Sydved.se / Skogsägarliv / Djur och natur / Våra träd / Asken – kan bli över 250 år
Inspiration

 

 

Asken – kan bli över 250 år

Asken (Fraxinus excelsior) är ett vackert och högväxt träd som kan bli över 250 år. Den äldsta kända asken är ett träd vid Rinkabäcks gård i Västergötland som ska ha funnits där sedan 1300-talet. Ask kallas ofta kungaträdet eftersom lövskruden "kommer sist och går först".

Ask är ett högväxt träd med högt välvd och ganska gles krona. Den kännetecknas av att grenarna är uppåtriktade och huvudstammen ofta delar sig långt ner i flera huvudstammar.

Stammen är slät och grågrön, men blir med tiden uppsprucken och grå. Trädet har ett vidsträckt och på fuktig mark ytligt rotsystem, och skjuter ofta stubb- och rotskott. Asken föredrar djup, kalk- och lerhaltig mulljord på underlag med rörligt grundvatten. Den har höga ljuskrav och är köldhärdig, men är känslig för vårfrost.

Asken har stora motsatta blad med fyra till sju bladpar och ett uddablad. Den grönskar senast av våra lövträd, ofta så sent som i början av juni, och avlövas först av alla, ibland redan i september.

Asken kallas ofta Kungaträdet eftersom lövskruden "kommer sist och går först". Knopparna är mycket kraftiga och syns med sin svarta färg väl. Asken pollineras med vinden och blomningen sker på bar kvist före lövsprickningen, men först när trädet blivit omkring 30 år. Frukten är en vingad nöt, som ofta sitter kvar långt in på vintern.

Användning

Askens ved är enastående seg och hård. Förr i tiden använde man ask till verktyg och redskap som kastvapen, hjul, ekrar, verktygsskaft, åror och stegar. Ofta hamlades (beskars) också askarna hårt för att få dem att skjuta rikligt med skott som sedan användes som kreatursfoder. Det här har lett till att asken i dag är relativt sällsynt och idag används ask främst till verktygsskaft, idrottsredskap och möbler.

Ask odlas ibland som parkträd och flera olika sorter förekommer, till exempel hängask med hängande grenar. Det fornsvenska namnet asker eller askr var också benämningen på spjut, som ofta tillverkades av trä. Med almens båge, lindens sköld och askens spjut var forntidens krigare fullbeväpnade och redo till strid. Ask blev också namnet på en låda tillverkad av askvirke. Asken var under forntiden ett heligt träd och är det träd som förknippas med Yggdrasil världsträdet, då det i Eddan benämns askr.

Ålder

Asken kan bli över 250 år och 35 meter hög.

Utbredning

Asken är ganska vanlig upp till Gästrikland, längre norrut är den mer sällsynt.

Största

En av de största askarna finns i Ekhammar, Västergötland och den är 30 meter hög med en stamomkrets på 6,35 meter.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Artikelbild

Nygallrat utanför Brösarp

Gyllebo Skogsentreprenad har gjort en tredje gallring i ett tallbestånd utanför Brösarp.
Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

Ny trend: Nu återupptäcker vi utflykten

​Under 2000-talet har allt färre svenskar rört sig i skog och mark. Men nu vänder trenden. Friluftsfrämjandet noterar en rekordökning i medlemsantalet och barnen står på kö till Skogsmulle. Det är dags att återupptäcka utflykten!

Nya maskiner hos Persson Skog i Virserum

Nya maskiner hos Persson Skog i Virserum

Under 2018 har Persson Skog & Trädgård med bas i Virserum investerat i nyare maskiner. Det har gjort att produktionskapaciteten ökat avsevärt, och för att klara det så investerade man även i en ny skotare.
Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du gå en grundkurs i att äga skog?

Vill du få en större inblick i ditt skogsägande? Då kan du passa på och gå en grundkurs i att äga skog. Sydveds Fredrik Samuelsson är en av föredragshållarna under fem innehållsrika sommardagar i Hjortseryd.
Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

​Här bjuder vi på en festlig rätt som passar alldeles utmärkt till nyårsfirandet eller till någon annan av helgerna.

Full fart på virkestransporterna!

Full fart på virkestransporterna!

En av Skogslogistiks timmerbilar lastar bok i det härliga vintervädret.
Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Minst 500 000 skogskubikmeter fälldes av Alfrida

Stormen Alfrida fällde minst 500 000 skogskubikmeter skog visar Skogsstyrelsens första övergripande inventering. Hårdast drabbat är Stockholms län.
Se upp för granbarkborren i vår!

Se upp för granbarkborren i vår!

Allt tyder på att vi under 2019 får hantera omfattande angrepp av granbarkborren i södra Sverige. Nu är barkborrarna invintrade, men för att ligga steget före och kunna agera snabbt i vår kan du som skogsägare redan i vinter kartlägga områden i din skog där du upptäckt angrepp av barkborren.
Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

​Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.
Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Sommarjobba på Sydved sommaren 2019?

Vi söker sommarjobbare till Sydved!

Vill du jobba på Sydved i sommar? Nu söker vi ett antal sommarjobbare till våra distriktskontor. Ett jobb som kan ge dig värdefull erfarenhet och viktiga kontakter för framtiden.
Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydved söker affärsdriven virkeschef

Sydveds virkeschef går efter många år på företaget i pension efter sommaren 2019. Vi söker nu hans efterträdare. Rätt person ges en utvecklande roll med stora möjligheter att påverka verksamheten vid ett av landets mest intressanta skogsföretag.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.