Sydved.se / Skogsägarliv / Från våra skogar / Skogen är Annas skafferi
Inspiration
Skogens skafferi

Skogen är Annas skafferi

Den vilda smaken på finare bitar av rådjur och älg kommer bäst fram med salt, vitpeppar, smör och grädde. Anna Sehlberg som driver den uppskattade restaurangen CariAnna förordar enkelheten i matlagningen.

I 27 år har Anna drivit både catering och lunchfavoriten CariAnna i Falun. Under åren har hon fått massor av stamgäster. Även kungligheter och landshövdingar har under sina dalabesök fått smaka Annas enkla och vällagade mat. Allt som oftast lagade med ingredienser hämtade från skogens skafferi; vilt, svamp och bär.

Blir glad av lingon

Genomgående för Annas matlagning är enkelheten, och att ta vara på det skogen ger.

– Det är en fantastisk förmån att bo i Sverige, med den natur vi har och att tack vare allemansrätten kunna få tillgång till allt det skogen ger. Och när det gäller vilt, och de finare bitarna av till exempel ren, älg och rådjur så tycker jag inte man ska krångla till det med så mycket olika kryddor. Det är en njutning att känna den vilda smaken. Och den kommer bäst fram med salt, vitpeppar, smör och grädde, säger Anna.

– Sedan kan man ju lägga till en god sås, och gärna något från skogen där också; blåbär, lingon, tranbär, hjortron och svamp. Lingon gör vi ju av med hur mycket som helst. Rårörda lingon gör vi väldigt ofta, men sedan tycker jag att det är trevligt att bara strö det över lunchen också. Jag blir glad av lingon, säger Anna.

Mer matmedvetna gäster

Hur har ni kunnat hålla på så länge i en tuff bransch?

– Vi tummar inte på kvaliteten. Det kanske kostar lite mer, men då vet man att det blir bra. Och det verkar kunderna uppskatta. Sedan har jag bra kollegor som stannat länge, vi har ett bra arbetsklimat, säger Anna.

Anna gläds åt den ökade medvetenheten bland både lunchgäster och cateringkunder.

– Jag tycker det är så kul att få en beställning där någon specifikt efterfrågar det närproducerade och svenska. Visst innebär det ibland lite merjobb. Är det en stor beställning så kan jag ju få ringa runt till olika bönder för att exempelvis hitta tillräcklig mängd kött, men det gör jag så gärna. Jag tycker att det känns bra att gynna de lokala bönderna, och att kunna erbjuda deras råvaror till mina kunder, säger Anna.

Anna berättar att hon märker att människor också blivit mer medvetna när det gäller trender inom mat. Kanske är det ett resultat av de senaste årens inflation av kokböcker och matprogram på tv. För Anna är det viktigt att hänga med, eftersom det är många rätter som ska lagas varje vecka.

"Hämta ingredienserna ur skogens skafferi och krångla sedan inte till det."

Restaurangbesök inspirerar

Var hittar du inspirationen till förnyelse?

– Jag äter gärna på restaurang och ser hur andra kockar jobbar. Min son bor i Stockholm och är väldigt matintresserad, så ofta när jag är där går vi ut och äter på både nya ställen och gamla klassiker.

Sedan kommer Anna hem, full av idéer. Men det är inte förrän hon sätter sig i badkaret som det faktiskt blir nya recept av inspirationen.

– Det är kanske värmen som gör det, avslappningen. Men där blir många av recepten till som jag sedan provar på luncherna, säger Anna.

Den vilda VM-wrapen

En egen viltvariant av wrap testade Anna i den foodtruck hon ställde upp på stan i Falun under skid-VM tidigare i år.

– Det blev succé. En del kom tillbaka och åt samma sak flera dagar i rad, säger Anna och skrattar.

Så även under en vecka lyckades Anna få stamgäster tack vare den vällagade vilda maten. Och hemligheten? Hämta ingredienserna ur skogens skafferi och krångla sedan inte till det. Salt, peppar, smör, grädde och kärlek, det kommer man ganska långt på.

 

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Ingen kan gallring som vi

Ingen kan gallring som vi

​Just nu har vi ett starkt erbjudande för din gallring. För mer informationom vilka fördelar det innebär i just din skog är du välkommen att vända dig direkt till din Sydvedare. Klicka på kartan överst på sidan så hittar du din Sydvedare.

Nu byggs höghus i korslimmat trä

Nu byggs höghus i korslimmat trä

​Trä är framtidens byggmaterial, som i många fall är överlägset betong. Inte minst för att bygga hus i trä går fortare, är tystare och belastar miljön mindre. Stora Enso satsar nu på korslimmat trä, CLT, en byggprodukt som kan användas för att bygga höghus i trä.

Sydved söker en logistiker

​Vill du jobba i en framtidsbransch i ett av landets mest intressanta skogsföretag? Trivs du med att ha många olika kontakter och uppskattar ett varierande och fartfyllt jobb? Då kanske du är vår nya logistiker!

Stora Enso och Gasum ingår samarbete om att göra förnybar energi av spillvatten.

Satsning på biogas på Nymölla: förnybar energi av spillvatten

​Stora Enso och energibolaget Gasum bygger en biogasanläggning vid Stora Ensos pappersbruk i Nymölla. Anläggningen kommer att förvandla brukets spillvatten till förnybar energi.

Sydved söker entreprenörer för avverkning.

Sydved söker entreprenörer för avverkning

​Sydved söker entreprenörer för avverkning i främst västra Blekinge. Avverkningarbetet i området avser gallring av barr och löv samt slutavverkning.

Allemansrätten

Vad vet du om allemansrätten?

​Med allemansrätten rör man sig fritt på annans mark – men den ställer också krav på att visa hänsyn både till djur och natur och till markägare. Vet du vad som gäller? Testa dig här!

Artikelbild

Nu är jakten i gång

Hösten börjar göra sitt intåg och i måndags drog älgjakten igång i de södra delarna av landet. I ett jaktlag i skogarna runt Älmhult är älgtjuren inte lovligt, men ett fotografi i farten förevigade händelsen.
Grillad röding med sparris och nordisk pesto

Grillad röding med sparris och nordisk pesto

​Sommartider är grilltider! Vi bjuder på en rustik rätt med finess där den fina fisken får lite extra tyngd av stompad färskpotatis. Lättlagat och smakrikt med svenska råvaror i säsong!

Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Tänk långsiktigt – underhåll skogens näringskretslopp

Tänk långsiktigt – underhåll skogens näringskretslopp

​ I jordbruket är näringskompensering lika självklart som begreppet är okänt och outnyttjat i skogsbruket. Ändå har möjligheten funnits sedan början av 90 talet och Skogsstyrelsen rekommenderar att näringskompensering ska ske vid uttag av bioenergi. 

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta röjning

Fakta röjning

Röjning innebär att man glesar ut i bestånden så att de bäst lämpade träden får större möjlighet att växa och utvecklas. Höjer kvaliteten och värdet på skogen, samtidigt som ekonomin i efterföljande gallringar förbättras.

Instagram: En vacker höstdag i skogen
Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Julgransskötsel i Degeberga

Julgransskötsel i Degeberga

Efter ett distriktsmöte gjorde distikt Hässleholm ett studiebesök hos Gunnars Granar i Degeberga. Tillsammans träffade distriktet Gunnar Göthner och besökte hans julgransodling som går under namnet Gunnars granar.​

Skogsdag i Ebbehult utanför Nybro. Skogsskötsel i fokus.

Skogsskötsel i fokus på skogsdag i Ebbehult

​Skogsskötsel och spår av sommarens torka var ämnen som engagerade besökarna på skogsdagen i Ebbehult den 28 september.

Sydved på Instagram: Nu 1000 följare!

1000 följare på Sydveds Instagram

​Nu firar vi att Sydved har fått 1000 följare på Instagram. Ett stort tack till alla som följer oss!

Artikelbild

Höstbetraktelse: Ibland gör det vackra ont

​Sydvedaren Tina delar med sig av sin betraktelse om hösten, och livet. På fritiden skriver hon bland annat i tidskriften Populär Poesi.

Petit basset griffon vendéen

Petit basset griffon vendéen

​Stor jaktlust, mod och förkärlek för snår och buskage är några utmärkande drag för den strävhåriga lilla kaninjägaren från Frankrike.

På Lugnås utanför Mariestad: Nygallrat med produktionsfokus

Nygallrat med produktionsfokus i Lugnås

​Med starkt produktionsfokus och åtta kilometers strandgräns mot Vänern är gallringen strategiskt viktig på Sjöberg. Rätt gallrad, i rätt tid får granen en rejäl skjuts i tillväxten och goda chanser att klara de friska vindarna. Möt  skogsägarna som gallrar tidigt för att få stabila bestånd.