Sydved.se / Skogsägarliv / Från våra skogar / Svenska ekar ger rätta smaken
Inspiration
Svenska ekar ger rätta smaken

Whiskyfat tillverkade av ek.

Svenska ekar ger rätta smaken

Sveriges enda tillverkare av maltwhisky är Mackmyra. Istället för att som så många andra försöka göra en skotsk whisky har man satsat på att göra en helt svensk whisky –  med bara svenska råvaror. Ekar från Visingsö har använts till fat för att ge whiskyn  den rätta karaktären.

– Ambitionen har hela tiden varit att göra en så svensk produkt som möjligt, säger Magnus Dandanell, VD på Mackmyra Svensk Whisky. Grunden till all maltwhisky är korn, vatten och jäst och sedan förfinas karaktären med rökning och lagring på ekfat. Whiskyns karaktär påverkas av tiden i fat, men fatens kvalitet och storlek spelar också roll.

Raka, kvistfria ekar till faten

Faten som Mackmyra använder är antingen nytillverkade av ekar från Visingsö, amerikanska bourbonfat eller spanska ekfat som tidigare har lagrat sherry.

– Vi letade efter svenska ekfat, men upptäckte att det inte fanns någon fatbindarindustri i Sverige. Sedan fick vi kontakt med Johan Thorslund som är fatbindarmästare på  horslundskagge, och tillsammans med honom började vi bygga svenska ekfat.  Eken kommer från Visingsö, där ekarna är raka, kvistfria och av riktigt hög kvalitet,  vilket är nödvändig när man ska skåla tunnor.

Två whiskyrecept 

Det tar tre, fyra år från att trädet har fällts tills att man har en tunna. Först ska eken huggas, sedan sågas, torkas och slås till tunna. Mackmyra jobbar främstmed små fat på 30 liter – det ger whiskyn mer kontaktyta med träet. Det i sintur leder till att smak, doft och färg utvecklas på kortare tid.

– Vi har nu kommit fram till två whiskyrecept som vi är riktigt nöjda med; ett fruktigt och elegant och ett med en kärvare röksmak. På ekfaten slipas den skarpa karaktären ned och rundas av, samtidigt som eken tillför nya doft- och smakämnen. När vi testade whisky som hade lagrats på svenska ekfat märkte vi att den fick enhelt annan smakinriktning än whisky som lagrats på sherry eller bourbonfat. Vi har alltså sex smakvarianter på vår whisky.

Resan har bara börjat

Mackmyra startades för sju år sedan, men det var inte förrän i början av det här året som de första flaskorna såldes på systembolaget. Och att döma av det stora intresset – efter en halvtimme fanns inte en enda flaska kvar – verkar det som om resan bara harbörjat för whiskyuppstickaren från Norden.

Dela gärna artikeln

Är du skogsägare?​

Sydved köper virke av dig som äger skog i södra Sverige. Vi erbjuder också skoglig service och rådgivning.

Jag vi​​​ll ...​​
Just nu på Sydved.se
Ett hektiskt yrkesliv i storstaden

Bekymmersfritt skogsägande på distans

​Ett hektiskt yrkesliv i storstaden lämnar inte mycket tid över för röjning och plantering. Ändå kan man ha ett bekymmersfritt skogsägande på distans. Per och Åsa Hultengård har hittat rätt balans mellan eget arbete och köpta tjänster. Det ska vara roligt att äga skog!

Morgonen gryr på älgpasset i Harshult

Distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning

Sydveds distrikt Jönköping söker entreprenörer för avverkning, i Jönköpings län och södra delarna av Östergötland. Arbetet i området avser både slutavverkning och gallring.
Artikelbild

Benchmarking mellan distrikten: klengallring och skogsbränsle

Lite för sällan får vi Sydvedare, fyllda med skoglig erfarenhet, tillfälle att utbyta erfarenheter och goda idéer i skogsskötselfrågor till nytta för ditt skogsbrukande. Helt nyligen gavs dock ett sånt tillfälle, då distrikt Älmhult gästade den östra delen av distrikt Hylte för att diskutera klengallring och uttag av skogsbränsle.
Fladdermusen - den nattlige jägaren

Fladdermusen – den nattlige jägaren

​Fladdermöss anses av många vara mystiska och lite skrämmande. Kanske för deras utseende och nattliga vanor? Här bekantar vi oss med våra svenska  fladdermöss som enbart livnär sig på insekter.

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Framgångsfaktorer för en lyckad slutavverkning

Sakta rullar jag fram på skogsbilvägen. Och precis längs vägen ser jag Torgny Pettersson i sin skördare. Vi ska tillsammans med skogsägare Karl von Schewen och Sydveds inköpare Carl-Erik Ohlsson prata framgångsfaktorer i en lyckad slutavverkning.

Vildsvinsjärpar

Vildsvinsjärpar - vilt och vackert

Vilt och vackert på tallriken. Ackompanjerat med ett glas rött vin blir detta en smakfull middag till helgen. Anders Levén delar med sig av ett av sina spännande recept på vildsvin.

Mat över öppen eld

Mat över öppen eld

​Laga mat över den öppna elden är lika härligt på långvandringen som på dagsutflykten. Och allting smakar ju som bekant bättre med utomhusluften som krydda.

Lek och artkunskap ska ge unga bättre skogskunskap

Lek och artkunskap ska ge unga bättre skogskunskap

​250 blivande förskollärare. Två dagar. Sex stationer. En bokskog. Det var minst sagt ett intensivt schema när branschorganisationen Skogen i Skolan testade ett nytt grepp för att nå framtidens pedagoger.

Aktivt 4-17 omslag_Sida_01.jpg

Nygallrat med produktionsfokus och mat för jakten

Bläddra i Sydveds magasin Aktivt Skogsbruk, och få  fakta och inspiration till ett aktivt skogsbruk.

Är du skogsägare och vill sälja ditt virke?

Vill du sälja ditt virke?

​Är du skogsägare och vill sälja ditt virke? Kontakta då inköparen inom det område där du har din fastighet.

Vill du jobba på Sydved?
Sydveds VD Lars gabrielsson var en av föredragshållarna på skogskvällen i Hässleholm.

Välbesökt skogskväll i Hässleholm

​Torsdagen den 8 november hölls en skogskväll i Hässleholm. ​Ett hundratal personer kom till Sydveds skogskväll i Hässleholm, som ägde rum på kulturhuset.​

Fakta gallring

Fakta gallring

​Gallring är den viktigaste åtgärden du kan göra i skogen. Genom att ta ut svaga och skadade träd och koncentrera tillväxten till de mest kvalitativa stammarna skapar du ett värdefullt bestånd. Dessutom kan du göra lönsamma virkesuttag flera gånger under skogens omloppstid.

Östsibirisk laika

Östsibirisk laika

​Full av liv och kraft är denna Taigans jakthund nummer ett. Snabbtänkt jaktsätt parat med mod och skärpa är signumet när laikan jagar. Hemma är det en mjuk och familjekär hund som är trogen sin ägare och sitt hus.

Gallring är vårt adelsmärke

Gallring är vårt adelsmärke

​Sydveds Gallringsakademi, en omfattande framtidssatsning för att vara främst inom gallring och driva utvecklingen i gallringsskogen.

Artikelbild

Spår från en gammal järngruva

Sydvedaren Daniel Axelsson gjorde en ovanlig upptäckt i trakterna kring Ramkvilla. Insprängt bland träden hittade han tunnel eller en så kallad "stollgång".
Sundbergs Åkeri har gått över till det förnybara bränslet HVO.

HVO – klimatsmart bränsle som ger miljövänligare transporter

​Sundbergs Åkeri, som transporterar virke åt Sydved, har helt gått över till det förnybara bränslet HVO. Ett klimatsmart alternativ till fossil diesel som kommer att sänka lastbilarnas koldioxidutsläpp med upp till 90 procent.

Film om gallring

​En viktig åtgärd i skogen är att gallra. I filmen berättar Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström om vilka fördelar det finns med att gallra och hur Sydved arbetar för att hålla inköpare och maskinförare uppdaterade i området.

Skogskväll med inslag av energi och ekonomi i Bottnaryd.

Skogskväll i Bottnaryd

Torsdagen den 8 november anordnades en välbesökt skogskväll i Bottnaryd, med inslag av ekonomi och energi. Uppemot hundra skogsägare från närområdet strålade samman under denna kväll.