan fritt fall och hårt arbete valde Katarina Brunnström det senare och nu är livspusslet på Skeinge omlagt. Annorlunda, men lika vackert.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!

Sundbergs Åkeri har gått över till det förnybara bränslet HVO.

HVO – klimatsmart bränsle som ger miljövänligare transporter

​Sundbergs Åkeri, som transporterar virke åt Sydved, har helt gått över till det förnybara bränslet HVO. Ett klimatsmart alternativ till fossil diesel som kommer att sänka lastbilarnas koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

Supergoda kanelbullar!

Supergoda kanelbullar!

​Vad vore livet utan kanelbullar? Ja, det kan man faktiskt fråga sig! Här får du ett klassiskt recept på kanelbullar.

Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Morgonen gryr på älgpasset i Harshult
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Skog och vilt

Fakta skog och vilt

​För många skogsägare är jakten en viktig del i skogsägandet. Utmaningen är att hitta en balans mellan god tillgång på vilt och en varaktig och värdefull virkesproduktion.

Linderödssvin – en härdig och tålig ras

Linderödssvin – en härdig och tålig ras

​Linderödssvinet har sitt ursprung i det gamla, svenska skogssvinet, som strövade i Sydsveriges bok- och ekskogar fram till slutet av 1800-talet.

Skogen konung

Skogens konung

​En mycket ståtlig herre vilar ut i mossan. ​Denna granna tjur sågs i Härna. Kan han ha överlevt jakten?

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Spår från en gammal järngruva

Sydvedaren Daniel Axelsson gjorde en ovanlig upptäckt i trakterna kring Ramkvilla. Insprängt bland träden hittade han tunnel eller en så kallad "stollgång".

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Skogskväll med inslag av energi och ekonomi i Bottnaryd.

Skogskväll i Bottnaryd

Torsdagen den 8 november anordnades en välbesökt skogskväll i Bottnaryd, med inslag av ekonomi och energi. Uppemot hundra skogsägare från närområdet strålade samman under denna kväll.