Sydved.se / Skogsägarliv / Från våra skogar / Skogens goda på burk och flaska
Inspiration
Skogens goda på burk och flaska

Skogens goda på burk och flaska

Lingon, blåbär och kantareller. Sedan tryter nog både tiden och fantasin för de flesta. Men för Jiri och Helena Holasek i Havsjö utanför Bodafors har skogens goda blivit en affärsidé. Nu njuts deras delikatesser, producerade av björksav och bär, både på finkrogen och vid köksborden.

Granskottshånung och Lingon Brutale… det är inga vanliga syltburkar som lämnar gården i Havsjö utanför Bodafors. Idén är att arbeta med traditionella råvaror som sedan får en ny twist.

Lingonen får samsas med chili och ingefära och granskottshånungen är förstås inte honung. Snarare kan den liknas vid en tjock sirap som kokats på vårens första späda granskott. Söt och mild med en doft av kåda blir granskottshånungen den perfekta piffen i teet eller på ostbrickan.

– Granskottshånungen har tagits emot med öppna armar av många kunder som minns den från förr. Alla råvaror som vi använder oss av har en stark förankring i den svenska mattraditionen, men har glömts bort med tiden. Ute på Havsjö springer vi på dem överallt och får nya idéer. Det är tacksamt, berättar Helena.

Begränsad produktion

Även Havsjös stora succé, snapsen "Höglandsbjörk", bygger på gamla traditioner. Spädd med sav och kryddad med säsongens första, späda björklöv doftar den av vår och vitalitet. Höglandsbjörk har snabbt gjort sig ett namn både bland snapskännare och på finkrogarna.

– De flesta snapsar som finns ute på marknaden är i grunden smaksatta på samma sätt, ofta med anis, kummin och fänkål. Nyanserna i smaken är inte så stora, förklarar Jiri:

– Höglandsbjörk har en len och mild karaktär med en blommig eftersmak och kan även användas som digestif efter maten. Personligen tycker jag att den är extra fin till kräftor, och så till sill förstås.

Snapsen produceras hantverksmässigt och råvarorna hämtas på den egna fastigheten. Så fort saven börjar stiga ger sig Jiri och Helena ut med spannarna och tappar. Eftersom tappningen bara kan ske under en mycket begränsad tid, cirka två veckor, så blir produktionen aldrig särskilt stor. När snapsen blandats och kryddats får den mogna i minst ett halvår innan den tappas på flaska; allt för att ge en rund och fyllig smak.

Smålands högsta punkt

Men, handen på hjärtat: smakar björkar på Höglandet verkligen bättre än andra björkar?

– Ja, vi vill ju gärna tro det!, skrattar Jiri:

– Havsjö ligger bara några kilometer från Smålands högsta punkt, Tomtabacken 377 meter över havet. Luften här är härlig. De flesta råvaror plockas på våra marker och i deras närhet. Allt är obesprutat och obehandlat, så även om vi inte har en dokumenterat ekologisk produktion så är Havsjö delikatesser och Höglandssnaps så närproducerat och rent som det kan bli.

Andra produkter från Havsjö delikatesser är björksaft, prisbelönt aroniaglögg, fläderblomsgelé och en pikant blåbärssylt med kanel och vitt vin.

Det är en arbetsintensiv verksamhet styrd av säsong och tillgång. Jiri och Helena sticker heller inte under stol med att det är svårt att få lönsamhet på delikatesserna. Att ta betalt för all tid som läggs ner går helt enkelt inte. Däremot har detta skogens goda blivit en viktig del av verksamhetens varumärke – på gården driver paret Holasek Havsjö konferens & fiske där de egenproducerade delikatesserna har en självklar plats på bordet. Som professionella restauratörer vill Jiri och Helena dela med sig av alla smaker och upplevelser som deras skog kan erbjuda.

En annan rytm

Under många år drev de olika restauranger i Stockholm men med tiden föddes tanken på att göra något annat.

– Har man restaurang i Stockholm finns inga helger, inga storhelger och inga årstider. Maskineriet snurrar jämt, förklarar Jiri:

– Vi har släkt i Värnamo som vi hälsade på då och då. Vid ett av de där tillfällena gick vi förbi ett mäklarfönster och såg att det fanns en gård till salu utanför Bodafors. Året efter hängde skylten fortfarande kvar, och året därpå… När vi till slut gick in och frågade verkade till och med mäklaren ha glömt bort det. Men väl på plats var det ingen tvekan. Det måste bli vårt!

Så blev det. 2003 invigdes konferensanläggningen på Havsjö. Med flytten hit kom också årstiderna tillbaka, säger Helena.

Nu arbetar vi intensivt under våren och sommaren med insamling av råvaror, med att ta hand om våra konferens- och festgäster, bädda, städa och laga mat. Under hösten och vintern tillagar vi Havsjös delikatesser och säljer dem på torg och marknader. Det är en annan, och skönare, rytm.

 

Helena och Jiri Holasek.

Dela gärna artikeln

​Tappning av björksav

Savtappning var vanligt under 1700- och 1800-talet. Björksaven sågs som ett viktigt vitamintillskott på vårvintern. Även boskapen brukade få björksav att dricka.

Tappning av björksav ingår inte i allemansrätten och när den sker beror helt och hållet på art och geografi.

Allmänt säger man att den ska ske före knoppsprickningen eftersom saven därefter får en bitter smak.

En större björk kan producera upp till 15 liter per dygn, men man bör tappa mycket mindre än så för att trädet inte ska skadas.

Färsk björksav är känslig och håller två till fem dagar om den kyls. Den kan också frysas in.

Björksaven innehåller, förutom vatten, kalium, kalcium och magnesium samt socker. "Björksockret" består huvudsakligen av xylitol. Savens syrliga smak kommer från äppelsyra och den innehåller även proteiner, aminosyror och enzymer.

Källa: Wikipedia

 

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Kunskap Finns det en framtid för drönare i skogsbruket?

Finns det en framtid för drönare i skogsbruket?

Skogsbruket är en av de branscher som visar störst intresse för drönartekniken. Anton Holmström, som är drönarspecialist på Skogsstyrelsen, tror att utvecklingen av drönare inom skogsbruket kommer att explodera inom bara ett par år.

Kunskap Sydved: Tips och råd för dig som planterar i höst

Tips & råd för dig som höstplanterar

​Hann du inte med planteringen i våras? Ingen fara, på de flesta granmarker kan man plantera både höst och vår. Här ger vi dig några tips på hur du lyckas med planteringen.

Kunskap Artikelbild

Hatkärlek till kronhjorten

​Det är lite synd att detta ståtliga, eleganta och mycket goda vilddjur inte bara för med sig guld och gröna skogar, utan lokalt nästan direkta motsatsen faktiskt. Kronhjortens viltbetningar kan leda till sämre kvalitet på virket.

Möt Sydved Niklas är ny inköpare i Nybro med omnejd

Niklas är ny inköpare i Nybro med omnejd

Nybro med omnejd har fått en ny Sydvedsinköpare när Niklas Andersen nu har anställts på distrikt Kalmar.

Inspiration Trattkantareller

Fyll korgen med trattkantareller!

Svamparna fortsätter att titta fram i skogarna. Nu finns chans att fylla korgen med läckra trattkantareller!
Möt Sydved Bra fart hos björken

Bra fart hos björken

​Efter stormen Gudrun ville kommunen i Osby få mer variation i friluftsområdet Klinten. Bland annat har man lyft fram björken. Här berättar vi vad som har hänt med beståndet fram till idag, och spekulerar om framtiden.

Kunskap Så här går virkesaffären på Sydved till

Så här går virkesaffären till

​Det ska vara enkelt att sälja skog till Sydved. Här kan du läsa om de olika stegen i virkesaffären. Från första kontakt till redovisning.

Möt Sydved Sydved och Skogsstyrelsen arrangerade skogsdag i Holmstorp

Sydved och Skogsstyrelsen arrangerade skogsdag i Holmstorp

​Den 29 september arrangerade distrikt Aspa tillsammans med Skogsstyrelsen en skogsdag i Holmstorp utanför Vintrosa. Temat var skogsbruk med variation.

Inspiration Hannah Elversson – med passion för jakt

Hannah Elversson – med passion för jakt

Jakten intresserar allt fler i Sverige. Hannah Elversson är en av dem som längtar efter att jaktsäsongen ska dra i gång. "Det är en speciell känsla av frihet blandat med spänning när man sitter där på jaktpasset hundra procent fokuserad och väntar", säger hon.

Möt Sydved Också en form av markberedning

Bokollonår i Skåne: en annan form av markberedning

​I nordvästra Skåne kan man med hjälp av vildsvin förbereda marken för bokollonen.

Inspiration Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

Älgryggbiff med syltade kantareller och madeirasås

​Här bjuder vi på en festlig rätt som passar alldeles utmärkt till nyårsfirandet eller till någon annan av helgerna.

Möt Sydved Nu gäller bara mobilnummer på Sydved

Kontakta Sydved med mobilnummer

​Under hösten försvinner Sydveds nuvarande 01046-nummer. Sen når du oss endast på våra befintliga mobilnummer.

Kunskap Röj och gallra i tid – det mår skogen bra av!

Röj och gallra i tid – det mår skogen bra av!

​Aktiv skötsel som startar redan i röjningsskogen ger en skog som ökar motståndskraften mot storm. Du får dessutom produktion och biologisk mångfald på köpet. Här får du fem tips på hur du går tillväga.

Inspiration Så får du personlig prägel på gårdsplanen

Så får du personlig prägel på gårdsplanen

​Du ser på skylten när du är framme! Vårt hus är det med vindflöjeln! Vi har en klocka på ladugårdsgaveln! Här tipsar vi om olika dekorationer för din gårdsplan.

Min skog – dina personliga sidor
Kunskap Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Kunskap Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Därför Sydved Sydved söker ekonomichef

Sydved söker ekonomichef

​Nu söker Sydved en entreprenöriell och controllerinriktad ekonomichef med skogsintresse. Lockas du av tanken att tillsammans med VD arbeta med övergripande strategi- och verksamhetsutveckling.

Därför Sydved Sydved söker IT-chef

Sydved söker IT-chef

​Vill du utveckla IT-funktionen i ett framgångsrikt skogsbolag där du får stor möjlighet att påverka? Nu söker Sydved en projektorienterad chef för IT-funktionen.

Möt Sydved Blad faller tyst ...

Blad faller tyst ...

​Andra veckan i oktober och dagstempen överstiger 15 grader, samtidigt som lövträden sprakar i höstfärger och bladen faller. Är det verkligen höst, eller?

Möt Sydved En grupp från Letskogs avverkningar har diplomerats

En grupp från Letskogs avverkningar har diplomerats

Nu är en av två avverkningsgrupper från Letskogs avverkningar AB diplomerad i Spårlös avverkning. I gruppen ingår Simon Skarin och Markus Fröjd. Den andra gruppen kontrolleras senare i höst.

Vill du jobba på Sydved?
Möt Sydved Sydveds nygallrat-galleri

Nygallrat-galleriet!

Möt några av de skogsägare som har gallrat med oss och ta del av deras intryck. Vem vet, snart kanske det är din tur att vara nöjd!?

Möt Sydved Ny markberedare på distrikt Hässleholm

Ny markberedare på distrikt Hässleholm

​Leif Magnussons markberedning har investerat i ny maskin för markberedning. Det är en Komatsu 875 som kommer att köra främst i de östra och södra delarna av distrikt Hässleholm.

Registrera dig för Sydveds nyhetsbrev!
Kunskap Fakta röjning

Fakta röjning

Röjning innebär att man glesar ut i bestånden så att de bäst lämpade träden får större möjlighet att växa och utvecklas. Höjer kvaliteten och värdet på skogen, samtidigt som ekonomin i efterföljande gallringar förbättras.

Kunskap Fakta skogsbruk

Fakta skogsbruk

Ett aktivt skogsbruk skapar en värdefull skog. Här får du grundläggande fakta om viktiga åtgärder i din skog.

Möt Sydved Vill du bli Sydveds virkesinköpare i Markaryd och Ljungby?

Vill du bli virkesinköpare i Markaryd och Ljungby?

​Sydved satsar framåt och söker en utåtriktad virkesinköpare i Kronobergs län. Inköpsområdet är Markaryds kommun och delar av Ljungby kommun.

Möt Sydved Se Sydvedsfilmen från Elmia Wood 2017!

Sydvedsfilm: Så minns vi Elmia Wood 2017!

​I dagarna fyra bjöds det på härlig stämning och massor av inspiration till ett aktivt skogsbruk. Välkommen och gör en tillbakablick i Sydveds monter på Elmia Wood 2017!

Möt Sydved Följ Sydved på Instagram!

Följ Sydved på Instagram!

​Nu kan du följa Sydved på Instagram.

Möt Sydved Vill du beställa trycksaker från Sydved?

Beställ trycksaker

Vill du beställa trycksaker från Sydved eller få en provprenumeration av Aktivt Skogsbruk?