Sydved.se / Skogsägarliv / Från våra skogar / Skogens goda på burk och flaska
Inspiration
Skogens goda på burk och flaska

Skogens goda på burk och flaska

Lingon, blåbär och kantareller. Sedan tryter nog både tiden och fantasin för de flesta. Men för Jiri och Helena Holasek i Havsjö utanför Bodafors har skogens goda blivit en affärsidé. Nu njuts deras delikatesser, producerade av björksav och bär, både på finkrogen och vid köksborden.

Granskottshånung och Lingon Brutale… det är inga vanliga syltburkar som lämnar gården i Havsjö utanför Bodafors. Idén är att arbeta med traditionella råvaror som sedan får en ny twist.

Lingonen får samsas med chili och ingefära och granskottshånungen är förstås inte honung. Snarare kan den liknas vid en tjock sirap som kokats på vårens första späda granskott. Söt och mild med en doft av kåda blir granskottshånungen den perfekta piffen i teet eller på ostbrickan.

– Granskottshånungen har tagits emot med öppna armar av många kunder som minns den från förr. Alla råvaror som vi använder oss av har en stark förankring i den svenska mattraditionen, men har glömts bort med tiden. Ute på Havsjö springer vi på dem överallt och får nya idéer. Det är tacksamt, berättar Helena.

Begränsad produktion

Även Havsjös stora succé, snapsen "Höglandsbjörk", bygger på gamla traditioner. Spädd med sav och kryddad med säsongens första, späda björklöv doftar den av vår och vitalitet. Höglandsbjörk har snabbt gjort sig ett namn både bland snapskännare och på finkrogarna.

– De flesta snapsar som finns ute på marknaden är i grunden smaksatta på samma sätt, ofta med anis, kummin och fänkål. Nyanserna i smaken är inte så stora, förklarar Jiri:

– Höglandsbjörk har en len och mild karaktär med en blommig eftersmak och kan även användas som digestif efter maten. Personligen tycker jag att den är extra fin till kräftor, och så till sill förstås.

Snapsen produceras hantverksmässigt och råvarorna hämtas på den egna fastigheten. Så fort saven börjar stiga ger sig Jiri och Helena ut med spannarna och tappar. Eftersom tappningen bara kan ske under en mycket begränsad tid, cirka två veckor, så blir produktionen aldrig särskilt stor. När snapsen blandats och kryddats får den mogna i minst ett halvår innan den tappas på flaska; allt för att ge en rund och fyllig smak.

Smålands högsta punkt

Men, handen på hjärtat: smakar björkar på Höglandet verkligen bättre än andra björkar?

– Ja, vi vill ju gärna tro det!, skrattar Jiri:

– Havsjö ligger bara några kilometer från Smålands högsta punkt, Tomtabacken 377 meter över havet. Luften här är härlig. De flesta råvaror plockas på våra marker och i deras närhet. Allt är obesprutat och obehandlat, så även om vi inte har en dokumenterat ekologisk produktion så är Havsjö delikatesser och Höglandssnaps så närproducerat och rent som det kan bli.

Andra produkter från Havsjö delikatesser är björksaft, prisbelönt aroniaglögg, fläderblomsgelé och en pikant blåbärssylt med kanel och vitt vin.

Det är en arbetsintensiv verksamhet styrd av säsong och tillgång. Jiri och Helena sticker heller inte under stol med att det är svårt att få lönsamhet på delikatesserna. Att ta betalt för all tid som läggs ner går helt enkelt inte. Däremot har detta skogens goda blivit en viktig del av verksamhetens varumärke – på gården driver paret Holasek Havsjö konferens & fiske där de egenproducerade delikatesserna har en självklar plats på bordet. Som professionella restauratörer vill Jiri och Helena dela med sig av alla smaker och upplevelser som deras skog kan erbjuda.

En annan rytm

Under många år drev de olika restauranger i Stockholm men med tiden föddes tanken på att göra något annat.

– Har man restaurang i Stockholm finns inga helger, inga storhelger och inga årstider. Maskineriet snurrar jämt, förklarar Jiri:

– Vi har släkt i Värnamo som vi hälsade på då och då. Vid ett av de där tillfällena gick vi förbi ett mäklarfönster och såg att det fanns en gård till salu utanför Bodafors. Året efter hängde skylten fortfarande kvar, och året därpå… När vi till slut gick in och frågade verkade till och med mäklaren ha glömt bort det. Men väl på plats var det ingen tvekan. Det måste bli vårt!

Så blev det. 2003 invigdes konferensanläggningen på Havsjö. Med flytten hit kom också årstiderna tillbaka, säger Helena.

Nu arbetar vi intensivt under våren och sommaren med insamling av råvaror, med att ta hand om våra konferens- och festgäster, bädda, städa och laga mat. Under hösten och vintern tillagar vi Havsjös delikatesser och säljer dem på torg och marknader. Det är en annan, och skönare, rytm.

 

Helena och Jiri Holasek.

Dela gärna artikeln

​Tappning av björksav

Savtappning var vanligt under 1700- och 1800-talet. Björksaven sågs som ett viktigt vitamintillskott på vårvintern. Även boskapen brukade få björksav att dricka.

Tappning av björksav ingår inte i allemansrätten och när den sker beror helt och hållet på art och geografi.

Allmänt säger man att den ska ske före knoppsprickningen eftersom saven därefter får en bitter smak.

En större björk kan producera upp till 15 liter per dygn, men man bör tappa mycket mindre än så för att trädet inte ska skadas.

Färsk björksav är känslig och håller två till fem dagar om den kyls. Den kan också frysas in.

Björksaven innehåller, förutom vatten, kalium, kalcium och magnesium samt socker. "Björksockret" består huvudsakligen av xylitol. Savens syrliga smak kommer från äppelsyra och den innehåller även proteiner, aminosyror och enzymer.

Källa: Wikipedia

 

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Möt Sydved Artikelbild

Skogsdag med tema gallring i Olofsbol

​Sydved hade gallring som tema när man medverkade på skogsdagen i Olofsbol. Sydveds Niklas Johansson och Ludwig Björkman var på plats och pratade skog med besökarna.

Möt Sydved Välkommen till Sydveds monter på Medevimässan!

Välkommen till Medevimässan på Medevi Brunn!

​Fredag och lördag den här veckan (18-19 augusti) är du varmt välkommen till Sydveds monter på Medevimässan. Det blir spännande och upplevelserika dagar, inte minst för dig som gillar skog, hundar och jakt.

Inspiration Kräftfisket – en del av det svenska

Kräftfisket – en del av det svenska

​Kräftor och kräftfiske i augusti är en del av den svenska traditionen, även om regleringen om tid försvunnit sedan några år tillbaka

Inspiration Ladda för jakt!

Ladda för jakt!

​Nu väntar en ny härlig jaktsäsong. Men innan du ger dig ut i skogen är det viktigt att ha vapenvården gjord, hunden i trim och passen röjda. Här får du en checklista med det viktigaste inför jakten.

Inspiration På jakt efter skogens gula guld

Lyckad jakt på skogens gula guld

Den senaste tidens regn gör att det nu går att hitta fina gula kantareller i skogen på flera håll runt om i Götaland. Så nu är det bara att ge sig ut i skogen på svampjakt!

Möt Sydved Artikelbild

Öppet hus på Ahlstrom-Munksjö Aspa Bruk

​Lördagen den 26 augusti är det öppet hus på Ahlstrom-Munksjö Aspa Bruk. Rundvandring, fordonsvisning och musikunderhållning med mera bjudes på. Välkommen!

Kunskap Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen, letande efter något som ser ut som en slutavverkning. En skotad trave timmer avslöjar att det är nära. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Möt Sydved Lär känna din Sydvedare – Tomas Trygg

Lär känna din Sydvedare – Tomas Trygg

​Passa på och bekanta dig mer med Tomas Trygg, som är distriktschef för distrikt Falköping. Han växte upp i skogarna utanför Färgelanda i Dalsland och bor nu med sin familj på norra Orust.

Inspiration Kladdkaka med rabarber

Kladdkaka med rabarber

Ta vara på rabarbern och baka något riktigt gott till sommarfikat. Sötma mixas med syrlighet i denna kaka. Glass, grädde eller vaniljsås förhöjer smakupplevelsen!

Inspiration Artikelbild

Såpa – skogens gröngula guld

Baserad på tallolja från svenska skogar bryts såpan lätt ner i naturen och klimatmedvetna hushåll har upptäckt att den inte bara biter på mattor och skurgolv.

Möt Sydved Försök med digital snitsling på Toverums Säteri

Försök med digital snitsling på Toverums Säteri

​På Toverums Säteri inom distrikt Kalmar har det gjorts försök med digital snitsling genom att använda ett drönarfoto. Fotot visas i skördarens dator och skördaren positioneras sedan via gps.

Kunskap Nya röjningstrenden: Skogsägarna mer på hugget

Nya röjningstrenden: Skogsägarna mer på hugget

​Sydsvenska skogsägare röjer som aldrig förr. Antalet röjda hektar per år har mer än fördubblats i Götaland de senaste 15 åren. Fortsätt så!, uppmanar Anders Ehrenström, skogsbruksutvecklare på Sydved. ”Det är dags för alla skogsägare att hoppa på röjningståget –för det kommer att behövas!”

Möt Sydved Vardagshjältar i syd

Vardagshjältar i syd

M.A. Skogsvård med ägare Mats Andersson i spetsen är en av de företag som håller i gång den viktiga sommarproduktionen av virke inom distrikt Hylte. Nyligen har de investerat i en skotare för att bli ännu effektivare.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Vill du jobba på Sydved?
Möt Sydved Artikelbild

Full fart på avverkningarna

​Nu är augusti här och det är full fart på avverkningarna runt om på distrikt Hässleholm. Vi har god avsättning för samtliga sortiment.

Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Möt Sydved Min skog – dina personliga sidor

Min skog – dina personliga sidor

​Samarbetar du med Sydved? Genom Min skog, som är dina personliga sidor, får du ännu bättre koll på de skogliga uppdragen med Sydved.

Kunskap Generationsväxla med enkla och robusta lösningar

Generationsväxla med enkla och robusta lösningar

​Många skogsägare överlåter sin fastighet som gåva. En överlåtelseform som ofta har flera  fördelar för både givare och mottagare. Martin Lindskogs tips är att inte krångla till det med  knepiga gåvovillkor och att noggrant dokumentera hela generationsväxlingen.

Möt Sydved What a tree can do – skogsråvaran behövs

What a tree can do – skogsråvaran behövs!

​What a tree can do är en kort film om skogen som en del i lösningen av klimatfrågan. Filmen kommer från Stora Enso, som är en av Sydveds ägare, och visar att det framtida behovet av svensk skogsråvara är stort.

Kunskap Fakta skogsbränsle

Fakta skogsbränsle

​Biobränsle är ett miljömässigt uthålligt bränsle som mer och mer ersätter olja och kol för uppvärmning och elproduktion. Med stor sannolikhet kommer vi i framtiden att se en ökad efterfrågan av denna energikälla.

Möt Sydved Se Sydvedsfilmen från Elmia Wood 2017!

Sydvedsfilm: Så minns vi Elmia Wood 2017!

​I dagarna fyra bjöds det på härlig stämning och massor av inspiration till ett aktivt skogsbruk. Välkommen och gör en tillbakablick i Sydveds monter på Elmia Wood 2017!

Möt Sydved Film: Nygallrat med Sydved

Film: Nygallrat med Sydved

Sydved är gallringsspecialisten med kompetensen att maxa värdet på din fastighet. Se den här filmen som visar på Sydveds fullservicekoncept.

Möt Sydved Sydveds app för skogsägare

Ny film visar finesserna med Sydveds app för skogsägare

​Nyfiken på Sydveds app för skogsägare? Titta då på den här filmen som kort och koncist visar vad du som skogsägare kan ha för nytta av appen Min skog.

Möt Sydved Fjärrmätningen kommer starkt i Sydsverige.

Fjärrmätningen kommer starkt i Sydsverige

​Fjärrmätningen är på stark frammarsch i Sydsverige under 2017. Fjärrmätning är en annan form av travmätning, än den som traditionellt skett vid mätbrygga. Den gäller i första hand enbart rundved.

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?