Sydved.se / Skogsägarliv / Från våra skogar / Skogen är Annas skafferi
Inspiration
Skogens skafferi

Skogen är Annas skafferi

Den vilda smaken på finare bitar av rådjur och älg kommer bäst fram med salt, vitpeppar, smör och grädde. Anna Sehlberg som driver den uppskattade restaurangen CariAnna förordar enkelheten i matlagningen.

I 27 år har Anna drivit både catering och lunchfavoriten CariAnna i Falun. Under åren har hon fått massor av stamgäster. Även kungligheter och landshövdingar har under sina dalabesök fått smaka Annas enkla och vällagade mat. Allt som oftast lagade med ingredienser hämtade från skogens skafferi; vilt, svamp och bär.

Blir glad av lingon

Genomgående för Annas matlagning är enkelheten, och att ta vara på det skogen ger.

– Det är en fantastisk förmån att bo i Sverige, med den natur vi har och att tack vare allemansrätten kunna få tillgång till allt det skogen ger. Och när det gäller vilt, och de finare bitarna av till exempel ren, älg och rådjur så tycker jag inte man ska krångla till det med så mycket olika kryddor. Det är en njutning att känna den vilda smaken. Och den kommer bäst fram med salt, vitpeppar, smör och grädde, säger Anna.

– Sedan kan man ju lägga till en god sås, och gärna något från skogen där också; blåbär, lingon, tranbär, hjortron och svamp. Lingon gör vi ju av med hur mycket som helst. Rårörda lingon gör vi väldigt ofta, men sedan tycker jag att det är trevligt att bara strö det över lunchen också. Jag blir glad av lingon, säger Anna.

Mer matmedvetna gäster

Hur har ni kunnat hålla på så länge i en tuff bransch?

– Vi tummar inte på kvaliteten. Det kanske kostar lite mer, men då vet man att det blir bra. Och det verkar kunderna uppskatta. Sedan har jag bra kollegor som stannat länge, vi har ett bra arbetsklimat, säger Anna.

Anna gläds åt den ökade medvetenheten bland både lunchgäster och cateringkunder.

– Jag tycker det är så kul att få en beställning där någon specifikt efterfrågar det närproducerade och svenska. Visst innebär det ibland lite merjobb. Är det en stor beställning så kan jag ju få ringa runt till olika bönder för att exempelvis hitta tillräcklig mängd kött, men det gör jag så gärna. Jag tycker att det känns bra att gynna de lokala bönderna, och att kunna erbjuda deras råvaror till mina kunder, säger Anna.

Anna berättar att hon märker att människor också blivit mer medvetna när det gäller trender inom mat. Kanske är det ett resultat av de senaste årens inflation av kokböcker och matprogram på tv. För Anna är det viktigt att hänga med, eftersom det är många rätter som ska lagas varje vecka.

"Hämta ingredienserna ur skogens skafferi och krångla sedan inte till det."

Restaurangbesök inspirerar

Var hittar du inspirationen till förnyelse?

– Jag äter gärna på restaurang och ser hur andra kockar jobbar. Min son bor i Stockholm och är väldigt matintresserad, så ofta när jag är där går vi ut och äter på både nya ställen och gamla klassiker.

Sedan kommer Anna hem, full av idéer. Men det är inte förrän hon sätter sig i badkaret som det faktiskt blir nya recept av inspirationen.

– Det är kanske värmen som gör det, avslappningen. Men där blir många av recepten till som jag sedan provar på luncherna, säger Anna.

Den vilda VM-wrapen

En egen viltvariant av wrap testade Anna i den foodtruck hon ställde upp på stan i Falun under skid-VM tidigare i år.

– Det blev succé. En del kom tillbaka och åt samma sak flera dagar i rad, säger Anna och skrattar.

Så även under en vecka lyckades Anna få stamgäster tack vare den vällagade vilda maten. Och hemligheten? Hämta ingredienserna ur skogens skafferi och krångla sedan inte till det. Salt, peppar, smör, grädde och kärlek, det kommer man ganska långt på.

 

Artikelbild
Artikelbild

Artikelbild
Artikelbild

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Inga nyheter hittades.

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Kunskap Hållbarhet: Nu ökar efterfrågan på certifierat virke

Hållbarhet: Nu ökar efterfrågan på certifierat virke

​Har du certifierat ditt skogsbruk? Om inte, kan det vara dags nu. Allt fler producenter och slutkunder ställer krav på certifierad träråvara och efterfrågan ökar. Ahlstrom-Munksjö, Kinnarps och Tetra Pak är några av de svenska företag som satt upp höga mål för framtiden.

Möt Sydved Traktorrace blev till en folkfest i Hylletofta

Traktorrace blev till en folkfest i Hylletofta

​Lördagen den 16 september var det traktorrace i Hylletofta utanför Vrigstad. Sydveds distrikt Jönköping var självfallet på plats och det blev en riktig folkfest ute i skogen!

Kunskap Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen, letande efter en slutavverkning. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Möt Sydved Skogsarbetare / manuellhuggare till Skåne och Blekinge

Skogsarbetare / manuellhuggare till Skåne och Blekinge

​Vill du bli en del av ett starkt skogsföretag med framtiden för sig? Sydved söker självständiga och kunniga skogsarbetare / manuellhuggare som ser skogen som sin framtid. 

Möt Sydved Sydved ses i skogen

Vi ses i skogen

​Nu syns vi bättre i skogen. Detta nu när alla maskiner som kör åt Sydveds distrikt Hylte har fått Sydved-dekaler för att tydligt visa vilka som arbetar med gallring och slutavverkning i skogen. Just nu är det också bra efterfrågan på både massaved och timmer, så passa på med skogliga åtgärder!

Inspiration Sådan jakt sådan hund

Sådan jakt sådan hund

​Apporterande hund för fågeljakten? Eller drivande hundar för små- eller klövvilt? Eller en eftersökshund? En skällande fågelhund? Som du märker finns det hundar för alla typer av jakt. Här några exempel som förutom sina jaktegenskaper även lär bli din allra bästa vän.

Kunskap Skogsbrukets kretslopp – från föryngring till slutavverkning

Skogsbrukets kretslopp – från föryngring till slutavverkning

​Markberedning, plantering, röjning, gallring och avverkning – och sen markberedning
och plantering igen… Skogsbrukets kretslopp fortsätter i det oändliga och ger en unik
förnyelsebar råvara.

Inspiration Bjud på skogens läckra bär

Bjud på skogens läckra bär

​Låt dina vänner smaka av skogens läckra bär. Överraska med en ljuvlig mandelkaka med björnbärsmousse till eftermiddagsfikat eller runda av en måltid med hemmagjord smultronglass.

Möt Sydved Välkommen till Jordbrukardagen i Valdemarsvik

Jordbrukardagen i Valdemarsvik

Den 23 september anordnas Jordbrukardagen i Valdemarsvik. Välkommen att träffa oss Sydvedare i vår monter, där ni kan prata om allt från planta till timmerstock med oss!

Inspiration Yxan – på hugget genom årtusenden.

Yxan – på hugget genom årtusenden

På senare år har elverktygen formligen exploderat i omfattning och gamla beprövade lösningar har fått ge vika. Men vissa redskap är för bra, för grundläggande för att bytas ut. Ett av dem är yxan, en av mänsklighetens viktigaste uppfinningar någonsin.

Inspiration Blodsugande älgfluga

Blodsugande älgflugor på bettet

​Om du vistas i skog och mark har du säkert fått ett bett av den blodsugande älgflugan, även kallad hjortlusfluga och älglus.

Möt Sydved Försök med digital snitsling på Toverums Säteri

Försök med digital snitsling på Toverums Säteri

​På Toverums Säteri inom distrikt Kalmar har det gjorts försök med digital snitsling genom att använda ett drönarfoto. Fotot visas i skördarens dator och skördaren positioneras sedan via gps.

Inspiration Vildsvinen - tillbaka för att stanna

Vildsvinen – tillbaka för att stanna

Vildsvinen har blivit ett allt påtagligare inslag i vår svenska fauna. Idag finns en stam som uppgår till 150 000–300 000 djur.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Möt Sydved Artikelbild

Full fart på avverkningarna

​Nu är augusti här och det är full fart på avverkningarna runt om på distrikt Hässleholm. Vi har god avsättning för samtliga sortiment.

Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Möt Sydved Kolmiledag 2017 2.jpg

Kolmiledag i Dammtorp

Lördagen den 16 september är det åter igen dax för kolmiledag i Dammtorp. Sydved hälsar dig varmt välkommen!
Inspiration Följ grotens väg från avverkning till panna.

Följ grotens väg från avverkning till panna

Många skogsägare väljer att ta ut grot vid avverkningar. Förutom det ekonomiska tillskottet så tycker många att det blir lättare med skogsvården när man slipper riset på hygget.

Möt Sydved What a tree can do – skogsråvaran behövs

What a tree can do – skogsråvaran behövs!

​What a tree can do är en kort film om skogen som en del i lösningen av klimatfrågan. Filmen kommer från Stora Enso, som är en av Sydveds ägare, och visar att det framtida behovet av svensk skogsråvara är stort.

Kunskap Fakta röjning

Fakta röjning

Röjning innebär att man glesar ut i bestånden så att de bäst lämpade träden får större möjlighet att växa och utvecklas. Höjer kvaliteten och värdet på skogen, samtidigt som ekonomin i efterföljande gallringar förbättras.

Möt Sydved Se Sydvedsfilmen från Elmia Wood 2017!

Sydvedsfilm: Så minns vi Elmia Wood 2017!

​I dagarna fyra bjöds det på härlig stämning och massor av inspiration till ett aktivt skogsbruk. Välkommen och gör en tillbakablick i Sydveds monter på Elmia Wood 2017!

Möt Sydved Sydveds app för skogsägare

Ny film visar finesserna med Sydveds app för skogsägare

​Nyfiken på Sydveds app för skogsägare? Titta då på den här filmen som kort och koncist visar vad du som skogsägare kan ha för nytta av appen Min skog.

Kunskap Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen, letande efter en slutavverkning. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?