Sydved.se / Skogsägarliv / Från våra skogar / Skogens goda på burk och flaska
Inspiration
Skogens goda på burk och flaska

Skogens goda på burk och flaska

Lingon, blåbär och kantareller. Sedan tryter nog både tiden och fantasin för de flesta. Men för Jiri och Helena Holasek i Havsjö utanför Bodafors har skogens goda blivit en affärsidé. Nu njuts deras delikatesser, producerade av björksav och bär, både på finkrogen och vid köksborden.

Granskottshånung och Lingon Brutale… det är inga vanliga syltburkar som lämnar gården i Havsjö utanför Bodafors. Idén är att arbeta med traditionella råvaror som sedan får en ny twist.

Lingonen får samsas med chili och ingefära och granskottshånungen är förstås inte honung. Snarare kan den liknas vid en tjock sirap som kokats på vårens första späda granskott. Söt och mild med en doft av kåda blir granskottshånungen den perfekta piffen i teet eller på ostbrickan.

– Granskottshånungen har tagits emot med öppna armar av många kunder som minns den från förr. Alla råvaror som vi använder oss av har en stark förankring i den svenska mattraditionen, men har glömts bort med tiden. Ute på Havsjö springer vi på dem överallt och får nya idéer. Det är tacksamt, berättar Helena.

Begränsad produktion

Även Havsjös stora succé, snapsen "Höglandsbjörk", bygger på gamla traditioner. Spädd med sav och kryddad med säsongens första, späda björklöv doftar den av vår och vitalitet. Höglandsbjörk har snabbt gjort sig ett namn både bland snapskännare och på finkrogarna.

– De flesta snapsar som finns ute på marknaden är i grunden smaksatta på samma sätt, ofta med anis, kummin och fänkål. Nyanserna i smaken är inte så stora, förklarar Jiri:

– Höglandsbjörk har en len och mild karaktär med en blommig eftersmak och kan även användas som digestif efter maten. Personligen tycker jag att den är extra fin till kräftor, och så till sill förstås.

Snapsen produceras hantverksmässigt och råvarorna hämtas på den egna fastigheten. Så fort saven börjar stiga ger sig Jiri och Helena ut med spannarna och tappar. Eftersom tappningen bara kan ske under en mycket begränsad tid, cirka två veckor, så blir produktionen aldrig särskilt stor. När snapsen blandats och kryddats får den mogna i minst ett halvår innan den tappas på flaska; allt för att ge en rund och fyllig smak.

Smålands högsta punkt

Men, handen på hjärtat: smakar björkar på Höglandet verkligen bättre än andra björkar?

– Ja, vi vill ju gärna tro det!, skrattar Jiri:

– Havsjö ligger bara några kilometer från Smålands högsta punkt, Tomtabacken 377 meter över havet. Luften här är härlig. De flesta råvaror plockas på våra marker och i deras närhet. Allt är obesprutat och obehandlat, så även om vi inte har en dokumenterat ekologisk produktion så är Havsjö delikatesser och Höglandssnaps så närproducerat och rent som det kan bli.

Andra produkter från Havsjö delikatesser är björksaft, prisbelönt aroniaglögg, fläderblomsgelé och en pikant blåbärssylt med kanel och vitt vin.

Det är en arbetsintensiv verksamhet styrd av säsong och tillgång. Jiri och Helena sticker heller inte under stol med att det är svårt att få lönsamhet på delikatesserna. Att ta betalt för all tid som läggs ner går helt enkelt inte. Däremot har detta skogens goda blivit en viktig del av verksamhetens varumärke – på gården driver paret Holasek Havsjö konferens & fiske där de egenproducerade delikatesserna har en självklar plats på bordet. Som professionella restauratörer vill Jiri och Helena dela med sig av alla smaker och upplevelser som deras skog kan erbjuda.

En annan rytm

Under många år drev de olika restauranger i Stockholm men med tiden föddes tanken på att göra något annat.

– Har man restaurang i Stockholm finns inga helger, inga storhelger och inga årstider. Maskineriet snurrar jämt, förklarar Jiri:

– Vi har släkt i Värnamo som vi hälsade på då och då. Vid ett av de där tillfällena gick vi förbi ett mäklarfönster och såg att det fanns en gård till salu utanför Bodafors. Året efter hängde skylten fortfarande kvar, och året därpå… När vi till slut gick in och frågade verkade till och med mäklaren ha glömt bort det. Men väl på plats var det ingen tvekan. Det måste bli vårt!

Så blev det. 2003 invigdes konferensanläggningen på Havsjö. Med flytten hit kom också årstiderna tillbaka, säger Helena.

Nu arbetar vi intensivt under våren och sommaren med insamling av råvaror, med att ta hand om våra konferens- och festgäster, bädda, städa och laga mat. Under hösten och vintern tillagar vi Havsjös delikatesser och säljer dem på torg och marknader. Det är en annan, och skönare, rytm.

 

Helena och Jiri Holasek.

​Tappning av björksav

Savtappning var vanligt under 1700- och 1800-talet. Björksaven sågs som ett viktigt vitamintillskott på vårvintern. Även boskapen brukade få björksav att dricka.

Tappning av björksav ingår inte i allemansrätten och när den sker beror helt och hållet på art och geografi.

Allmänt säger man att den ska ske före knoppsprickningen eftersom saven därefter får en bitter smak.

En större björk kan producera upp till 15 liter per dygn, men man bör tappa mycket mindre än så för att trädet inte ska skadas.

Färsk björksav är känslig och håller två till fem dagar om den kyls. Den kan också frysas in.

Björksaven innehåller, förutom vatten, kalium, kalcium och magnesium samt socker. "Björksockret" består huvudsakligen av xylitol. Savens syrliga smak kommer från äppelsyra och den innehåller även proteiner, aminosyror och enzymer.

Källa: Wikipedia

 

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​

Nyheter Skogssverige 

Inga nyheter hittades.

Fler nyheter via RSS​​​​​​

Just nu på Sydved.se
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Möt Sydved JW Skogstjänst har investerat i ny skördare

JW Skogstjänst har investerat i ny skördare

​JW skogstjänst har i dagarna fått sin nya skördare, en John Deere 1270 G. Företaget består av Anders Talmark och Urban Wallström. Inköpare Håkan Johanson och Markus Moberg var ute och tittade på den nya investeringen.

Möt Sydved Sydved söker virkesinköpare till trakterna norr om Göteborg

Vi söker en virkesinköpare till trakterna kring Göteborg

​Sydveds satsar framåt och söker en utåtriktad virkesinköpare till trakterna norr och öster om Göteborg.

Inspiration Blåmes

Blåmes

​Den lilla blåmesen är med sin blågula dräkt enkel att känna igen, på fågelborden eller allra  längst ute på en gren för att leta föda.

Inspiration Björnens päls är mycket tät och isolerande.

Pälsar på sig

​Med pälsen håller djuren värmen. Så sant. Men att den också  är viktig för att kommunicera och känna av sin omgivning är kanske inte lika välkänt. Välkommen in under pälsen!

Inspiration Västerbottensostfyllda älgrulader

Västerbottensostfyllda älgrulader

Njut av vilda smaker och bjud vännerna på västerbottensostfyllda älgrulader i porter- och svartvinbärssås. Servera med nystekta kantareller, krispig sallad och pressad potatis. En måltid som inte kan bli annat än smaklig…

Kunskap Bio Innovation Centre utvecklar nya produkter från skogen.

Bio Innovation Centre utvecklar nya produkter från skogen

​I skogsbranschen pågår nu många satsningar för att utveckla nya produkter som är baserade på skogsråvara. En omfattande sådan som Stora Ensos Bio Innovation Centre som i Stockholm.

Kunskap Följ en föryngringsavverkning av småländsk tall

Följ en föryngringsavverkning av småländsk tall

​I november i år föryngringsavverkades det här tallbeståndet på en fastighet i Vaggeryd, söder om Jönköping. Det var ett förhållandevis gammalt tallbestånd som på vissa håll stått lite trångt, vilket gjort att medeldiametern var relativt klen.

Möt Sydved Dialogmöte längs en mycket lång skogsväg i Fritsla

Dialogmöte längs en mycket lång skogsväg i Fritsla

Johan Halldén, Sydvedare i Marks kommun, har träffat en av sina produktiongrupper och virkestransportören för att dryfta gemensamma frågor. En solig eftermiddag i slutet av januari mötte han proffsåkaren Henrik från Redslareds Skogstransport och gänget från PEB Skogsavverkning längs en mycket lång skogsbilväg i trakten av Fritsla.

Inspiration Levande trätak

Levande trätak

​Traditionellt är det kyrkostiften som har beställt när en äldre kyrka ska renoveras. På senare år har det dykt upp nya kunder och projekt. Tak och fasader av ekspån andas och lever och håller i minst 100 år, enligt Lars Brihall på Saljebygdens Tak- och fasadspån.

Möt Sydved Vänta inte till sista dagen!

Leveransvirke: vänta inte till sista dagen!

​Just nu rullar skogsindustrin på för högtryck och det råder medvind för produkter baserade på skogsråvara. Efterfrågan är för tillfället god på samtliga virkessortiment från bioenergi och massaved till sågbara sortiment. Detta innebär bra och höjda priser för dig som skogsägare.

Kunskap Skogsbrukets kretslopp – från föryngring till slutavverkning

Skogsbrukets kretslopp – från föryngring till slutavverkning

​Markberedning, plantering, röjning, gallring och avverkning – och sen markberedning
och plantering igen… Skogsbrukets kretslopp fortsätter i det oändliga och ger en unik
förnyelsebar råvara.

Möt Sydved Nu finns Mobilt BankID på Min skog

Nu finns Mobilt BankID för Min skog

​Nu lanserar vi Mobilt BankID på MIn skog, skogsägarens personliga sidor på sydved.se. Här ser du bland annat dina ut- och inbetalningar, fakturor och uppgifter om dina uppdrag hos Sydved. Även ditt senaste årsbesked finns här.

Möt Sydved Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat, laserskanning och vinterutflykten i senaste Aktivt Skogsbruk

Bläddra och läs i senaste numret av Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till att bedriva ett aktivt skogsbruk.

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Vill du jobba på Sydved?
Därför Sydved Gallringsentreprenör sökes!

Gallringsentreprenör sökes!

​​Distrikt Kalmars norra delar utökar och vi söker därmed fler entreprenörer att samarbeta med i gallringsskogen.

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Kunskap Skogsbilvägar och transport

Fakta skogsbilvägar och transport

​För att kunna bruka din skog rationellt behöver du ha bra skogsbilvägar. Bland annat för att det underlättar det vid olika skogsskötselåtgärder och för att det lättare för virkesbilarna att lasta och hämta virket.

Kunskap Så här går virkesaffären på Sydved till

Så här går virkesaffären till

​Det ska vara enkelt att sälja skog till Sydved. Här kan du läsa om de olika stegen i virkesaffären. Från första kontakt till redovisning.

Inspiration Checklista för distansskogsägaren

Checklista för dig som äger skog på distans

​Här får du som äger skog på distans, och kanske inte besöker din fastighet så ofta, tips på skogliga aktiviteter som det är bra att ha koll på.

Möt Sydved Ny metod minskar betesskador av vilt

Ny metod minskar betesskador av vilt i skogen

​Det går att vända den negativa trenden med för lite tall och omfattande viltbetesskador i skogen. Det visar en ny metod som Skogsstyrelsen tagit fram tillsammans med skogsbranschen. Nu ska den framgångsrika satsningen spridas över landet.

Inspiration Yxan – på hugget genom årtusenden.

Yxan – på hugget genom årtusenden

På senare år har elverktygen formligen exploderat i omfattning och gamla beprövade lösningar har fått ge vika. Men vissa redskap är för bra, för grundläggande för att bytas ut. Ett av dem är yxan, en av mänsklighetens viktigaste uppfinningar någonsin.

Kunskap Nygallrat i två generationer.

Nygallrat i två generationer

​En förstagallring och en andragallring på uppdrag av femte och fjärde generationen. När familjen Wirsenius i Virserum ska gallra, går förtroendet till Sydved.

Möt Sydved Henrik Svensen investerar i ny maskin

Henrick Svensén investerar i ny maskin

​Henrick Svensén har investerat i en Eco Log 580D för slutavverkning. Första objektet är kört och Henrick är nöjd med resultatet.

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Inspiration Så läser du trädens årsringar

Så läser du trädens årsringar

​I trädens årsringar står tiden still. Ett redskapsskjul vid en kyrka i Småland som visar sig vara Sveriges äldsta träbyggnad. Har du någon gång studerat trädets årsringar är det sannolikt för att räkna ut trädets ålder. Sydved har gått under barken på stammen.

Kunskap Så här höjer vi nettot

Så höjer vi nettot i gallringen

Lägre kostnader för Sydved och entreprenören innebär högre netton för skogsägaren. Så höjer vi nettot på gallringen i framtiden.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?