Sydved.se / Senaste nytt / Nytt från Sydved / Se upp för granbarkborren i vår!
Möt Sydved
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.

​I sommar och höst har stora områden i södra Sverige drabbats av omfattande angrepp av granbarkborren. De kraftigaste angreppen finns i sydöstra delarna av södra Sverige, främst östra Kronoberg, Blekinge och Kalmar. Det man ser är att det finns ett samband mellan de mest drabbade områdena och områdena med mest torka i sommar.

Kartlägg angreppen!

En stor del av granbarkborrarna övervintrar nedgrävda i marken, men det finns även en mindre del som övervintrar under barken. Under övervintringen dör en del av populationen. Torr kyla är inget problem för granbarkborren.

En mild och fuktig vinter är antagligen värre, eftersom mögel kan döda en hel del baggar. Baggarna kan också övervintra i bark som ramlat av virket under kvistning och annan hantering.

– Vintertid finns egentligen inte så många åtgärder du som skogsägaren kan göra för att bromsa angreppen. Det du kan göra är att kartlägga områden där du upptäckt barkborreangrepp. Så ta dig tid och gå en runda i din skog och sök efter angripna träd, och märk ut platser där du hittat angrepp, uppmanar Anders Ehrenström, skogsbruksutvecklare på Sydved.

Agera snabbt i vår

Men till våren, så fort värmen kommer, och allt vaknar till liv igen gäller det att agera snabbt, för att försöka bromsa angreppen. Sök- och plockmetoden gör då skäl för namnet och det är då, vid den första svämningen, som metoden gör bäst nytta. Leta upp angripna stående granar och se till att snabbt avverka och transportera bort dem från skogen.

– Är det små angrepp kanske man kan lösa det själv, i annat fall kan man behöva hjälp och då kan man kontakta sin Sydvedare. Vid större angrepp kan det vara läge att avverka hela beståndet. Gör man det i rätt tid får man ut träden med baggarna i, säger Anders Ehrenström.

Rädda virkesvärdet

Hur hittar man då angripna träd?
– Granar som dött av angreppen blir med tiden bruna och är lätta att urskilja. Men dessa träd är inte problemen, barkborrarna har lämnat trädet och kvar kan barkborrens naturliga fiender, som
myrbaggar och parasitsteklar, finnas. Försök istället hitta granarna som fortfarande är gröna i kronan, då kan man rädda mer av virkesvärdet.

Titta i äldre och medelålders granbestånd, speciellt på torra och fuktiga marker. Sök nära redan angripna träd, och titta efter ingångshål på stammen och rödbrunt borrmjöl vid stammens bas. Sådana träd har pågående angrepp av granbarkborren.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Artikelbild

Nygallrat utanför Brösarp

Gyllebo Skogsentreprenad har gjort en tredje gallring i ett tallbestånd utanför Brösarp.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Intervju med Sanna Gudmunsson, student från Stora Segerstad

Strax före jul var Stora Segerstad-studenten Sanna Gudmundsson på praktik hos oss på distrikt Älmhult. Sanna fick då följa med oss ut i skog och mark för att se och uppleva stora delar av en vanlig arbetsvardag.
Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Mustig gulaschsoppa

Mustig gulaschsoppa

Efter en härlig tur i skidspåret eller en rask promenad i skogen kan man behöva fylla på energin. Njut av en mustig gulaschsoppa med doft av kummin efter välförrättat värv.

Full fart på virkestransporterna!

Full fart på virkestransporterna!

En av Skogslogistiks timmerbilar lastar bok i det härliga vintervädret.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.