Sydved.se / Skogsägarliv / Från våra skogar / Skogen är Annas skafferi
Inspiration
Skogens skafferi

Skogen är Annas skafferi

Den vilda smaken på finare bitar av rådjur och älg kommer bäst fram med salt, vitpeppar, smör och grädde. Anna Sehlberg som driver den uppskattade restaurangen CariAnna förordar enkelheten i matlagningen.

I 27 år har Anna drivit både catering och lunchfavoriten CariAnna i Falun. Under åren har hon fått massor av stamgäster. Även kungligheter och landshövdingar har under sina dalabesök fått smaka Annas enkla och vällagade mat. Allt som oftast lagade med ingredienser hämtade från skogens skafferi; vilt, svamp och bär.

Blir glad av lingon

Genomgående för Annas matlagning är enkelheten, och att ta vara på det skogen ger.

– Det är en fantastisk förmån att bo i Sverige, med den natur vi har och att tack vare allemansrätten kunna få tillgång till allt det skogen ger. Och när det gäller vilt, och de finare bitarna av till exempel ren, älg och rådjur så tycker jag inte man ska krångla till det med så mycket olika kryddor. Det är en njutning att känna den vilda smaken. Och den kommer bäst fram med salt, vitpeppar, smör och grädde, säger Anna.

– Sedan kan man ju lägga till en god sås, och gärna något från skogen där också; blåbär, lingon, tranbär, hjortron och svamp. Lingon gör vi ju av med hur mycket som helst. Rårörda lingon gör vi väldigt ofta, men sedan tycker jag att det är trevligt att bara strö det över lunchen också. Jag blir glad av lingon, säger Anna.

Mer matmedvetna gäster

Hur har ni kunnat hålla på så länge i en tuff bransch?

– Vi tummar inte på kvaliteten. Det kanske kostar lite mer, men då vet man att det blir bra. Och det verkar kunderna uppskatta. Sedan har jag bra kollegor som stannat länge, vi har ett bra arbetsklimat, säger Anna.

Anna gläds åt den ökade medvetenheten bland både lunchgäster och cateringkunder.

– Jag tycker det är så kul att få en beställning där någon specifikt efterfrågar det närproducerade och svenska. Visst innebär det ibland lite merjobb. Är det en stor beställning så kan jag ju få ringa runt till olika bönder för att exempelvis hitta tillräcklig mängd kött, men det gör jag så gärna. Jag tycker att det känns bra att gynna de lokala bönderna, och att kunna erbjuda deras råvaror till mina kunder, säger Anna.

Anna berättar att hon märker att människor också blivit mer medvetna när det gäller trender inom mat. Kanske är det ett resultat av de senaste årens inflation av kokböcker och matprogram på tv. För Anna är det viktigt att hänga med, eftersom det är många rätter som ska lagas varje vecka.

"Hämta ingredienserna ur skogens skafferi och krångla sedan inte till det."

Restaurangbesök inspirerar

Var hittar du inspirationen till förnyelse?

– Jag äter gärna på restaurang och ser hur andra kockar jobbar. Min son bor i Stockholm och är väldigt matintresserad, så ofta när jag är där går vi ut och äter på både nya ställen och gamla klassiker.

Sedan kommer Anna hem, full av idéer. Men det är inte förrän hon sätter sig i badkaret som det faktiskt blir nya recept av inspirationen.

– Det är kanske värmen som gör det, avslappningen. Men där blir många av recepten till som jag sedan provar på luncherna, säger Anna.

Den vilda VM-wrapen

En egen viltvariant av wrap testade Anna i den foodtruck hon ställde upp på stan i Falun under skid-VM tidigare i år.

– Det blev succé. En del kom tillbaka och åt samma sak flera dagar i rad, säger Anna och skrattar.

Så även under en vecka lyckades Anna få stamgäster tack vare den vällagade vilda maten. Och hemligheten? Hämta ingredienserna ur skogens skafferi och krångla sedan inte till det. Salt, peppar, smör, grädde och kärlek, det kommer man ganska långt på.

 

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Inga nyheter hittades.

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Möt Sydved Stora Enso investerar i nytt kompetenscentrum i Hylte

Stora Enso investerar i nytt kompetenscentrum i Hylte

​Stora Enso investerar i ett nytt kompetenscentrum och installation av nya maskiner för bearbetning av grövre fibrer för biokompositmaterialet Durasense vid anläggningen i Hylte.

Möt Sydved Håll koll på barkborrarna!

Håll koll på barkborrarna!

​Den torra perioden sedan maj månad har gjort att en hel del träd fått nedsatt motståndskraft och därför riskerar att utsättas för angrepp av granbarkborren.

Möt Sydved Så minimerar Sydved brandrisken vid avverkningar

Så minimerar Sydved brandrisken vid avverkningar

​Brandrisken fortsätter vara hög i södra Sverige. Ett sätt att ta det säkra före det osäkra är att använda sig av brandvakt. Johan Stjernqvist på Backagårdens skogsavverkning övervakar läget vid en granavverkning på distrikt Älmhult.

Möt Sydved Så bygger man en bro

Så bygger man en bro

​Varm och torr sommar, men trots det kan man behöva bygga en bro, som PM Loggings här gjort på ett riktigt bra sätt.

Inspiration Skogsråvara förnyar skönhetsindustrin

Skogsråvara förnyar skönhetsindustrin

​Krossad tallbark, björksav och sprängticka är bärande ingredienser när nya, innovativa hudvårdsprodukter ska utvecklas. Det finska beautyföretaget Lumene har valt skogen som sin skönhetskälla – och hämtar råvaran direkt från massaindustrin.

Inspiration Kärlek vid första ögonkastet

Kärlek vid första ögonkastet

​Gömd bakom törnen och snår har Hörda Gård väster om Värnamo slumrat i många år. Tillsammans har Karolina och Lars Johannesson väckt Hörda ur hennes Törnrosasömn.

Möt Sydved Nu är det full fart i skogen

Full fart i skogen!

​I Halland har det senaste tiden kommit en hel del regn, vilket gjort att brandrisken har minskat. Och nu kan vi därför fokusera på att producera råvara till en törstande industri.

Inspiration Jaktpuls

Jaktpuls – rusta dig för höstens jakter

​En ny spännande jaktsäsong väntar. Och känner du dig inte riktigt färdigrustad än, så får du några tips här...

Inspiration Wachtelhund

Wachtelhund

​Wachtelhunden är hemma en lugn och säker hund, som är öppen och vänlig mot människor. I skogen är den livlig och visar på stor jaktlust.

Inspiration Sådan jakt sådan hund

Sådan jakt sådan hund

​Apporterande hund för fågeljakten? Eller drivande hundar för små- eller klövvilt? Eller en eftersökshund? En skällande fågelhund? Som du märker finns det hundar för alla typer av jakt. Här några exempel som förutom sina jaktegenskaper även lär bli din allra bästa vän.

Inspiration Lär känna din skog

Lär känna din skog

Lär känna din skog från topp till tå! Gör en egen inspektion, rådgör med en Sydvedare eller låt en oberoende planläggare göra en skogsbruksplan för din fastighet.

Möt Sydved What a tree can do – skogsråvaran behövs

What a tree can do – skogsråvaran behövs!

​What a tree can do är en kort film om skogen som en del i lösningen av klimatfrågan. Filmen kommer från Stora Enso, som är en av Sydveds ägare, och visar att det framtida behovet av svensk skogsråvara är stort.

Inspiration Grillad röding med sparris och nordisk pesto

Grillad röding med sparris och nordisk pesto

​Sommartider är grilltider! Vi bjuder på en rustik rätt med finess där den fina fisken får lite extra tyngd av stompad färskpotatis. Lättlagat och smakrikt med svenska råvaror i säsong!

Möt Sydved Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Digital innovationskraft och unikt gallringsläge i Aktivt Skogsbruk

Bläddra och läs i sommarnumret av Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till att bedriva ett aktivt skogsbruk.

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Inspiration Fånga sommarens smaker på burk och flaska

Fånga sommarens smaker på burk och flaska

Nu är tid att ta vara på naturens överflöd och fånga sommarens smaker på burk och flaska. Vi bjuder på recept och tipsar om prylar som kan vara till nytta.

Vill du jobba på Sydved?
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Möt Sydved Sydved samråder dagligen om extrema brandrisken

Dagliga samråd i avverkningsarbetet för att minimera brandrisk

​Brandrisken inom Sydveds område fortsätter vara hög. På Sydved sker dagligen samråd om det aktuella läget och aktiviteter i skogen planeras efter det.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Möt Sydved Sydved anpassar skogsbruket efter den torra väderleken.

Sydved anpassar skogsbruket efter den torra väderleken

​​Det pågår i dagsläget många bränder i skogarna runtom i landet som en följd av en långvarig och svår torka som ger mycket hög risk för skogsbrand. På Sydved sätter vi säkerheten först vid arbete i torr väderlek, anpassar verksamheten till det rådande väderläget, iakttar stor försiktighet och bistår räddningstjänsten.

Kunskap Skogsbilvägar och transport

Fakta skogsbilvägar och transport

​För att kunna bruka din skog rationellt behöver du ha bra skogsbilvägar. Bland annat för att det underlättar det vid olika skogsskötselåtgärder och för att det lättare för virkesbilarna att lasta och hämta virket.

Inspiration Skogens skafferi

Skogen är Annas skafferi

​Den vilda smaken på finare bitar av rådjur och älg kommer bäst fram med salt, vitpeppar, smör och grädde. Anna Sehlberg som driver den uppskattade restaurangen CariAnna förordar enkelheten i matlagningen.

Inspiration Jakten på en god historia.

Jakten på en god historia

​Karl-Göran Carlsson är den driftiga profilen bakom en av Sveriges största lantmannaföreningar. När andra har siktet inställt på pension laddar Karl-Göran om för en ny karriär tillsammans med sonen Anders. Som ägare till Hylte Jakt & Lantman – och till sina drömmars skog – ser han fram emot många händelserika år.

Inspiration avverkningigruvan1_2.jpg

Gruvan ska leva igen

​"Tänk dig ljudet av handslägga, slagborr och en och annan dynamitladdning. Skottkärror
med bruten sten som körs fram och tippas utför slänten där borta." Christer Johanssons beskrivning av arbetet i Gräne Gruva vid 1900-talets början är levande och tydlig. Precis som han tänkt när han inledde satsningen för öppna detta geologiskt intressanta område för en bredare publik.

Kunskap Hållbarhet: Nu ökar efterfrågan på certifierat virke

Hållbarhet: Nu ökar efterfrågan på certifierat virke

​Har du certifierat ditt skogsbruk? Om inte, kan det vara dags nu. Allt fler producenter och slutkunder ställer krav på certifierad träråvara och efterfrågan ökar. Ahlstrom-Munksjö, Kinnarps och Tetra Pak är några av de svenska företag som satt upp höga mål för framtiden.

Därför Sydved GDPR på Sydved

GDPR på Sydved

​I slutet av maj 2018 började den nya dataskyddsförordningen, GDPR, att gälla. Här läser du om Sydved och GDPR.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?