Sydved.se / Skogsägarliv / Djur och natur / Våra träd / Asken – kan bli över 250 år
Inspiration

 

 

Asken – kan bli över 250 år

Asken (Fraxinus excelsior) är ett vackert och högväxt träd som kan bli över 250 år. Den äldsta kända asken är ett träd vid Rinkabäcks gård i Västergötland som ska ha funnits där sedan 1300-talet. Ask kallas ofta kungaträdet eftersom lövskruden "kommer sist och går först".

Ask är ett högväxt träd med högt välvd och ganska gles krona. Den kännetecknas av att grenarna är uppåtriktade och huvudstammen ofta delar sig långt ner i flera huvudstammar.

Stammen är slät och grågrön, men blir med tiden uppsprucken och grå. Trädet har ett vidsträckt och på fuktig mark ytligt rotsystem, och skjuter ofta stubb- och rotskott. Asken föredrar djup, kalk- och lerhaltig mulljord på underlag med rörligt grundvatten. Den har höga ljuskrav och är köldhärdig, men är känslig för vårfrost.

Asken har stora motsatta blad med fyra till sju bladpar och ett uddablad. Den grönskar senast av våra lövträd, ofta så sent som i början av juni, och avlövas först av alla, ibland redan i september.

Asken kallas ofta Kungaträdet eftersom lövskruden "kommer sist och går först". Knopparna är mycket kraftiga och syns med sin svarta färg väl. Asken pollineras med vinden och blomningen sker på bar kvist före lövsprickningen, men först när trädet blivit omkring 30 år. Frukten är en vingad nöt, som ofta sitter kvar långt in på vintern.

Användning

Askens ved är enastående seg och hård. Förr i tiden använde man ask till verktyg och redskap som kastvapen, hjul, ekrar, verktygsskaft, åror och stegar. Ofta hamlades (beskars) också askarna hårt för att få dem att skjuta rikligt med skott som sedan användes som kreatursfoder. Det här har lett till att asken i dag är relativt sällsynt och idag används ask främst till verktygsskaft, idrottsredskap och möbler.

Ask odlas ibland som parkträd och flera olika sorter förekommer, till exempel hängask med hängande grenar. Det fornsvenska namnet asker eller askr var också benämningen på spjut, som ofta tillverkades av trä. Med almens båge, lindens sköld och askens spjut var forntidens krigare fullbeväpnade och redo till strid. Ask blev också namnet på en låda tillverkad av askvirke. Asken var under forntiden ett heligt träd och är det träd som förknippas med Yggdrasil världsträdet, då det i Eddan benämns askr.

Ålder

Asken kan bli över 250 år och 35 meter hög.

Utbredning

Asken är ganska vanlig upp till Gästrikland, längre norrut är den mer sällsynt.

Största

En av de största askarna finns i Ekhammar, Västergötland och den är 30 meter hög med en stamomkrets på 6,35 meter.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Hämtar in feed...

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

Tomtelycka och framtidstro på Skeinge Säteri

På Skeinge Säteri hade familjen Brunnström precis genomfört ett generationsskifte när ödet drog ur proppen. I valet mellan fritt fall och hårt arbete valde Katarina Brunnström det senare och nu är livspusslet på Skeinge omlagt. Annorlunda, men lika vackert.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Från slott till koja – tidernas boenden

Från slott till koja – tidernas boenden

Backstuga, herrgård, torp eller mangård? Följ med på vår resa som visar skilda sätt att bo på genom tiderna.
Sundbergs Åkeri har gått över till det förnybara bränslet HVO.

HVO – klimatsmart bränsle som ger miljövänligare transporter

​Sundbergs Åkeri, som transporterar virke åt Sydved, har helt gått över till det förnybara bränslet HVO. Ett klimatsmart alternativ till fossil diesel som kommer att sänka lastbilarnas koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

Mamma Birgits äppelrutor

Mamma Birgits äppelrutor

​Äppelsäsongen fortsätter än ett tag. Superenkelt är det att baka dessa goda äppelrutor som är ett mellanting mellan vetebröd och sockerkaka. Och visst blir det godast blir det med våra svenska äpplen!

 

What a tree can do – skogsråvaran behövs

What a tree can do – skogsråvaran behövs!

​What a tree can do är en kort film om skogen som en del i lösningen av klimatfrågan. Filmen kommer från Stora Enso, som är en av Sydveds ägare, och visar att det framtida behovet av svensk skogsråvara är stort.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Morgonen gryr på älgpasset i Harshult
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Fakta röjning

Fakta röjning

Röjning innebär att man glesar ut i bestånden så att de bäst lämpade träden får större möjlighet att växa och utvecklas. Höjer kvaliteten och värdet på skogen, samtidigt som ekonomin i efterföljande gallringar förbättras.

Kattuggla

Kattuggla

​Utmärkt syn och hörsel, nästan ljudlöst flygande och med nattliga hoanden. Det är några utmärkande drag för kattugglan. Dess nattliga läten har gjort att kattugglan i folktron ofta har förknippats med död och olycka.

Skogen konung

Skogens konung

​En mycket ståtlig herre vilar ut i mossan. ​Denna granna tjur sågs i Härna. Kan han ha överlevt jakten?

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Distrikt Jönköping utbildas i kultur- och miljöhänsyn

Sydveds distrikt Jönköping har i veckan genomfört en grönt kort-utbildning, för att öka kunskapen om värden i skogen som rör kultur och miljö. Utbildningen är ett krav för att kunna bedriva ett certifierat skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Skogskväll med inslag av energi och ekonomi i Bottnaryd.

Skogskväll i Bottnaryd

Torsdagen den 8 november anordnades en välbesökt skogskväll i Bottnaryd, med inslag av ekonomi och energi. Uppemot hundra skogsägare från närområdet strålade samman under denna kväll.