Sydved.se / Skogsägarliv / Från våra skogar / Skogens goda på burk och flaska
Inspiration
Skogens goda på burk och flaska

Skogens goda på burk och flaska

Lingon, blåbär och kantareller. Sedan tryter nog både tiden och fantasin för de flesta. Men för Jiri och Helena Holasek i Havsjö utanför Bodafors har skogens goda blivit en affärsidé. Nu njuts deras delikatesser, producerade av björksav och bär, både på finkrogen och vid köksborden.

Granskottshånung och Lingon Brutale… det är inga vanliga syltburkar som lämnar gården i Havsjö utanför Bodafors. Idén är att arbeta med traditionella råvaror som sedan får en ny twist.

Lingonen får samsas med chili och ingefära och granskottshånungen är förstås inte honung. Snarare kan den liknas vid en tjock sirap som kokats på vårens första späda granskott. Söt och mild med en doft av kåda blir granskottshånungen den perfekta piffen i teet eller på ostbrickan.

– Granskottshånungen har tagits emot med öppna armar av många kunder som minns den från förr. Alla råvaror som vi använder oss av har en stark förankring i den svenska mattraditionen, men har glömts bort med tiden. Ute på Havsjö springer vi på dem överallt och får nya idéer. Det är tacksamt, berättar Helena.

Begränsad produktion

Även Havsjös stora succé, snapsen "Höglandsbjörk", bygger på gamla traditioner. Spädd med sav och kryddad med säsongens första, späda björklöv doftar den av vår och vitalitet. Höglandsbjörk har snabbt gjort sig ett namn både bland snapskännare och på finkrogarna.

– De flesta snapsar som finns ute på marknaden är i grunden smaksatta på samma sätt, ofta med anis, kummin och fänkål. Nyanserna i smaken är inte så stora, förklarar Jiri:

– Höglandsbjörk har en len och mild karaktär med en blommig eftersmak och kan även användas som digestif efter maten. Personligen tycker jag att den är extra fin till kräftor, och så till sill förstås.

Snapsen produceras hantverksmässigt och råvarorna hämtas på den egna fastigheten. Så fort saven börjar stiga ger sig Jiri och Helena ut med spannarna och tappar. Eftersom tappningen bara kan ske under en mycket begränsad tid, cirka två veckor, så blir produktionen aldrig särskilt stor. När snapsen blandats och kryddats får den mogna i minst ett halvår innan den tappas på flaska; allt för att ge en rund och fyllig smak.

Smålands högsta punkt

Men, handen på hjärtat: smakar björkar på Höglandet verkligen bättre än andra björkar?

– Ja, vi vill ju gärna tro det!, skrattar Jiri:

– Havsjö ligger bara några kilometer från Smålands högsta punkt, Tomtabacken 377 meter över havet. Luften här är härlig. De flesta råvaror plockas på våra marker och i deras närhet. Allt är obesprutat och obehandlat, så även om vi inte har en dokumenterat ekologisk produktion så är Havsjö delikatesser och Höglandssnaps så närproducerat och rent som det kan bli.

Andra produkter från Havsjö delikatesser är björksaft, prisbelönt aroniaglögg, fläderblomsgelé och en pikant blåbärssylt med kanel och vitt vin.

Det är en arbetsintensiv verksamhet styrd av säsong och tillgång. Jiri och Helena sticker heller inte under stol med att det är svårt att få lönsamhet på delikatesserna. Att ta betalt för all tid som läggs ner går helt enkelt inte. Däremot har detta skogens goda blivit en viktig del av verksamhetens varumärke – på gården driver paret Holasek Havsjö konferens & fiske där de egenproducerade delikatesserna har en självklar plats på bordet. Som professionella restauratörer vill Jiri och Helena dela med sig av alla smaker och upplevelser som deras skog kan erbjuda.

En annan rytm

Under många år drev de olika restauranger i Stockholm men med tiden föddes tanken på att göra något annat.

– Har man restaurang i Stockholm finns inga helger, inga storhelger och inga årstider. Maskineriet snurrar jämt, förklarar Jiri:

– Vi har släkt i Värnamo som vi hälsade på då och då. Vid ett av de där tillfällena gick vi förbi ett mäklarfönster och såg att det fanns en gård till salu utanför Bodafors. Året efter hängde skylten fortfarande kvar, och året därpå… När vi till slut gick in och frågade verkade till och med mäklaren ha glömt bort det. Men väl på plats var det ingen tvekan. Det måste bli vårt!

Så blev det. 2003 invigdes konferensanläggningen på Havsjö. Med flytten hit kom också årstiderna tillbaka, säger Helena.

Nu arbetar vi intensivt under våren och sommaren med insamling av råvaror, med att ta hand om våra konferens- och festgäster, bädda, städa och laga mat. Under hösten och vintern tillagar vi Havsjös delikatesser och säljer dem på torg och marknader. Det är en annan, och skönare, rytm.

 

Helena och Jiri Holasek.

Dela gärna artikeln

​Tappning av björksav

Savtappning var vanligt under 1700- och 1800-talet. Björksaven sågs som ett viktigt vitamintillskott på vårvintern. Även boskapen brukade få björksav att dricka.

Tappning av björksav ingår inte i allemansrätten och när den sker beror helt och hållet på art och geografi.

Allmänt säger man att den ska ske före knoppsprickningen eftersom saven därefter får en bitter smak.

En större björk kan producera upp till 15 liter per dygn, men man bör tappa mycket mindre än så för att trädet inte ska skadas.

Färsk björksav är känslig och håller två till fem dagar om den kyls. Den kan också frysas in.

Björksaven innehåller, förutom vatten, kalium, kalcium och magnesium samt socker. "Björksockret" består huvudsakligen av xylitol. Savens syrliga smak kommer från äppelsyra och den innehåller även proteiner, aminosyror och enzymer.

Källa: Wikipedia

 

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Möt Sydved Nu finns Mobilt BankID på Min skog

Nu finns Mobilt BankID för Min skog

​Nu lanserar vi Mobilt BankID på MIn skog, skogsägarens personliga sidor på sydved.se. Här ser du bland annat dina ut- och inbetalningar, fakturor och uppgifter om dina uppdrag hos Sydved. Även ditt senaste årsbesked finns här.

Möt Sydved Vill du bli virkesinköpare i Ronneby?

Vill du bli virkesinköpare i Ronneby?

​Vill du jobba i en spännande framtidsbransch och på ett företag med hållbart skogsbruk i fokus? Då kan det här jobbet som virkesinköpare vara något för dig

Kunskap Laserskanning från flyg kan få stort genomslag i skogsbruket

Laserskanning från flyg kan få stort genomslag i skogsbruket

​Flera av skogsbrukets aktörer gör nu gemensam sak för att göra laserskanning till ett aktivt inslag i skogsskötseln. "Potentialen i datan som laserskanningen skapar är stor. Genom beräkningar av data från skanningen kan man få fram mycket nyttig information, exempelvis volym, slutenhet och trädhöjd", säger Anders Ehrenström, skogsbruksutvecklare på Sydved.

Möt Sydved En tidig julklapp: ny Ponsse Elephant

En tidig julklapp: ny Ponsse Elephant

​För WNK skogsgallrings skotarförare Dennis Holgersson kom tomten tidigt i år. Julklappen bestod av en ny Ponsse Elephant som levererades i början av december.

Inspiration Grönkålspaj med Västerbottenost

Grönkålspaj med Västerbottenost

En smakrik grönkålspaj tillsammans med en krispig sallad blir perfekt lunchmat. Välj cheddar, Västerbottenost eller annan smakrik ost.

Kunskap Följ skogsbränslet från hygget till ditt hem

Följ skogsbränslet från hygget till ditt hem

​Många skogsägare väljer att ta ut grenar och toppar, så kallad grot, när de föryngringsavverkar på sin fastighet. Men alla kanske inte tänker på att grot innehåller mycket energi som kan omsättas till både värme och el – grönt och förnybart. Här följer du skogsbränslets väg från hygge till värmeverk och till hemmet!

Inspiration Artikelbild

Björnen sover ...

Björnen har legat i sitt ide i någon månad nu. Den sover tungt, hjärtat slår långsammare än normalt och kroppstemperaturen sjunker några grader. På våren kommer en förmodat mycket hungrig björn ut ur idet och gräver fram myror, rötter, gräs och örter.

Möt Sydved Korta maskinflyttar lönar sig

Korta maskinflyttar lönar sig

​Genom att samla flera jobb inom ett och samma område kan man minimera kostnaden för etableringen av maskinerna. Med hjälp av trailern behöver maskinföraren inte hänga av band och kedjor mellan flyttarna.

Inspiration Mat över öppen eld

Mat över öppen eld

​Laga mat över den öppna elden är lika härligt på långvandringen som på dagsutflykten. Och allting smakar ju som bekant bättre med utomhusluften som krydda.

Inspiration Stämningsfullt ljus – så gör du

Stämningsfullt ljus – så gör du

​När mörkret väl har fallit är det dags att njuta av alla tända ljus. Vintern är en tacksam tid att inreda med både elektriskt ljus och levande ljuskällor. Med några enkla knep skapar du snabbt en mysig stämning.

Inspiration Det vackra slutet en bra början

Det vackra slutet en bra början

​"Jag tycker faktiskt att ett hygge kan vara vackert, säger skogsägaren Kjell Johansson. Naturen har lämpligt nog skapat en kulle mitt på hygget, som en teaterbalkong för oss att beskåda hela härligheten från. Och det är svårt att säga emot. Rätt utförd har också en slutavverkning sin estetiska tjusning.

Inspiration En

Enen – Nordens cypress

​Nordens cypress har det pelarlika trädet med blåsvarta bär ofta kallats. Enen växer långsamt och når hög ålder. Den äldsta en som hittats i Sverige var 840 år gammal och fanns i Sareks nationalpark.

Möt Sydved Artikelbild

Höstinspiration, jakt och nygallrat i senaste Aktivt Skogsbruk

Bläddra och läs i senaste numret av Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till att bedriva ett aktivt skogsbruk.

Nyheter nära dig

Hämtar in nyheter...

Fler nyheter​​​​​​

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Vill du jobba på Sydved?
Möt Sydved Sydveds nygallrat-galleri

Nygallrat-galleriet!

Möt några av de skogsägare som har gallrat med oss och ta del av deras intryck. Vem vet, snart kanske det är din tur att vara nöjd!?

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Kunskap Så här går virkesaffären på Sydved till

Så här går virkesaffären till

​Det ska vara enkelt att sälja skog till Sydved. Här kan du läsa om de olika stegen i virkesaffären. Från första kontakt till redovisning.

Möt Sydved Artikelbild

Sandkvist skogstjänst investerar i ny skotare

​Kristoffer Sandkvist och Philip Lord på Sandkvist Skogstjänst är mycket nöjda med den nya gallringsskotaren Gremo 1050.

Kunskap Skogsbilvägar och transport

Fakta skogsbilvägar och transport

​För att kunna bruka din skog rationellt behöver du ha bra skogsbilvägar. Bland annat för att det underlättar det vid olika skogsskötselåtgärder och för att det lättare för virkesbilarna att lasta och hämta virket.

Inspiration Nordsvensk

Nordsvensken – kompakt och stark allroundhäst

​Med kraft, energi och takt tar den nordsvenska hästen sig an hästlivets utmaningar. Ett kallblod med ursprung från den primitiva skogshästen

Inspiration Artikelbild

I John Bauers skogar

​ John Bauer vandrade i skogarna kring Jönköping och fann inspiration till sina motiv. Fotograf Mats Andersson har vandrat i samma skogar och med kamera sökt fånga Bauers känsla, färgomfång och motiv. Troll, älvor och bortbytingar finns där!

Möt Sydved Sydved byter telefonnummer

Vi byter telefonnummer på Sydved

​Från och med onsdag den 25 oktober upphör Sydveds gamla telefonnummer som börjar på 01046. Du når oss enkelt på våra gamla 070-nummer.

Inspiration Skapa foder till älgarna genom att toppa med tall.

Toppa med tall

"En älgtugga här blir en älgtugga mindre i tallplanteringen", säger Mattias Svensson, och pekar på talltoppen som ligger överst i en av de stora rishögarna.

Kunskap Finns det en framtid för drönare i skogsbruket?

Finns det en framtid för drönare i skogsbruket?

Skogsbruket är en av de branscher som visar störst intresse för drönartekniken. Anton Holmström, som är drönarspecialist på Skogsstyrelsen, tror att utvecklingen av drönare inom skogsbruket kommer att explodera inom bara ett par år.

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Inspiration Älg

Älg

​Älgen är den svenska skogens största djur. Med sin imponerande storlek och majestätiska sätt att röra sig är det inte så konstigt att den också kallas skogens konung.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?