Sydved.se / Skogsägarliv / Från våra skogar / Skogen är Annas skafferi
Inspiration
Skogens skafferi

Skogen är Annas skafferi

Den vilda smaken på finare bitar av rådjur och älg kommer bäst fram med salt, vitpeppar, smör och grädde. Anna Sehlberg som driver den uppskattade restaurangen CariAnna förordar enkelheten i matlagningen.

I 27 år har Anna drivit både catering och lunchfavoriten CariAnna i Falun. Under åren har hon fått massor av stamgäster. Även kungligheter och landshövdingar har under sina dalabesök fått smaka Annas enkla och vällagade mat. Allt som oftast lagade med ingredienser hämtade från skogens skafferi; vilt, svamp och bär.

Blir glad av lingon

Genomgående för Annas matlagning är enkelheten, och att ta vara på det skogen ger.

– Det är en fantastisk förmån att bo i Sverige, med den natur vi har och att tack vare allemansrätten kunna få tillgång till allt det skogen ger. Och när det gäller vilt, och de finare bitarna av till exempel ren, älg och rådjur så tycker jag inte man ska krångla till det med så mycket olika kryddor. Det är en njutning att känna den vilda smaken. Och den kommer bäst fram med salt, vitpeppar, smör och grädde, säger Anna.

– Sedan kan man ju lägga till en god sås, och gärna något från skogen där också; blåbär, lingon, tranbär, hjortron och svamp. Lingon gör vi ju av med hur mycket som helst. Rårörda lingon gör vi väldigt ofta, men sedan tycker jag att det är trevligt att bara strö det över lunchen också. Jag blir glad av lingon, säger Anna.

Mer matmedvetna gäster

Hur har ni kunnat hålla på så länge i en tuff bransch?

– Vi tummar inte på kvaliteten. Det kanske kostar lite mer, men då vet man att det blir bra. Och det verkar kunderna uppskatta. Sedan har jag bra kollegor som stannat länge, vi har ett bra arbetsklimat, säger Anna.

Anna gläds åt den ökade medvetenheten bland både lunchgäster och cateringkunder.

– Jag tycker det är så kul att få en beställning där någon specifikt efterfrågar det närproducerade och svenska. Visst innebär det ibland lite merjobb. Är det en stor beställning så kan jag ju få ringa runt till olika bönder för att exempelvis hitta tillräcklig mängd kött, men det gör jag så gärna. Jag tycker att det känns bra att gynna de lokala bönderna, och att kunna erbjuda deras råvaror till mina kunder, säger Anna.

Anna berättar att hon märker att människor också blivit mer medvetna när det gäller trender inom mat. Kanske är det ett resultat av de senaste årens inflation av kokböcker och matprogram på tv. För Anna är det viktigt att hänga med, eftersom det är många rätter som ska lagas varje vecka.

"Hämta ingredienserna ur skogens skafferi och krångla sedan inte till det."

Restaurangbesök inspirerar

Var hittar du inspirationen till förnyelse?

– Jag äter gärna på restaurang och ser hur andra kockar jobbar. Min son bor i Stockholm och är väldigt matintresserad, så ofta när jag är där går vi ut och äter på både nya ställen och gamla klassiker.

Sedan kommer Anna hem, full av idéer. Men det är inte förrän hon sätter sig i badkaret som det faktiskt blir nya recept av inspirationen.

– Det är kanske värmen som gör det, avslappningen. Men där blir många av recepten till som jag sedan provar på luncherna, säger Anna.

Den vilda VM-wrapen

En egen viltvariant av wrap testade Anna i den foodtruck hon ställde upp på stan i Falun under skid-VM tidigare i år.

– Det blev succé. En del kom tillbaka och åt samma sak flera dagar i rad, säger Anna och skrattar.

Så även under en vecka lyckades Anna få stamgäster tack vare den vällagade vilda maten. Och hemligheten? Hämta ingredienserna ur skogens skafferi och krångla sedan inte till det. Salt, peppar, smör, grädde och kärlek, det kommer man ganska långt på.

 

Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild
Artikelbild

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se

Virkesköpare till distrikt Falköping: Vill du bli en Sydvedare?

Sydved satsar framåt och söker nu två virkesköpare till områdena kring Tidaholm och Borås, inom distrikt Falköping.
Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Dags att skaffa ny skogsbruksplan?

Bästa kollen på din skog får du med en skogsbruksplan. Ett smart verktyg för dig som vill bedriva ett aktivt skogsbruk.
Vid jägarbrasan i blek decembersol

Vid jägarbrasan i blek decembersol

Dagarna blir allt kortare och det känns viktigt att ta vara på varje solglimt i december. För den frilufts- och jaktintresserade är det mycket värt att kunna fånga dagen och njuta av en stunds småviltsjakt nu när jakten på högvilt börjar klinga ut.
Udda träd i skogarna kring Kalmar

Udda träd i skogarna kring Kalmar

​Ibland händer det, när vi är ute och tittar på skog eller planerar för skogliga åtgärder, att vi stöter på träd som avviker från det normala.
Föryngringsavverkning av tall

Föryngringsavverkning av tall

När cirkeln ska slutas och en tallskog föryngras måste man börja med att välja föryngringsmetod. Du väljer då mellan naturlig föryngring, frösådd eller plantering av täckrotplantor. Avvecklingen av tallbeståndet anpassas sen därefter.
Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3 - 4 villor

Skogsbränsle från liten avverkning värmer 3-4 villor

Fler och fler skogsägare tar ut grot, grenar och toppar, när de slutavverkar i sin skog. En förhållandevis liten avverkning kan ge en stor mängd energi.

2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland.

Skogsstyrelsen: 2,5 miljoner kubikmeter skog angripet av granbarkborren i Götaland

Efter den torra sommaren har granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Det visar resultaten från inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket gjort. Omfattningen är med god marginal den största som någonsin mätts upp i en inventering i Götaland och därför är det nu viktigt att skogsägarna agerar för att begränsa skadorna.

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

Älggulasch med rönnbär, timjan och kummin

​En bra gryta som alltid går hem. Precis som en traditionell gulasch smakar den här rätten mycket kummin, men den har också smak av rönnbär, rökt paprika och timjan. Servera med en klick krämigt och ett långjäst bröd.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Fakta miljö och naturvård

Fakta miljö och naturvård

​Skogen måste brukas på ett långsiktigt och ansvarsfullt sätt för att vara värdefull även för framtida generationer. Sydved förespråkar ett hållbart skogsbruk där det råder en balans mellan miljö och produktion.

Skogshare

Skogshare

​Skogsharen är skogens sprinter och kan komma upp i hastigheter på 70 km/h om en fara hotar. Bäst trivs skogsharen i gran- eller björkskogar med växlande vegetation, där den kan få både föda och skydd mot sina fiender.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus som lyser upp i skogen

Decemberljus i decembermörkret.
Skogslandet Sverige

Skogslandet Sverige

Vi bor i ett land med mycket skog. Halva Sveriges landyta, det vill säga runt 23 miljoner hektar är skog. Det finns ca privata 328 000 skogsägare i Sverige som tillsammans äger ca 12 miljoner hektar, den andra halvan ägs av skogsbolag och staten.

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Artikelbild

Byggnadsvård – hämta materialet från din egen skog

​Trä är byggnadsmaterialet för alla tider – och byggnadsvårdarens bästa vän. Nya träfiberbaserade isoleringsmaterial gör det lätt att renovera smart och hållbart. Och brädorna till panel och golv hämtas förstås ur egen skog. Det är lättare än du tror!